Uutinen 31.5.2011

EU-tietokilpailun parhaat palkittiin Helsingissä

Eurooppa-päivänä 9. toukokuuta järjestettiin ensimmäistä kertaa valtakunnallinen EU-aiheinen tietokilpailu yhdeksäsluokkalaisille. Kilpailu järjestettiin Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liiton (HYOL) ja Eurooppatiedotuksen yhteistyönä. Kolme parasta koululaista palkittiin 30.05. Pikkuparlamentin kansalaisinfossa Helsingissä.

EU-visassa palkitutValtakunnallisen EU-tietokilpailun kolme parasta palkittiin Helsingissä 30. toukokuuta. Palkitut vasemmalta 3. sija Andreas Lehtonen, 2. sija Laura Torniainen ja voittaja Tero Koivunen. Kuva: Timo Ikonen.

EU-tietokilpailuun osallistui yhteensä 106 koulua ja yli 10 000 koululaista. Koko ikäluokasta kilpailuun siis otti osaa yli 20 prosenttia. Palkintojenjakotilaisuudessa puhuneen HYOL:n varapuheenjohtaja Najat Ouakrim-Soivion mukaan kilpailun tarkoituksena oli tukea opiskelua ja samalla tuoda EU-asioita lähemmäs oppilaita.

EU-visan voittaja Tero KoivunenEU-tietokilpailun voittaja Tero Koivunen Kauniaisista. Kuva: Timo Ikonen.

Kolmen parhaimman lisäksi tietokilpailussa palkittiin myös kaikkien maakuntien parhaiten menestyneet koululaiset. Koko Suomen etevimmät EU-tietäjät taas pääsivät matkalle Helsinkiin ja tutustumaan Pikkuparlamenttiin sekä Suuren Valiokunnan työskentelyyn valiokuntaneuvos Peter Saramon johdolla. Kilpailussa kolmanneksi tuli Vasa övningsskolan oppilas Andreas Lehtonen, toiseksi Laura Torniainen Puolankajärven koulusta ja koko valtakunnan ykköstietäjäksi julistettiin Kasavuoren koulun oppilas Tero Koivunen Kauniaisista.

Paikalla ollut HYOL:n edustaja, toiminnanjohtaja Kirsi Ruhanen oli yksi kysymysten laatijoista sekä arvostelulautakunnan jäsen. Hänen mukaansa erinomaisia tietäjiä oli paljon, vaikka usein mediassa esiin pääseekin se ryhmä, joiden tietämys ei ole kovin laajaa. Ruhasen mukaan EU-tietokilpailu onnistui yli odotusten, koska kyseessä oli pilottihanke, jonka toivotaan toteutuvan myös jatkossa.

Eurooppatiedotuksen päällikkö Marja Aspelund kiitti omassa puheenvuorossaan erityisesti opettajia siitä, että he toimivat aktiivisesti kilpailun toteuttamiseksi kouluissaan ja kannustivat oppilaita osallistumaan siihen. Aspelund palkitsi kolmanneksi ja toiseksi tulleet digikameroilla ja kisan voittaja Tero Koivunen pääsi kotimatkalle upouusi kannettava tietokone kainalossaan.