Uutinen 16.3.2012

Euroopan tulevaisuus: pahin kriisi hellittää?

Valtioneuvoston kanslia, ulkoasiainministeriön Eurooppatiedotus ja Helsingin yliopisto järjestivät keskustelutilaisuuden Euroopan tulevaisuudesta tiistaina 13.3.2012 Helsingin yliopistossa.

Future of Europe

Tilaisuudessa kuultiin pääministeri Jyrki Kataisen sekä Euroopan keskuspankin entisen pääjohtajan Jean-Claude Trichet’n puheenvuorot. Tilaisuuden avasi Helsingin yliopiston rehtori Thomas Wilhelmsson. Englanninkielisen keskustelun moderaattorina toimi Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen.

 

Luottamus ja kasvu avaimia ulos kriisistä

Sekä viime vuoden lokakuuhun saakka Euroopan keskuspankin johtajana toiminut Jean-Claude Trichet että pääministeri Jyrki Katainen olivat puheissaan varovaisen toiveikkaita talouskriisin suhteen. Trichet totesi, että EU:ssa voimaan tulleet uudet talouskuria lisäävät säännöt vievät Eurooppaa pikku hiljaa oikeaan suuntaan. Tämä edellyttää sitä, että säännöistä todella pidetään kiinni. Uudet säännöt lisäävät markkinoiden luottamusta.

Euroopan tulevaisuutta puntaroivat pääministeri Jyrki Katainen ja Euroopan keskuspankin entisen pääjohtajan Jean-Claude Trichet Ulkopoliittisen instituutin johtajan Teija Tiilikaisen johdatuksella. Kuva: valtioneuvostoEuroopan tulevaisuutta puntaroivat pääministeri Jyrki Katainen ja Euroopan keskuspankin entisen pääjohtajan Jean-Claude Trichet Ulkopoliittisen instituutin johtajan Teija Tiilikaisen johdatuksella. Kuva: valtioneuvosto

–          Euroopalla on nykyisin jopa enemmän syitä yhdentymiseen kuin EU:n historian alkuvuosina, maailmansodan jälkeen, Trichet totesi. Vain yhteistyöllä Euroopalla pärjää globaalissa kilpailussa nousevien talousalueiden kanssa.

Pääministeri Kataisen mukaan Irlanti on tällä hetkellä hyvä esimerkki siitä, miten poliittinen tahto toteuttaa kovia tekoja vie vähitellen maan ulos pahimmasta talouskriisistä. Myös Kreikalla on Kataisen mukaan mahdollisuus selvitä, mikäli se todella toteuttaa lupaamansa erittäin kovat uudistustoimet.

Pääministerin mukaan sisämarkkinoiden kehittäminen on avainasemassa kasvun luomisessa Eurooppaan. Komission rooli tässä on tärkeä. Esimerkiksi digitaalisten sisämarkkinoiden luomisella olisi Kataisen mukaan kiire, jotta Eurooppa ei jäisi jälkeen globaaleista kilpakumppaneistaan. Suomellekin tärkeälle peliteollisuudelle Eurooppa on haastava markkina-alue. Yritysten tulisi voida helpommin laajentaa toimintaansa muihin EU-maihin.

 

Tavoitteena kaikille reilu EU

Keskustelutilaisuuden moderaattori, Ulkopoliittisen Instituutin johtaja Teija Tiilikainen kysyi puhujilta, miten Euroopan unioni aikoo pitää kansalaisensa mukana yhä tiiviimmässä poliittisessa yhteistyössä. Pääministeri Kataisen mukaan se on mahdollista vain, mikäli ihmiset voivat pitää unionia reiluna järjestelmänä. Kansalaisten pitäisi voida luottaa siihen, että säännöt ovat samat kaikille.

Trichet taas korosti Euroopan parlamentin roolia kansalaisten ja yhteisöllisyyden äänitorvena. Hänen mielestään kansallisten parlamenttien ja Euroopan parlamentin yhteistyötä pitäisi tiivistää entisestään.

 

 

Euroopan tulevaisuus –keskustelutilaisuuksia on tähän mennessä järjestetty viisi, eri puolilla Suomea. Sarja saa jatkoa kevään aikana.

Euroopan tulevaisuus -tilaisuudet valtioneuvoston kanslian verkkosivuilla.