Uutinen 31.1.2012

Markkoja voi vaihtaa euroiksi vielä helmikuun loppuun saakka

Suomi otti euron käyttöön vuoden 2002 alussa. Markkojen ja eurojen yhteiskäytön aika päättyi 28. helmikuuta 2002 ja eurosta tuli ainoa virallinen raha.

Eurot, Euroopan komissioSuomi otti eurot käyttöön vuonna 2002. Kuva: Euroopan komissio

Suomen Pankki on markkojen viimeinen leposija

Suomen Pankki lunastaa markkoja vielä 29.2.2012 saakka. Tämän jälkeen markat menettävät nimellisarvonsa. Viimeisiä päiviä ei kannata jäädä odottelemaan vaan mahdolliset vaihdot olisi hyvä tehdä ajoissa.

Lunastettavia markkoja ovat vuodesta 1945 alkaen painetut setelit ja viimeinen käytössä ollut kolikkosarja sekä vuoden 1985 jälkeen lyödyt juhlarahat. Juhlarahoilla saattaa kuitenkin olla nimellisarvoaan suurempi keräilyarvo.

Suomen lailla myös Ranskassa ja Kreikassa kansallisen valuutan viimeinen palautuspäivä on lähestymässä: Ranskassa 17. helmikuuta ja Kreikassa 1. maaliskuuta kuluvaa vuotta. Virossa, Saksassa ja Espanjassa aikarajaa ei ole määritelty.

1000 markkaaSuomen Pankki vaihtaa markkoja euroiksi helmikuun loppuun asti.

1,7 miljardia markkaa jää kansalaisten taskuihin?

 Suomen Pankin mukaan vuoden 2011 lopussa 1,7 miljardia markkaa oli edelleen omilla teillään. Taloustutkimuksen joulukuussa 2011 julkaisemassa tutkimuksessa puolestaan 65 prosenttia vastaajista kertoi, että heillä tai heidän lähipiirissään oli vielä markkoja. Näistä vastaajista jopa 97 prosenttia ei aio vaihtaa hallussaan olevia markkoja euroiksi.

Myös Forex ottaa vastaan vanhaa valuuttaa ja välittää markat Suomen Pankille. Ensisijaisesti on kuitenkin hyvä kääntyä pankin puoleen.

– Forexille on palautettu markkoja melko tasaisesti viimeisen kymmenen vuoden ajan. Markkoja on tullut sekä suomalaisilta asiakkailtamme että turisteilta, erityisesti venäläisturisteilta. Viime kuukausien aikana markkoja on tullut huomattavasti enemmän kuin muulloin viime vuosien aikana. Palautettavat määrät ovat pääsääntöisesti olleet melko pieniä, kertoo markkinoinnin projektipäällikkö Elina Viita Forexista.

Lisätietoa:

Suomen Pankin ohjeet markkojen vaihtamiseksi