Uutinen 16.9.2011

EU arjessa –tapahtuma herätti ajatuksia monikulttuurisuudesta Oulussa

Kaikki Suomen maakunnat kiertävä EU arjessa -tapahtuma saapui Ouluun perjantaina 2. syyskuuta. Päivän kestävän tapahtuman ohjelma koostui oppilaitosvierailuista, kulttuurikirjastosta, ”Me oululaiset”-tapahtumasta, kaikille avoimesta keskustelutilaisuudesta sekä toritapahtumasta Oulun Kauppatorilla. Tapahtuma järjestettiin Oulun Päivien yhteydessä.

Kansainvälinen Pohjois-Pohjanmaa

Oulussa EU arjessa -tapahtuman teemana oli monikulttuurisuus. Päivän ohjelma huipentui avoimeen keskustelutilaisuuteen, joka veti Oulun kirjaston Pakkala-salin ääriään myöden täyteen. EU arjessa –päivän päätilaisuudessa tarkasteltiin sekä maahanmuuttoa kotouttamisen ja työllistämisen kannalta että maahanmuuton vaikutuksia Pohjois-Pohjanmaalla.

Oulun EU-arjessa keskustelutilaisuusKeskusteluun ottivat osaa europarlamentaarikot Hannu Takkula, Liisa Jaakonsaari, Sirpa Pietikäinen ja lakimies Husein Muhamed. Kuva: Heli Pietilä/UM.

”Maahanmuuttokeskustelussa jyräävät liikaa ääripäät eli idealismi ja hysteria. Tarvitaan kuitenkin realistista keskustelua”, keskustelun avasi lakimies Hussein Muhammed. Europarlamentaarikko Hannu Takkulan mukaan maahanmuuttokeskustelussa 95 % suomalaisista asettuukin ääripäiden väliin ns. hiljaisena enemmistönä.

Useissa puheenvuoroissa nousi esiin se, että Oulu ja Pohjois-Pohjanmaa ovat aina olleet kansainvälisiä. Maahanmuutto sinänsä ei ole maakunnassa uusi ilmiö, mutta asiaan liittyvä keskustelu on aivan viime aikoina saanut myös Pohjois-Pohjanmaalla uusia sävyjä.

Keskustelutilaisuuteen osallistuivat myös Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen maahanmuuttopäällikkö Maire Mäki, Euroopan parlamentin jäsenet Liisa Jaakonsaari, Sirpa Pietikäinen ja kansanedustaja Pirkko Mattila. Keskustelun juonsi uutispäällikkö, kirjailija Matti Rönkä.

Nuoret kriittisimpiä maahanmuuttoa kohtaan

Päivän ohjelmaan kuului keskustelutilaisuuden lisäksi maakunnassa teetetyn mielipidekyselyn tuloksien julkaiseminen. Kyselyn tulosten mukaan pohjoispohjalaiset nuoret suhtautuvat varsin kriittisesti työperäiseen maahanmuuttoon. Keskustelussa yhdeksi pääsyyksi asenteiden takana esitettiin Oulun ja koko maakunnan korkeaa nuorisotyöttömyysastetta.

Kulttuuriohjelmaa ja eläviä kirjoja

Kevyempää tapaa tutustua Oulun monikulttuurisuuteen tarjottiin toritapahtumassa. Oulun torilla oli esillä monikulttuurisuuteen liittyviä, alueella toteutettavia EU-rahoitteisia hankkeita sekä yleisempää tietoa Euroopan unionista. Oululaisia oli mukavasti liikenteessä ja he pysähtyivät myös seuraamaan lavaohjelmaa, joka vaihteli itämaisesta tanssista thainyrkkeilyyn.

Yleisöä Oulun torillaYleisöä seuraamassa EU-arjessa -tapahtuman ohjelmaa Oulun torilla. Kuva: YLE.

Kulttuurikirjastosta sai lainata itselleen elävän kirjan: maahanmuuttotaustaisen ihmisen, joka kertoi tarinaansa varttitunnin ajan. ”Me oululaiset”-tapahtumassa esiteltiin puolestaan intialaista, kiinalaista ja venäläistä kulttuuria.

Oppilaitosvierailut täydensivät päivän ohjelmaa. Liisa Jaakonsaari yllätti tapaamansa opiskelijat kutsumalla kummastakin vierailemastaan oppilaitoksesta oppilaita Brysseliin tutustumaan Euroopan parlamenttiin. Opiskelijat ottivat innoissaan kutsun vastaan.

EU arjessa -kiertueen suunnittelusta ja toteutuksesta vastaavat Eurooppatiedotus, Euroopan komission Suomen edustusto, Euroopan parlamentin Suomen tiedotustoimisto, eduskuntatiedotus, työ- ja elinkeinoministeriö sekä YLE.

Lisätietoja:

pdf Pohjois-Pohjanmaan maakuntatutkimus asenteista EU:hun ja maahanmuuttoon