Uutinen 9.5.2012

9.5. vietetään Eurooppa-päivää

Kaikissa EU-jäsenvaltioissa vietetään 9. toukokuuta Eurooppa-päivää. Eurooppa-päivän vietto juontaa juurensa vuoteen 1950. Silloin – 9. toukokuuta – Ranskan ulkoministeri Robert Schuman lausui Euroopan yhdentymisen syntysanat.

Eurooppa-päivän logo

Tuon julistuksen laatijaa, hallituksen neuvonantajaa Jean Monnet`a ja Robert Schumania pidetään Euroopan yhdentymisen isinä. Schumanin julistuksessa pohjustettiin Euroopan taloudellista ja poliittista yhdentymistä kolmannen maailmansodan estämiseksi.

Suomessa Euroooppa-päivää vietetään monilla paikkakunnilla. Ohjelmassa on muun muassa toritapahtumia, keskustelutilaisuuksia ja eurooppalaisen elokuvan esittelyä. Myös monissa oppilaitoksissa järjestetään Eurooppa-aiheista ohjelmaa.

Lisätietoa Eurooppa-päivän taustoista sekä päivän ohjelmasta eri puolilla Suomea:

 Eurooppatiedotuksen järjestämiä tapahtumia

Eurooppa-päivän tapahtumakalenteri Eurooppalaisen Suomen verkkosivuilla

Robert Schumanin julistus 9.5.1950

Eurooppa-päivän taustaa Euroopan komission verkkosivuilla

EU:n historiaa Euroopan komission verkkosivuilla