Uutinen 5.10.2011

”Euroopan unioni on historiansa suurimman haasteen edessä”

Euroopan komission puheenjohtaja José Manuel Barroso piti linjapuheen Euroopan unionin tilasta 28. syyskuuta. Euroopan parlamentille suunnatussa puheessaan Barroso arvioi rehellisesti kriisin syitä. Hänen mukaansa ei ole kysymys vain talouskriisistä, vaan myös sosiaalisesta kriisistä sekä luottamuskriisistä suhteessa EU:n päättäjiin.

Talouskriisi luo nationalismin vaaraa

xKomission puheenjohtaja Euroopan parlamentissa 28. syyskuuta 2011. Kuva: Euroopan komissio.

Talouskriisin seurauksena populistiset liikkeet yhteiskunnissa ovat voimistuneet. Niiden toimesta on kyseenalaistettu muun muassa euron, sisämarkkinoiden ja jopa vapaan liikkuvuuden saavutukset. Luottamuksen palauttamiseksi Eurooppa tarvitsee vakautta ja kasvua, mutta ennen kaikkea poliittista tahtoa. Nykyinen kriisi on Barroson mukaan ennen kaikkea poliittinen.

Mitä Barroso lausui Kreikan tilanteesta? Millaisia keinoja hän ehdotti kriisistä ulos pääsemiseksi?

Lue Euroopan komission puheenjohtaja José Manuel Barroson linjapuhe kokonaisuudessaan:

Puhe unionin tilasta 2011