Uutinen 8.3.2012

Eurooppa-neuvosto myönsi Serbialle ehdokasmaa-aseman

Serbian presidentti Boris Tadic ja Herman Van Rompuy. Kuva: Euroopan unionin neuvostoSerbialle myönnettiin ehdokasmaa-asema Eurooppa-neuvoston kokouksessa 1. maaliskuuta 2012. Kuvassa Serbian presidentti Boris Tadic ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Herman Van Rompuy. Kuva: Euroopan unionin neuvosto

Eurooppa-neuvoston kokous pidettiin Brysselissä 1. – 2. maaliskuuta ja asialistan keskeiset teemat olivat Eurooppalainen ohjausjakso, eli jäsenmaiden ja unionin toimet kasvun ja työllisyyden edistämiseksi, sekä Syyrian tilanne ja arabikevät. EU-maiden päämiehet valitsivat Herman Van Rompuyn kahden ja puolen vuoden jatkokaudelle Eurooppa-neuvoston puheenjohtajana ja allekirjoittivat talousalueen vahvistamista koskevan vakaussopimuksen. Samalla valmistettiin tiekartta Romanian ja Bulgarian Schengen-jäsenyydelle ja Serbialle myönnettiin ehdokasmaa-asema.

Kesäkuussa 2006 itsenäistynyt Serbia jätti EU-jäsenyyshakemuksensa 22. joulukuuta 2009. Vuoden 2011 lopulla ilmestyneessä raportissaan Euroopan komissio totesi Serbian edenneen hyvin ehdokasmaalle asetettujen vaatimusten saavuttamisessa. Raportissaan komissio suositti, että Serbialle myönnettäisiin ehdokasmaan asema ja että jäsenyysneuvottelut tulisi aloittaa kunhan maa saavuttaa ennalta määritetyt kehittymistavoitteet.

Euroopan unionin yleisten asioiden neuvostossa 28.2.2012 päätettiin suosittaa Serbialle ehdokasmaan asemaa. Neuvoston mukaan Serbia on saavuttanut ehdokasmaalle määrätyt tavoitteet. Serbia on edistynyt huomattavasti suhteissaan Kosovoon ja rajavalvonta on kohentunut. Ehdokasmaa-aseman myöntäminen vahvistettiin Eurooppa-neuvoston kokouksessa 1.3.2012. Suomi on tukenut ehdokasmaa-aseman myöntämistä Serbialle.

Serbialaiset ovat saaneet matkustaa viisumitta Schengen-alueella vuodesta 2009 lähtien, mikä on helpottanut kontaktien luomista yli rajojen. Euroopan unioni on myös maan suurin kauppakumppani.

Lisätietoa:

Eurooppa-neuvoston ensimmäisen kokouspäivän koonti 1.3.2012

Yleisten asioiden neuvoston kannanotto Serbian ehdokasmaa-asemasta 28.2.2012

Eurooppa-neuvoston päätelmät (englanniksi)

Euroopan unionin laajentuminen