Uutinen 15.3.2012

Suomen ja Viron pääministerit kannattavat vahvaa unionia

Pääministeri Jyrki Katainen ja Viron pääministeri Andrus Ansip keskustelivat 12. joulukuuta Turussa Euroopan ja erityisesti Itämeren alueen tulevaisuudesta. Kyseessä oli valtioneuvoston kanslian, Eurooppatiedotuksen ja Turun yliopiston yhteistyössä järjestämä keskustelutilaisuus Euroopan tulevaisuudesta.

Pääministerit jakavat hyvin samanlaisen käsityksen niin Itämeren alueen yhteistyön tärkeydestä kuin vahvan EU:n merkityksestä erityisesti pienille maille.

Energia- ja ympäristöyhteistyötä Itämerellä

Pääministeri Katainen siteerasi puheessaan Lennart Meren ajatusta siitä, ettei maa, joka sijaitsee meren rannalla ole koskaan pieni. Virolle ja Suomelle Itämeri on aina tarjonnut väylän kaupankäynnille ja yhteistyölle. Nykyisin tuo väylä on entistä tärkeämpi. Siksi sisämarkkinoiden esteiden purkamista Itämeren alueella on jatkettava.

Pääministerit Katainen ja Asnsip keskustelivat Euroopan tulevaisuudesta Turun yliopistossa.Pääministerit Katainen ja Ansip keskustelivat Euroopan tulevaisuudesta Turun yliopistossa. Kuva: Turun yliopisto/Hanna Oksanen

Euroopan unionin sisällä Itämeri-yhteistyötä tehdään Itämeri-stategian avulla, jonka rahoituksen takaaminen uudella ohjelmakaudella on Kataisen mukaan erittäin tärkeää.Toimiviin liikenneyhteyshankkeisiin panostaminen parantaisi Itämeren alueen lähentymistä unionin sisämarkkinoihin.

Yleisökysymykseen siitä, miten Itämerellä ja erityisesti Suomen ja Viron kesken on varauduttu estämään mahdolliset öljykatastrofit molemmat pääministerit totesivat, että paljon tehdään jo nyt sekä tulevaisuudessa ympäristötuhojen estämiseksi. Myös Venäjä on näissä hankkeissa mukana.

Viro sitoutunut Euroopaan

Viron pääministeri Andrus Ansip totesi virolaisten olevan hyvin sitoutuneita sekä Euroopan unioniin että euroon. Hänen mukaansa EU-vuodet ovat olleet menestys Virolle. Valtaosa virolaisista kannattaa EU-jäsenyyttä ja 57 % kansalaisista myös euroa valuuttana.

Viron liittyminen euroon oli Ansipin mukaan osa prosessia, joka alkoi Neuvostoliiton romahdettua ja Viron uudelleen itsenäistyttyä. Se oli keino lunastaa sijoittajien ja muiden maiden luottamus.

Viro ja Latvia aloittivat taloutensa tervehdyttämisen heti kriisin alkuvaiheissa 2008 ja onnistuivat. Ansipin mielestä Viro ja Latvia voisivat tässä mielessä toimia esikuvina esimerkiksi Kreikalle:

 Jos me onnistuimme siinä, voivat muutkin onnistua, Ansip vakuutti.

Talouskriisin vaikutuksesta tiukentunut budjettikuri ei Ansipin mukaan ole kaventanut maiden itsenäisyyttä, vaan on ainoastaan hyvä asia – etenkin kun Viro ja Suomi kun ovat niitä harvoja maita, jotka ovat pysyneet kasvu-ja vakaussopimuksen sovituissa rajoissa.

Itämeri – “the sea of love”

Itämeren aluetta voi Kataisen mukaan luonnehtia myös yhdeksi vahvimmista EU:n alueista; se on luotettava talousalue, missä sisämarkkinat toimivat.  Itämeren alueen maat  ovat myös maailman vähiten korruptoituneiden maiden joukossa.

Keskustelutilaisuuden moderaattorina toiminut professori Kari Liuhto haluaisi nähdä Itämeren rakkauden merenä, 1950-luvulta peräisin olevan iskelmän mukaan. Pääministeri Kataisen mukaan Itämeri on jo sellainen. Hän nauratti yleisöä ja kollegaansa toteamalla, että ainakin kaikki Tallinnassa käyneet tämän tietävät.

 

Euroopan tulevaisuus -keskustelusarja jatkuu ensi vuoden alussa.

http://www.vn.fi/ajankohtaista/tallenteet/fi.jsp