Uutinen 21.2.2011

Vieläkö ehtii saada kesäksi työpaikan?

Jos mieli palaa töihin tulevan kesän ajaksi, on työpaikan haulla jo kovakin kiire. Viisas aloittaa kesän työpaikan etsimisen jo viimeistään tammikuussa, sillä varsinkin isot yritykset aloittavat kesätyöpaikkojen täyttämisen jo alkuvuodesta, sanoo EURES-neuvoja Helena Sommarberg Kouvolan työvoimatoimistosta.

Eihän työn haku kesäksi toki vieläkään toivotonta ole, mutta mitä aikaisemmin on liikkeellä, sitä paremmat mahdollisuudet työn löytymiseen on. EURES-neuvoja Helena Sommarberg ohjeistaa asiassa näin: Kesätyönhaku kannattaa aloittaa viimeistään vuodenvaihteen jälkeen. Erityisesti isot yritykset aloittavat kesätyöntekijöiden rekrytoinnin jo alkuvuodesta. Avoimia työpaikkoja löytyy työhallinnon kotisivuilta www.mol.fi. Cv-nettiin voi tehdä oman työnhakukuvauksen ja käyttämällä Paikkavahti-toimintoa saa työpaikkatiedot suoraan omaan sähköpostiinsa reaaliajassa. Työpaikkatietoja saa myös Työlinjalta numerosta 010 19 4904 ja Teksti-TV-sivulta 521. Lisäksi monissa työ- ja elinkeinotoimistoissa järjestetään kesätyörekrytointitapahtumia.

Tietoa kesätyöpaikoista löytyy myös lehdistä ja ottamalla yhteyttä suoraan työnantajiin.

EURESEURES-neuvoja Helena Sommarberg toimii Kaakkois-Suomen alueella ja palvelee sekä työnhakijoita että työnantajia

Kannattaa kysellä sukulaisilta ja tuttaviltakin, yllyttää Helena Sommarberg.

Entäpä jos ikää on vähemmän kuin 18 vuotta? Kyllä alle 18 –vuotiaskin voi työllistyä, mutta hänen työntekoaan rajoittavat mm. työaikasäännökset. Lisätietoja löytyy mm. Nuoret ja työlainsäädäntö –oppaasta. Ulkomailla työskentelevien kohdalla noudatetaan työskentelymaan säännöksiä.

Ulkomaillekin voi suunnata

Työ- tai harjoittelupaikkaa voi hakea tietenkin myös ulkomailta. EU/ETA -alueella sijaitsevia kesätyöpaikkoja löytyy eurooppalaisen työnvälityksen EURES:in portaalista osoitteesta http://eures.europa.eu. Portaaliin voi myös tehdä oman kansainvälisen cv:n online –muodossa ulkomaisten työnantajien katseltavaksi, opastaa Helena Sommarberg.

Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyökeskuksen CIMO:n sivuilta www.cimo.fi löytyy tietoa harjoittelupaikoista ulkomailla. Harjoittelupaikat on tarkoitettu 18 vuotta täyttäneille yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa opiskeleville tai niistä vastavalmistuneille.

Pohjoismaisen kesätyöprojektin Nordjobb:in kautta voivat 18 vuotta täyttäneet hakea kesätyöhön johonkin toiseen Pohjoismaahan täyttämällä hakulomakkeen, joka löytyy osoitteesta www.nordjobb.net. Hakuaika 21.1.-31.5.2011.

Pääsääntöisesti työntekijä vastaa itse matkakustannuksistaan.

Vapaaehtoistyöhön tai kielikurssille

Aina ei ole pakko lähteä nimenomaan töihin toiseen maahan, korostaa Helena Sommarberg. Muita vaihtoehtoja ovat esim. vapaaehtoistyö tai au pair. Lisätietoa löytyy esim. www.maailmalle.net. Myös kielikurssi ulkomailla on varteenotettava mahdollisuus. Tietoa löytyy myös Allianssin nuorisovaihdon sivuilta www.nuorisovaihto.fi

Moni varsinkin nuori työnhakija kaipaa ohjeita esimerkiksi siitä, miten työhaastattelussa tulisi käyttäytyä tai miten cv tulisi tehdä. Näihinkin kysymyksiin Helena Sommarbergilta löytyy vihjeitä: Ohjeita esim. hakemuksen, ansioluettelon/cv:n tekemiseksi sekä tietoa työpaikkahaastatteluun valmistautumisesta löytyy mol.fi –sivuilta kohdasta Työnhakuinfo. Eri maiden työnvälitysten kotisivuilta löytyy myös ohjeita miten kussakin maassa hakemukset ja cv tehdään. Opas ”Otamme yhteyttä sinuun…”, joka sisältää hakumenettelyohjeita eri ETA-maissa, on ladattavissa maksutta http://publications.europa.eu/eu-bookshop/index_fi.htm

Entä millaista palkkaa nuorelle työntekijälle pitää maksaa ja kertyvätkö  kesälomapäivät? Suomessa palkka ja kesälomapäivät määräytyvät kunkin alan työehtosopimusten mukaisesti. Ulkomailla vastaavasti noudatetaan kyseisen maan sopimuksia, tietää Helena Sommarberg.

EURES-neuvojia Suomessa 30

EURES-neuvojia on Suomessa 30 ja Kouvolan työ- ja elinkeinotoimiston EURES-neuvojan vastuualueena on Kaakkois-Suomi. EURES on EU/ETA-alueen (yhteensä 31 maata) kattava työnvälitysverkosto, jonka peruspalveluja ovat työnvälitys, tiedotus ja neuvonta. EURES palvelee sekä työnhakijoita, jotka haluavat työskennellä ulkomailla että työnantajia, jotka haluavat rekrytoida työvoimaa ulkomailta.

Suomen EURES-neuvojien yhteystiedot löytyvät sekä EURES-portaalista että mol.fi –sivuilta tai voit kysyä lähimmästä työ- ja elinkeinotoimistosta.