Uutinen 11.5.2011

EU-perusteos tarjoaa selkeää tietoa – myös talouskriisistä

Eurooppatiedotuksen EU-perusteoksen uusittu painos julkistettiin Helsingissä keskiviikkona 27. huhtikuuta. Kirja julkistettiin keskustelutilaisuuden ”Euromaiden kriisi: kestääkö EU – entä Suomi? ” yhteydessä Helsingin yliopiston Porthaniassa.

Julkistustilaisuudessa esiintynyt EU:n talouskomissaari Olli Rehn kehui EU-perusteosta selkeästi ja ymmärrettävästi kirjoitetuksi kirjaksi. Tilaisuudessa puhuivat myös neuvotteleva virkamies Martti Salmi valtiovarainministeriöstä ja kirjan kirjoittaja, ympäristöministeriön viestintäpäällikkö, Marko Ruonala. Paikalla oli runsaasti opiskelijoita Uudenmaan lukioista.

Komissaari Rehn käsitteli puheessaan talouskriisiä ja Suomen yhteyttä Euroopan ja muun maailman talouskehitykseen. ”Suomi ei ole erillinen saareke”, sanoi Rehn ja kertasi Yhdysvalloista alkunsa saaneen finanssikriisin seurauksia: Suomen kansantuote laski 8 prosenttia vuonna 2009 ja finanssikriisin koko laskun Suomen julkiselle taloudelle on laskettu olevan viiden vuoden kuluessa yli 40 miljardia euroa.

Komissaari painotti sitä, että Suomen paikka on Euroopassa. ”Suomen pärjääminen riippuu Euroopan tulevaisuudesta. Suomi on pärjännyt parhaiten silloin, kun se on avautunut kansainvälisesti”, Rehn pohti ja viittasi historiallisiin ratkaisuihin kuten 90-luvulla EU-jäsenyydestä päättämiseen.

Portugalissa joulupukki boikottiin

Valtiovarainministeriön virkamies Martti Salmi nauratti yleisöä puheensa aluksi kertomalla, että Portugalissa halutaan boikotoida nyt Nokia-puhelinten lisäksi joulupukkiakin – reaktiona suomalaisten haluttomuuteen tukea maata sen talousvaikeuksissa.

Salmi kertoi vakavoituneena, että Suomi ei hänen mielestään ole taloudenpidossa mallioppilas, vaan maa velkaantuu kovaa vauhtia. Valtiovarainministeriö hankkii yhden päivän aikana 25 miljoonaa euroa velkaa. Vuodessa otetaan velkaa 10 miljardin euron edestä, joka on samansuuruinen summa nykyrahassa kuin aikoinaan Suomen 90-luvun alkupuolen pankkikriisin loppulasku.

RuonalaMarko Ruonala

EU-perusteoksen kirjoittaja Marko Ruonala pohti puheessaan EU-viestinnän ymmärrettävyyttä. ”Tietoa ja tiedotusta on paljon. Toivoisin lisää ihmiseltä ihmiselle –ulottuvuutta. Ei EU-asioiden ymmärtäminen ole sen vaikeampaa kuin Suomen päätöksenteon ymmärtäminenkään.”

 

EU-perusteos on ilmainen

EU-perusteos on yksi Eurooppatiedotuksen suosituimmista julkaisuista. Keväällä ilmestynyt EU-perusteos on täysin uusittu laitos vuonna 2008 ilmestyneestä kirjasta. Sen suomenkielinen levikki ylsi 37 000 kappaleeseen, ruotsinkielinen 5 600 kappaleeseen.

Kirjassa valotetaan Euroopan unionin toimintaa, toimielimiä, päätöksentekoa ja politiikanaloja sekä Suomen jäsenyyskysymyksiä. Se on tarkoitettu perustiedon lähteeksi kaikille EU-asioista kiinnostuneille.

Uusi EU-perusteos ilmestyy suomeksi ja ruotsiksi ja löytyy verkkoversiona www.eurooppatiedotus.fi -osoitteesta. Kirjan voi noutaa maksutta Eurooppatiedotuksen asiakaspalvelupisteistä kaikissa maakunnissa tai tilata postitse verkkosivujen tilauslomakkeella.

Linkki tilauslomakkeeseen:

http://www.eurooppa-tiedotus.fi/public/default.aspx?nodeid=42409&contentlan=1&culture=fi-FI

Hanna Päivärinta/Uudenmaan Eurooppatiedotus