Uutinen 28.5.2012

Parhaat EU-tietäjät löytyivät Parolasta, Espoosta ja Lahdesta

Noin 7 800 peruskoulun yhdeksäsluokkalaista osallistui valtakunnalliseen EU-tietokilpailuun 4. toukokuuta 2012. Voittajaksi selviytyi Inka Aitola Parolan yhteiskoulusta Kanta-Hämeestä. Toiseksi kilpailussa tuli espoolainen Annika Antikainen Olarin koulusta Uudeltamaalta ja kolmanneksi Kimi Uosukainen Lahden yhteiskoulusta Päijät-Hämeestä.

Vasemmalla Olarin koulun opettaja Sari Halavaara ja kilpailussa toiseksi sijoittunut oppilas Annika Antikainen. Keskellä ministeri Alexander Stubb ja oikealla kilpailussa kolmanneksi sijoittunut Lahden yhteiskoulun oppilas Kimi Uosukainen sekä hänen opettajansa Lauri Tervakangas.

Mukana oli yli 100 suomen- ja ruotsinkielistä peruskoulua. Ahkerimmin kilpaan osallistuivat Uudenmaan koulut, mutta mukana oli paljon kouluja myös Pirkanmaalta, Varsinais-Suomesta ja Lapista.

Eurooppaministeri jakoi palkinnot Helsingissä

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb tapasi EU-tietokilpailussa menestyneitä oppilaita opettajineen 25. toukokuuta ulkoministeriössä. Stubb oli ennen tapaamista testannut EU-tietämystään vastaamalla itsekin kilpailukysymyksiin.

– Olisin juuri ja juuri läpäissyt kokeen, vitsaili Eurooppaministeri, ja onnitteli nuoria vieraitaan upeasta suorituksesta.

Ministeri Stubb esittelee ankkataulua työhuoneessaan. Alexander Stubb esittelee työhuoneessaan roikkuvaa taulua, jossa Kaj Stenvallin ankka hymyilee leveästi. Kuva: UM.

Jo yli sadassa koulussa vieraillut Stubb esitteli oppilaille käytävän syvennyksiin esille laitettua suomalaista kädenjälkeä, joka toimii näyteikkunana designpääkaupunkivuodelle. Eniten ihastusta herätti kuitenkin ministerin työhuoneessa roikkuva taiteilija Kaj Stenvallin ankkataulu.

-Se taitaa olla ainoa taulu, jossa ankka hymyilee, nauroi Stubb. Jotain tuttua ankan hymyssä kieltämättä on.

Pelkällä kirjatiedolla ei päässyt kärkisijoille

Kilpailun tehtävät käsittelivät yhdeksännen luokan yhteiskuntaopin oppimäärään kuuluvia EU- ja yhteiskuntatiedon aiheita. Tehtävissä piti muun muassa tunnistaa euron kolikoiden kansallisia tunnuspuolia sekä tilastojen perusteella pohtia EU:n haasteita tulevaisuudessa. Parhaiten menestyneiden oppilaiden vastauksissa näkyi selvästi, että he seuraavat yhteiskunnallisia kysymyksiä koulun ulkopuolellakin.

Annika Antikainen, Alexander Stubb ja Kimi UosukainenEU-tietokilpailussa menestyneet oppilaat saivat kehuja Eurooppaministeri Alexander Stubbilta. Kuva: UM.

Kilpailussa toiseksi sijoittunut Annika Antikainen aikoo pyrkiä Etelä-Tapiolan lukioon ensi syksynä. Kiinnostus yhteiskuntaoppiin on kasvanut entisestään menestyksen myötä, mutta vielä Annika ei tiedä mihin ammattiin hän suuntautuu.

– Olin kilpailua edeltävänä iltana baletin näytösharjoituksissa ja kertasin EU-tietoja tauoilla iPadilla, kertoo Annika hymyillen valmistautumisestaan kilpailuun.

Kolmanneksi sijoittunut Kimi Uosukainen oli yllättynyt kuulleessaan sijoituksestaan.

– En todellakaan osannut odottaa tätä! Nuorisovaltuuston varapuheenjohtajana minulla oli kova kiire kaupungin lautakunnan kokoukseen ja jouduin kirjoittamaan esseen vauhdilla, muistelee Kimi. Mutta kun on kiinnostunut jostain asiasta niin tietoa lähtee hakemaan ja se tarttuu, toteaa myös koulun oppilaskunnan puheenjohtajana toimiva Kimi.

Myös maakuntien parhaat palkitaan

Kilpailun tavoitteena on edistää koko ikäluokan EU-tiedon opiskelua ja toisaalta tuoda EU:ta lähemmäs nuoria eri puolilla Suomea.

Voittaja Inka Aitola palkittiin miniläppärillä. Annika Antikainen ja Kimi Uosukainen saivat palkinnoksi digikamerat. Myös kunkin maakunnan parhaiten menestynyt oppilas palkitaan kirjalahjakortilla. Tämän vuoden EU-gurut tulivat seuraavista kouluista:

 • Kanta-Häme Parolan yhteiskoulu (voittaja)
 • Uusimaa Olarin koulu (2. sija)
 • Päijät-Häme Lahden yhteiskoulu (3. sija)
 • Etelä Karjala, Lauritsalan yläaste
 • Etelä-Pohjanmaa, Jalasjärven yläaste
 • Etelä-Savo, Puumalan yhtenäiskoulu
 • Kainuu, Kajaanin lyseo
 • Keski-Pohjanmaa, Perhon keskuskoulu
 • Keski-Suomi, Nopolan koulu
 • Kymenlaakso, Huutjärven koulu
 • Lappi, Kittilän yläaste
 • Pirkanmaa, Pitkäjärven koulu
 • Pohjanmaa, Borgaregatans skola
 • Pohjois-Karjala, Arppen koulu
 • Pohjois-Pohjanmaa, Kastellin koulu
 • Pohjois-Savo, Ahmon koulu
 • Satakunta, Pohjanlinnan koulu
 • Varsinais-Suomi, Ilmaristen koulu

9-luokkalaiset kilpailivat tänä keväänä toista kertaa valtakunnallisessa EU-tietokilpailussa. Kilpailun järjestivät yhteistyössä ulkoasiainministeriön Eurooppatiedotus ja Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liitto HYOL ry.

Valokuvia palkintojenjakotilaisuudesta voi käydä katsomassa Eurooppatiedotuksen Flickr-kuvagalleriassa www.flickr.com/eurooppatiedotus/.

Vuoden 2012 kilpailukysymykset löytyvät täältä: www.hyol.fi

Lisätietoja: toiminnanjohtaja Kirsi Ruhanen, HYOL ry, toimisto@hyol.inet.fi, p. 09 685 2230 tai 044 303 1789, ja tiedottaja Hanna Öunap, ulkoasiainministeriö, p. 09 1605 6063 tai 040 140 8940.