Uutinen 18.3.2011

Ulkoministerit keskustelevat Libyan ja Japanin tilanteesta

Tiedote 101/2011
18.3.2011

Euroopan unionin ulkoasiainneuvosto kokoontuu 21. maaliskuuta Brysselissä. Kokouksen pääaiheina ovat EU:n eteläisen naapuruston, erityisesti Libyan, tilanne ja unionin tuki alueelle sekä Japanin tilanne. Suomesta neuvoston kokoukseen osallistuu ulkoministeri Alexander Stubb.

Ulkoministerit keskustelevat viimeaikaisesta kehityksestä eteläisen naapuruston alueella, erityisesti Libyassa. YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi myöhään torstai-iltana YK:n peruskirjan VII luvun mukaisen päätöslauselman, jossa vaadittiin välitöntä tulitaukoa ja siviileihin kohdistuvan väkivallan lopettamista Libyassa. Päätöslauselman nojalla oikeutetaan koko maan kattavan lentokieltovyöhykkeen perustaminen Libyan ylle ja voimankäyttö siviilien suojelemiseksi. Alueellisten toimijoiden näkemykset ovat olleet päätöslauselman hyväksymisessä avainasemassa. Euroopan unioni on valmis osaltaan päätöslauselman toimeenpanoon mandaattinsa ja kompetenssiensa puitteissa. Tunisian ja Egyptin kehityksellä on suuri merkitys koko alueen kannalta. Mailta odotetaan uudistuksia sekä ihmisoikeuksien ja perusvapauksien toteutumista. EU:n on osaltaan edettävä pikaisesti konkreettisin toimenpitein Egyptin ja Tunisian tueksi.

Neuvosto keskustelee Japanin tilanteesta. Japanin maanjäristyksellä ja tsunamilla on välittömien humanitaaristen vaikutusten lisäksi kauaskantoisia vaikutuksia, eikä akuutti tilanne ole vielä ohi. EU:n tulee osoittaa solidaarisuutta Japanille kaikilla tavoin. Avustustyön sujumisen varmistamiseksi EU-maiden toimien Japanissa tulee edetä hyvin koordinoidusti.

Ulkoasiainneuvoston asialistalla ovat linjaukset EU:n toiminnalle Bosnia-Hertsegovinassa, missä EU:n edellyttämät uudistukset ovat jumiutuneet. Suomi tukee EU:n vahvistuvaa läsnäoloa maassa. Tämän lisäksi neuvosto keskustelee Valko-Venäjän tilanteesta. Maan tilanne ei ole kansainvälisestä painostuksesta huolimatta kohentunut ja maassa on aloitettu oikeudenkäynnit presidentinvaalien jälkeisten mielenosoitusten yhteydessä pidätettyjä vastaan. Suomen mukaan on tärkeää ylläpitää painetta Valko-Venäjän johtoa kohtaan vaalien seurauksena vangittujen vapauttamiseksi.

Ulkoasiainneuvosto keskustelee myös EU:n Sahel-strategiasta. Strategian lähtökohtana on, että turvallisuutta ja kehitystä ei voi erottaa toisistaan. EU:n tulee tukea alueen maiden keskinäistä yhteistyötä sekä edistää kokonaisvaltaisesti kestävää kehitystä, mukaan lukien hyvää hallintoa ja sisäistä konfliktinratkaisua. Ulkoasiainneuvosto antaa lisäksi päätelmät Somalian tilanteesta. Lisäksi neuvoston asialistalla on Iranin entisestään heikentynyt ihmisoikeustilanne.

Lisätietoja: ulkoministerin diplomaattiavustaja Päivi Pohjanheimo, puh. 09 1605 5332 tai 040 511 3786, ja lähetystöneuvos Lasse Keisalo, ulkoministeriön EU:n yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan yksikkö, puh. 09 1605 5330 tai 040 505 2046