Uutinen 4.8.2011

Turun ja Tallinnan kulttuuripääkaupunkivuosi ehtinyt puoliväliin

Turku ja Tallinna ovat tänä vuonna Euroopan kulttuuripääkaupunkeja. Alkuvuoden näyttävien avajaisten jälkeen vuoden muut huipputapahtumat ja kohokohdat ajoittuvat kesään. Turussa kulttuuripääkaupunkivuoden tapahtumien odotetaan houkuttelevan arviolta yli miljoona kävijää loppuvuoden aikana.

Kesällä ohjelma kuuluu ja näkyy turuilla ja toreilla

Turun linnaTurun linna on elokuussa useiden tapahtumien päänäyttämö. Kuva: Turku 2011/Ari Brozinski.

Kesän aikana kulttuurikaupungin ohjelma suuntaa ulos. Perinteisen korkeakulttuurin ohella tarjolla on runsaasti ilmaistapahtumia.

Saaristoon levittäytyy nykytaiteen Contemporary Art Archipelago –näyttely ja Loisto-konserttisarja. Turussa voi perehtyä poikkitaiteelliseen saunakulttuuriin saunomalla jossakin neljästä SaunaLab-saunasta. Sirkustaidetta esittää heinäkuun aikana kansainvälinen Cirque Dracula-ryhmä. Paikalliskulttuuri näkyy kaupunginosaviikkojen ohjelmassa ja klubikansa juhlii Turku Modern MMXI-viikonloppuna.

Elokuun loppuun ajoittuu kulttuuripääkaupunkivuoden huippuviikonloppu. Tällöin Turun linna toimii oopperaesitysten näyttämönä. Maailmantähdistä kuullaan oopperalaulaja Karita Mattilaa. Kaupunkiin saapuu lisäksi The Culture 2011 Tall Ships Regata eli suurten purjelaivojen kulkue.

Tiedettä ja oopperaa syksyllä

-Kesän jälkeen ohjelmatarjonta on runsasta myös syksyllä, painottaa ohjelmajohtaja Suvi Innilä Turku 2011 –säätiöstä.

Tiede-teema on esillä eri muodoissa ja marraskuulle ajoittuu myös kulttuuripääkaupungin pääareenan Logomon suuren salin avajaiset.

-Tällöin kuullaan ensiesityksenä Erik XIV –ooppera, jatkaa Suvi Innilä.

Itämeri yhdistää Turun ja Tallinnan

The Sounding DomeTaiteilija Jan-Erik Anderssonin The Sounding Dome –sauna tarjoaa esteettisemät löylyt. Kuva: Turun museokeskus/Mikko Kyynäräinen.

Itämeri näkyy ja kuuluu kulttuuripääkaupunkien yhteisessä ohjelmassa. Useat produktiot kulkevat meren yli molemmissa kaupungissa esitettäviksi. Näitä ovat mm. nykytanssin Tanssiva Torni ja Karamazovin veljekset -teatteripaja. Vaatesuunnittelukilpailu Turku-Tallinn Fashion Awards palkitsee alan opiskelijoita molemmin puolin Suomenlahtea. Kaupungit yhdistää myös ensi kertaa yli viikon kestävä kajakkiretkikunnan melontamatka. Yhteisellä ohjelmalla kaupungit ovatkin osaltaan rakentamassa EU:n Itämeri-strategian kulttuuriulottuvuutta.

Yhteistyö Tallinnan kanssa korostaa Itämeri-teemaa ja koko alueen asemaa Euroopassa, kertoo ohjelmajohtaja Innilä.

-Taiteen avulla nostetaan esiin erityisesti ympäristönsuojeluun liittyviä näkökulmia.

Vuosi täynnä odotuksia

Turussa tammi-kesäkuun aikana kulttuuripääkaupungin tapahtumiin osallistui yli 400 000 kävijää. Luku ei sisällä avoimiin yleisötapahtumiin osallistuneita. Arviolta jopa yli miljoonaa suomalaista osallistuisi vielä loppuvuoden aikana. Tapahtumat rakentuvat 160 hankkeen ympärille, jotka rahoitetaan kulttuuripääkaupunkivuoden 50 miljoonaan euron budjetista.

-Ohjelmassa on suuria ja pieniä tapahtumia, niin korkean tason taidetta kuin helposti lähestyttävääkin kulttuuria, summaa ohjelmapäällikkö Suvi Innilä.

-Yleensä ohjelmatarjontaan on oltu hyvin tyytyväisiä.

 Lisätietoja:

  alt="Euroopan kulttuuripääkaupunki 2011 Turku" border="0" src="/wp-content/uploads/sites/19/2017/04/ID-79225-GUID-93B3E5B8-DE57-4230-9FC1-F83FFAB93C63.jpeg" />