Uutinen 4.3.2011

Euroopan unioni etsii jälleen uusia virkamiehiä

Tiedote 78/2011
4.3.2011

Euroopan unioni aloittaa jälleen kevään aikana uusien virkamiesten rekrytoinnin hakukilpailuiden avulla. Euroopan unionin organisaatioiden työpaikat ovat nyt myös vanhojen jäsenmaiden kansalaisten ulottuvilla. Järjestyksessä toinen uudistettu virkakilpailu aukeaa 16. maaliskuuta. Tällä erää EU hakee palvelukseensa aloittavan tason hallintovirkamiehiä sekä jo työkokemusta omaavia hallintovirkamiehiä. EU:ssa työskentelee tällä hetkellä yli 1100 suomalaista.

Ulkoministeriön Eurooppatiedotus järjestää maaliskuun aikana EU-virkakilpailuihin liittyviä tiedotustilaisuuksia eri puolilla maata yhteistyössä paikallisten yliopistojen kanssa.

Valtioneuvoston EU-sihteeristön EU-asiantuntija Marko Mäntylän mukaan on kansallisesti tärkeää, että unionissa on jatkossakin runsaasti suomalaista yhteiskuntaa, elinkeinorakennetta ja Suomen erityisoloja tuntevia työntekijöitä. Mäntylän mukaan suomalaiset ovat jäsenyyden aikana sijoittuneet varsin hyvin ja tasaisesti unionin erilaisiin tehtäviin.

”Tuemme parhaamme mukaan kilpailuihin osallistuvia hakijoita”, Mäntylä toteaa.

Euroopan henkilöstövalintatoimisto EPSO (The European Personel Selection Office) järjestää vuosittain kaikille avoimia virkakilpailuja. Ilmoituksia EU:n rekrytointikilpailuista julkaistaan kansallisissa sanomalehdissä ja Euroopan unionin virallisessa lehdessä. Tiedot löytyvät myös EPSO:n verkkosivuilta ja hakeminen tapahtuu sivuille luotavan EPSO-tilin kautta.

Kilpailut ovat pääsääntöisesti kaksivaiheisia. Ensimmäinen, tietokonepohjainen osio järjestetään kussakin jäsenmaassa. Toiseen vaiheeseen mukaan päässeet kutsutaan Brysselissä järjestettävään arviointikeskus-vaiheeseen.

Kilpailun läpäisevät hakijat valitaan niin sanotulle varallaololistoille, jotka ovat voimassa vuoden. Listalle pääseminen ei takaa vielä työpaikkaa, mutta hakija voi omalla aktiivisuudella vaikuttaa siihen, kuinka nopeasti listalta rekrytoituu.

Yleisesti hakijoilta edellytetään Euroopan unionin kansalaisuutta, kyseisen alan erityisosaamista, vaadittavaa kielitaitoa ja suoritettua asevelvollisuutta. Nyt avautuvassa haussa tehtäväalueina ovat eurooppalainen julkishallinto, talous, rahoitus, oikeus, tilintarkastus ja tilastotiede. Vähimmäisvaatimuksena on alempi korkeakoulututkinto.

Valtioneuvoston EU-sihteeristö järjestää valmennusta avoinna oleviin hallintovirkamieskilpailuihin. Kilpailun ensimmäistä vaihetta koskeva valmennus tapahtuu internetin välityksellä, jotta myös ulkomailla työskentelevät voivat osallistua. Kilpailun toiseen vaiheeseen päässeille järjestetään henkilökohtaisempaa valmennusta.

Ulkoministeriön Eurooppatiedotus järjestää tiedotustilaisuuksia EU-rekrytointikilpailuista yhteistyössä pääosin yliopistojen kanssa seuraavilla paikkakunnilla.

7.3. Turku /> 10.3. Hämeenlinna
11.3. Jyväskylä
14.3. Tampere
17.3. Vaasa ja Kokkola
18.3. Helsinki
24.3. Joensuu
28.3. Oulu ja Rovaniemi

Tarkemmat tiedot löytyvät Eurooppatiedotuksen verkkosivuilta, www.eurooppatiedotus.fi.

Lisätietoja: yksikönpäällikkö Marja Aspelund, ulkoministeriön Eurooppatiedotus, puh. 09 1605 5813,
EU-asiantuntija Marko Mäntylä, valtioneuvoston EU-sihteeristö, puh. 09 1602 2120,
Eurooppatiedotuksen aluepalvelut maakunnissa, puh. 010 3456 700