Uutinen 4.4.2012

Parlamentarium – interaktiivinen vierailukohde Brysselissä

Parlamentarium. Kuva:European Parliament

 

Euroopan parlamentin vierailukeskus – Parlamentarium ­- on lyhyessä ajassa noussut suosituksi matkakohteeksi Brysselissä. Parlamentariumissa on mahdollista tutustua uudella tavalla Euroopan parlamentin toimintaan ja Euroopan yhdentymisen historiaan. Siksi vierailukeskus onkin hyvä käyntikohde luokkaretkeläisille ja muille opintoryhmille.

Virtuaalimatka halki Euroopan

Vierailijat voivat Parlamentariumissa matkata halki Euroopan ja EU-maiden historian valokuvien, historiallisten asiakirjojen ja vaikkapa vuorovaikutteisen valokartan avulla. Myös esimerkiksi Suomen historiasta on mukana vanhoja valokuvia sota-ajoilta.

Kädessä pidettävien multimediaoppaiden avulla vierailijat voivat tutustua näyttelyihin 23:lla EU:n virallisella kielellä. Oppaiden avulla löytyy lisätietoa muun muassa lyhytfilmien keinoin kaikista vierailukohteista. Multimediaoppaiden avulla on mahdollista saada erityistoimintoja myös näkö- ja kuulovammaisille vierailijoille.

Parlamentariumin valokartta kertoo EU-jäsenmaista. Kuva:European Parliament. Parlamentariumin valokartta kertoo EU-jäsenmaista yli 90 vuorovaikutteisen pisteen avulla.  Kuva:European Parliament.

 

EU päivittäisessä elämässä

360-asteinen digitaalinen esitys parlamentin istuntosalista vie vieraat ikään kuin osaksi parlamentin tapahtumia. Kosketusnäyttöjen avulla voi saada tietoja Euroopan parlamentin jäsenistä eli mepeistä ja seurata istuntoja ja äänestyksiä.

Esitys kertoo viihdyttävästi siitä, miten Euroopan parlamentissa käsitellään päivittäin asioita, jotka vaikuttavat miljoonien EU-kansalaisten elämään. "Päivittäinen elämä" -osiossa eri maista kotoisin olevat kansalaiset kertovatkin siitä, miten EU on osa heidän arkipäiväänsä. Suomesta mukana on joensuulainen metsätutkija.

Parlamentariumissa vierailuun kannattaa varata kunnolla aikaa, sillä etenkin  vuorovaikutteisiin osioihin tutustuessa vierähtää helposti useampi tunti.

Parlamentariumissa on käynyt sen viiden kuukauden aukiolon aikana jo yli 100 000 vierailijaa. Kuva: European Parliament.Parlamentariumissa on käynyt sen viiden kuukauden aukiolon aikana jo yli 100 000 vierailijaa. Kuva: European Parliament.

 

Käytännönharjoituksia: meppinä yhden päivän ajan

Keskiasteen oppilasryhmien on mahdollista hypätä päiväksi mepin eli Euroopan parlamentin jäsenen kenkiin. Oppilasryhmille tarkoitetussa roolipelissä oppilaat voivat tutustua Euroopan parlamentin toimintaan ja päätöksentekoon. Neljässä kuvitteellisessa poliittisessa ryhmittymässä oppilaat ottavat kantaa Euroopan komission lakiehdotuksiin, muodostavat liittoumia ja ovat tekemissä esimerkiksi toimittajien, kansalaisten ja lobbareiden kanssa.

Meppinä yhden päivän ajan – roolipeliä suositellaan 14-16 –vuotiaille, mutta vanhemmatkin oppilaat ovat tervetulleita. Ryhmänjohtajien tulisi varata peliaika jo reilua kuukautta ennen.

Niin vierailu Parlamentariumissa kuin roolipeliin osallistuminenkin ovat maksuttomia. Vierailukeskus on auki päivittäin.

Parlamentarium – Euroopan parlamentin vierailukeskus