Uutinen 11.3.2011

Ulkoministeri Stubb Libyasta: EU ei tunnusta kuin valtioita

Ulkoministeri Alexander Stubb. Kuva: EU:n neuvostoKysymys Libyan kapinallisneuvoston tunnustamisesta nousi etualalle EU:n ulkoministerien epävirallisessa kokouksessa torstaina 10. maaliskuuta. Ulkoministeri Alexander Stubbin mukaan ”Suomi ja 25 muuta EU-maata olivat sitä mieltä, että vain valtioita voi tunnustaa”. Ulkoministerikokous pohjusti EU:n huomista ylimääräistä Libya-huippukokousta, jossa valtionpäät tähtäävät yhteiseen voimakkaaseen julistukseen Libyan tilanteesta. Stubbin mukaan koko EU:n selkeä viesti oli nyt, että ”Muammar Gaddafin on mentävä, ja mentävä pian”.

Libyan kapinallishallituksen tunnustaminen nousi esiin etenkin siksi, että Ranska on ilmoittanut pitävänsä kapinallishallitusta (Kansallinen siirtymäkauden neuvosto, CNT) Libyan ainoana laillisena hallituksena. Ulkoministeri Stubb muistutti kuitenkin, että ”emme tarkkaan tiedä keitä he ovat. Ja kun mukana on (Libyan johtajan) Muammar Gaddafin hallinnossa parikymmentä vuotta toimineet entinen sisä- ja oikeusministeri, niin he eivät varmaankaan ole olleet tuolloin ihmisoikeuksia puolustamassa.”

Ulkoministerin mukaan Ranskan ulkoministerin Alain Juppén ja muiden EU-ministereiden välillä ei ole erimielisyyttä siitä, että ”keskustelemme kaikkien osapuolten kanssa. Mutta mitään tunnustuksia ei voi tehdä”, sanoi ulkoministeri Stubb Brysselissä pitämässään lehdistötilaisuudessa.

Stubb arvioi, että EU on kaikkiaan onnistunut viimeisten kahden ja puolen viikon aikana Libyan-politiikassaan hyvin. ”Ensin saimme aikaan tiukan julkilausuman. Sitten Suomen aloitteesta ennätysvauhtia pakotteet. Humanitaarinen apu on keskitetty Libyan ja Tunisian rajalle, jossa tarve on kaikkein suurin. Koskien mahdollista sotilaallista interventiota kuten lentokiellon toimeenpano, sen suunnittelu kuuluu luontevasti Natolle, ja toimeenpano edellyttää todennäköisesti YK:n turvallisuusneuvoston päätöstä.”

Ulkoministeri Stubb korosti myös alueen maiden järjestöjen ratkaisevaa merkitystä. ”EU ei voi toimia yksin, eikä myöskään vain Yhdysvaltain kanssa, vaan on toimittava ennen kaikkea Arabiliiton sekä myös Afrikan unionin ja Persianlahden yhteistyöneuvoston kanssa.”

Ulkoministerin mukaan sotilaallisia voimavaroja koskevien toimien suunnittelu on tarpeen. ”Jos Libyassa käynnistyisivät vaikkapa Ruandan kaltaiset joukkomurhat, suunnitelmat pitää olla valmiina. Jos YK sitten niin päättäisi, olisi olemassa suunnitelmat, joita panna toimeen”. Samalla ulkoministeri kuitenkin korosti voimakkaasti, että kansainvälisessä keskustelussa näkyvästi esillä oleva lentokielto ”on monen lukon takana eli YK:n turvallisuusneuvosto ja Arabiliiton myötävaikutus. Se on erittäin vaikea ja raskas sotilaallinen toimenpide, jossa pitäisi iskeä ohjuspuolustusta vastaan, lentokalustoa vastaan ja niin edelleen”.

Huippukokoukseen suunnitteilla julistus

Ulkoministerit pohjustivat kokouksellaan julistusta, josta perjantaina kokoontuvan ylimääräisen Eurooppa-neuvoston on määrä päättää. Ulkoministeri Stubbin mukaan julistus voisi pitää sisällään muun muassa seuraavat elementit: ”Siinä tulee tuomita Gaddafin sotatoimet omaa kansaansa vastaan ja toivoa, että Gaddafi lähtisi vapaaehtoisesti. Kaikkien osapuolten kanssa tulee voida keskustella. Lisäksi tulee ottaa huomioon humanitaarinen apu. Mukana pitäisi olla myös muotoilu siitä, että jos tilanne riistäytyy käsistä, YK:n turvallisuusneuvoston päätöksen pohjalta tulee voida toimia.”

Stubbin mukaan julistukseen tulisi myös linjata Euroopan naapuruuspolitiikkaa. Tärkeä olisi myös maininta kansainvälisestä rikostuomioistuimesta.

Ulkoministerin mukaan runsaasti huolta ja epävarmuutta herättävät pakolaisvirrat Libyasta, vahvistamattomien tietojen mukaan Libyassa saattaa olla vielä esimerkiksi noin miljoona egyptiläistä. ”Siksi olemme antaneet huomattavan määrän humanitaarista apua Libyan ja Tunisian rajalle. Suuri kysymysmerkki on, joutuvatko libyalaiset itse lähtemään jossain vaiheessa pakoon nälkää ja väkivaltaa, mitä ei ole vielä tapahtunut”, selitti ulkoministeri Stubb.

Lisätietoja: ulkoministerin diplomaattiavustaja Mikko Hautala, puh. 040 834 6758, lehdistöneuvos Jussi Seppälä, puh. +32 476 950 547