Uutinen 3.2.2012

EU:n päämiehet sopivat talousunionista

EU-päättäjät yhteiskuvassaKuva: Euroopan unionin neuvosto

Euroopan unionin epävirallinen huippukokous Brysselissä 30. tammikuuta viimeisteli sopimuksen talousunionista. Kokouksessa vahvistettiin myös sopimus Euroopan pysyvästä vakausmekanismista (EVM).

Budjettikurin tiukentamiseen tähtäävän sopimuksen allekirjoitti lopulta 25 jäsenvaltiota. Britannia ja Tsekki ilmoittivat jäävänsä sopimuksen ulkopuolelle.

Talouskurin tiukentamisella halutaan päästä ylivelkaantumisen kierteestä EU:ssa. Maiden rakenteellinen budjettivaje ei saa ylittää 0,5 prosenttia bruttokansantuotteesta. Tämä sääntö tulisi sisällyttää kansalliseen lainsäädäntöön. Sääntöjä rikkoville maille voidaan jatkossa määrätä sakkoja. Muut maat voivat myös viedä säännöistä poikkeavan maan EU-tuomioistuimeen.

Maanantain Eurooppa-neuvostossa vahvistettiin myös, että EU:n pysyvä kriisirahasto EVM otetaan käyttöön vuotta aikaisemmin eli tämän vuoden heinäkuusta alkaen. EVM tulee korvaamaan väliaikaisen kriisirahaston (ERVV).

Molemmat sopimukset allekirjoitetaan maaliskuun virallisessa huippukokouksessa 1.3.

Eurooppa-neuvosto painotti kokouksessaan myös talouskasvua ja työllisyyden edistämistä. Niistä toivotaan vastapainoa talouskurille. Jäsenvaltioiden päämiehet korostivat erityisesti nuorten työllistymistä sekä pienten- ja keskisuurten yritysten aseman parantamista.

Lisätietoa:

Julkilausuma kasvusta ja työllisyydestä [.pdf]

Euromaiden tiedonanto [.pdf]