Suomi tukee EU:n jäsenyysneuvottelujen avaamista Montenegron kanssa
Euroopan unionin yleisten asioiden neuvosto pääsi tänään yksimielisyyteen jäsenyysneuvottelujen avaamisesta Montenegron kanssa. Eurooppa-neuvostolta odotetaan päätöksen vahvistamista huippukokouksessaan 28.–29. kesäkuuta 2012 Brysselissä.
Montenegron EU-pääneuvottelija Aleksandar Andrija Pejović kiitteli Montenegron pohjoismaisia kumppaneita vierailullaan Helsingissä viime viikolla.
– On hyvin hieno asia että Suomi tukee jäsenyysneuvotteluitamme. Emme ole naapureita, teillä ei ole merkittäviä sijoituksia Montenegrossa, emmekä ole myöskään merkittäviä kauppakumppaneita. Mutta me olemme ystäviä, ja siitä on pohjimmiltaan kyse EU:n laajentumis- ja yhdentymisprosesseissa, sanoi Pejović.
Jäsenyysneuvottelut kehityksen välineenä
Eurooppa-neuvosto myönsi Montenegrolle ehdokasmaan aseman vuonna 2010, kaksi vuotta hakemuksen jättämisen jälkeen. Varsinaisten jäsenyysneuvotteluiden alkamisen ehtona on ollut Euroopan komission samana vuonna määrittelemän toimintasuunnitelman noudattaminen.
Montenegrolta vaadittavia uudistuksia ovat olleet muun muassa korruption ja järjestäytyneen rikollisuuden kitkeminen, oikeusjärjestelmän tehostaminen, sekä kansalaisten perusoikeuksien turvaaminen.
Euroopan komission toukokuussa 2012 valmistunut raportti uudistusten toteuttamisesta antaa kokonaisuudessaan kiitosta Montenegrolle ja suosittelee jäsenneuvotteluiden avaamista maan kanssa.
Komission toimintasuunnitelma uudistusten käsikirjana
Aleksandar Andrija Pejović, joka on myös Montenegron ulkoministeriön integraatiosta vastaava valtiosihteeri ja suurlähettiläs, nimeää Montenegron suurimmaksi yksittäiseksi ongelmaksi, ettei hallituksella ole tarpeeksi kapasiteettia valvoa laajojen lakiuudistusten toteutumista käytännössä. Samalla hän kuitenkin huomauttaa, että EU:n jäsenyys motivoi valtiota korvaamattomalla tavalla uudistushankkeessa.
-Olemme vasta nuori maa, itsenäistyimme vuonna 2006. Vuosikymmeniä olimme osa kommunistista Jugoslaviaa ja sen hajottua koko Länsi-Balkan oli sotien runtelema vuosien ajan. Olemme sataprosenttisesti sitoutuneita kehittymään ja yhdentyminen Euroopan unioniin on yhteinen tavoitteemme yli puoluepoliittisten rajojen.
Lue lisää:
Euroopan komission sivut laajentumisesta: http://ec.europa.eu/enlargement
Euroopan unionin neuvoston tiedote 26.6.2012 jäsenyysneuvotteluiden avaamisesta (englanniksi): http://ue.eu.int/