Uutinen 13.4.2011

Ulkoministeri Stubb: Tärkeä viikko Libyan kannalta

Ulkoministeri Alexander Stubb. Kuva: Lehtikuva/AFP Photo, Georges Gobet.Ulkoministeri Alexander Stubb osallistui tiistaina EU:n ulkoministerikokoukseen, jonka seuratuimmaksi aiheeksi nousi Libyan tilanne. ”Gaddafin on ymmärrettävä, että hän ei ole osa ratkaisua, vaan hänen on lähdettävä”, kiteytti ulkoministeri Stubb akuuttia poliittista tilannetta. ”Meneillään on vaikea kansainvälinen operaatio, joka on aivan erilainen kuin Tunisiassa tai Egyptissä, joiden johtajat luopuivat itse vallasta nopeasti”, arvioi ulkoministeri.

Ulkoministeri Stubbin mukaan alkanut viikko on monella tapaa erittäin tärkeä Libyan tilanteen kannalta. ”Nyt olemme käsitelleet Libyaa EU:n näkökulmasta, sitten on vuorossa Qatarin kokous ja torstaina ja perjantaina Nato-kokous. Eikä pidä myöskään unohtaa sitä, että EU:n korkea edustaja Catherine Ashton matkustaa Kairoon”, listasi ulkoministeri Stubb viikon Libya-neuvotteluja Luxemburgiin kerääntyneelle suomalaiselle ja kansainväliselle medialle.

Ulkoministeri mainitsi neljä oleellista tekijää suhteessa Libyaan. ”Naton ylläpitämä kansainvälinen sotilaallinen paine on tärkeää. Toiseksi, pakotteet purevat Gaddafin hallintoon tehokkaasti muun muassa pitkien bensiinijonojen kautta. Kolmanneksi EU:n pitää valmistella poliittista prosessia Gaddafin jälkeiselle ajalle. Neljänneksi EU suunnittelee eri tavoin Eufor Libya -operaation toteuttamista humanitaarisen avun turvaamiseksi, mutta toteutus tulee ajankohtaiseksi vasta, jos YK:n humanitaarisen avun koordinaatioelin OCHA pyytää”, totesi Stubb.

Ulkoministeri Stubb ei pitänyt todennäköisenä nopeaa avunpyyntöä OCHA:lta. ”Suunnittelu EU:ssa jatkuu kuitenkin koko ajan”, painotti juuri Washingtonista Yhdysvaltain ulkoministeriä Hillary Clintonia tapaamasta palannut ulkoministeri.

Lisätietoja: ulkoministerin erityisavustaja Jori Arvonen, puh. 050 553 6117, lehdistöneuvos Jussi Seppälä, puh. +32 476 950547