Uutinen 26.9.2012

Reilu Eurooppa? -kirja pureutuu EU-yhteistyöhön oikeus- ja sisäasioissa

ULKOASIAINMINISTERIÖ

Tiedote 225/2012

26.9.2012

Ulkoministeriön Eurooppatiedotus julkistaa maanantaina 1. lokakuuta kello 11−13 miniseminaarissa kirjan Reilu Eurooppa? – EU-yhteistyö oikeus- ja sisäasioissa Pikkuparlamentin Kansalaisinfossa.

Kirja selvittää Euroopan unionin oikeus- ja sisäasioiden tiivistyvän yhteistyön nykytilannetta: Miten Tampereen huippukokouksen 1999 tavoite vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alueen muodostamisesta on toteutunut? Kuinka kansalaisen perusturva taataan ja häntä suojellaan muuttuvassa EU:ssa? Mihin suuntaan eurooppalaista maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikkaa ollaan yhtenäistämässä? Ja kuinka tiiviiksi rikosoikeudellista yhteistyötä on kehitettävä rajat ylittävän rikollisuuden hillitsemiseksi?

Reilu Eurooppa? -kirjan julkistamistilaisuus maanantaina 1.10.2012 klo 11-13.00 Pikkuparlamentin kansalaisinfossaEurooppatiedotuksen Reilu Eurooppa? -kirja julkaistaan maanantaina 1.10.

EU-linjauksia pohtivat kirjassa Suomen ensimmäisellä EU-puheenjohtajakaudella oikeusministerinä toiminut Johannes Koskinen, nykyinen oikeusministeri Anna-Maja Henriksson, sisäministeri Päivi Räsänen, sisäministeriön maahanmuutto-osaston ylijohtaja Pentti Visanen ja rikosoikeuden dosentti Sakari Melander Helsingin yliopistosta.

Keskustelua Euroopan suunnasta virittävät haastatteluissaan muun muassa rajaturvallisuusvirasto Frontexin johtaja Ilkka Laitinen, EU-tuomioistuimen suomalaistuomari Allan Rosas, paperittomien salaisen klinikan avannut lääkäri Pekka Tuomola ja salakuljettajien avulla Suomeen saapunut turvapaikanhakija Abdisakur Sabriye.

Seminaarin puheenvuorot 

Mitä Suomi haluaa EU:n oikeudelliselta yhteistyöltä?

Kansliapäällikkö Tiina Astola, oikeusministeriö

Miten kansalaisuus muuttuu eurokriisin puristuksessa?

Filosofian dosentti, yliopistonlehtori Thomas Wallgren, Helsingin yliopisto

Frontex – turvallisuuden takaaja vai pakolaisten palauttaja?

Lakimies Sakari Vuorensola, Frontex

Uhkakuvat siirtolaisuuden hallinnassa 

Vapaa liikkuvuus -verkoston kansalaisaktivisti, sosiologi Mervi Leppäkorpi

Seminaari on avoin yleisölle ja yleisö voi osallistua keskusteluun. Tilaisuuden vetäjä on toimittaja Susanna Niinivaara.

Keskustelua voi seurata myös Twitterissä kanavalla #UMreilu.

Kirja on saatavilla tilaisuudessa ja sitä voi maksutta tilata Eurooppatiedotuksen verkkosivuilta www.eurooppatiedotus.fi

Ruotsinkielisenä kirja ilmestyy marraskuussa.

Lisätietoja: Eurooppatiedotuksen yksikönpäällikkö Riitta Swan, puh. 09 1605 5813 tai 040 849 6010, ja toimituspäällikkö Päivi Toivanen, puh. 09 1605 5846 tai 040 560 9020