Uutinen 9.10.2012

EVM aloittaa toimintansa tänään

Euroopan pysyvän vakausmekanismin hallintoneuvoston ensimmäinen kokous järjestetään tänään maanantaina 8.10.2012 Luxemburgissa. Se tarkoittaa, että Euroopan pysyvä vakausmekanismi (EVM) aloittaa virallisesti toimintansa.

Euroopan valtiovarainministerit kokoontuvat tänään Euroopan vakausmekanismin avajaiskokoukseen. Kuva: Euroopan unionin neuvostoEuroalueen valtiovarainministerit kokoontuvat tänään maanantaina 8.10.2012 Euroopan vakausmekanismin avajaiskokoukseen. Kuva: Euroopan unionin neuvosto

Miksi EVM?

Euroopan vakausmekanismi (EVM) perustetaan eurovaltioiden väliseksi rahoitusvälineeksi, jota käytetään euroalueen talouskriisin hallinnoimiseen. EVM voi antaa kriisimaille hätäapua sekä tarjota myös ennaltaehkäisevää rahoitusapua. Mekanismi voi ostaa kriisimaiden lainoja markkinoilta.

Kunkin jäsenvaltion suhteellinen takausosuus lasketaan Euroopan keskuspankin niin kutsun ”pääoma-avaimen” perusteella. Pääoma-avaimen perusteella kukin eurovaltio omistaa vakausmekanismista suhteellisen prosenttiosuuden ja osallistuu mekanismin rahoittamiseen sitä vastaavalla summalla.

EVM:n hallintoneuvoston muodostavat euromaiden valtiovarainministerit. Suomea edustaa valtiovarainministeri Jutta Urpilainen. Kuvassa myös Tanksan valtiovarainministeri Margarethe Vestager. Kuva: Euroopan unionin neuvostoEVM:n hallintoneuvoston muodostavat euromaiden valtiovarainministerit. Suomea edustaa ministeri Jutta Urpilainen. Kuvassa myös Tanksan valtiovarainministeri Margarethe Vestager. Kuva: Euroopan unionin neuvosto

 EVM-sopimus on valmis käyttöönotettavaksi nyt kun kaikki jäsenvaltiot ovat sen hyväksyneet. Viimeisenä sopimuksen hyväksyi Saksa, jonka osuus mekanismin kapasiteetin takaamisesta on noin 27 % eli noin 190 miljardia euroa. Myös Ranskalla on reilun kahdenkymmenen prosentin osuudellaan merkittävä osa EVM:n lainanantokapasiteetista – vajaat 143 miljardia euroa.

EVM ja Suomi

EVM on kansainvälinen rahoituslaitos jonka pääoma koostuu eurovaltioiden siihen sijoittamasta pääomasta sekä kunkin jäsenvaltion suhteellisesta takausosuudesta, jotka mahdollistavat mekanismin lainanantokyvyn.

EVM:n yhteenlaskettu pääoma takauksineen on 700 miljardia euroa, josta Suomen osuus on noin 1.8 prosenttia. Suomen maksettu pääoma mekanismille on 1,44 miljardia euroa. Lisäksi Suomi on sitoutunut takaamaan mekanismin toiminnalle yhteensä enintään 11,14 miljardia euroa.

Mekanismin tosiasiallinen lainanantokyky on 500 miljardia euroa.

Suomen eduskunta hyväksyi EVM-sopimuksen Eduskunnan määräenemmistöllä 21.6.2012.

Kesällä EU-huippukokouksessa päätettiin, että EVM voi aloittaa pankkien pääomittamisen sitten kun EU:n pankkivalvonta on aloittanut toimintansa. Tavoitteeksi asetettiin vuodenvaihde. Etenkin Saksa, Suomi ja Hollanti ovat korostaneet pankkivalvonnan toimivuuden tärkeyttä, jotta EVM voi aloittaa pääomittamisen.

Euroopan unionin talouskomissaari Olli Rehn ja Euroryhmän puheenjohtaja, Jean-Claude Juncker. Kuva: Euroopan unionin neuvostoEuroryhmän tiedotustilaisuudessa alustavat muun muassa EU:n talouskomissaari Olli Rehn ja Euroryhmän puheenjohtaja Jean-Claude Juncker. Kuva: Euroopan unionin neuvosto

EVM korvaa Euroopan rahoitusvakausvälineen (ERVV)

EVM:n johtoryhmän avajaiskokouksen jälkeen mekanismi on virallisesti valmis rahoittamaan euroalueen maiden tulevia lainaohjelmia. Euroopan pysyvän vakausmekanismin astuessa voimaan Euroopan rahoitusvakausväline eli ERVV poistuu tulevan vuoden kuluessa käytöstä. EVM tultua käyttöön ERRV rahoittaa vain niitä operaatioita, jotka ovat käynnistyneet ennen EVM:n käyttöönottoa.

Voit seurata EVM:n johtoryhmän avajaiskokouksen kuulumisia sekä Euroryhmän puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin, ja talouskomissaari Olli Rehnin näkemyksiä iltapäivän ja tiistaiaamun kuluessa sosiaalisessa mediassa. 

Lue lisää:

Päivitämme tilannetta Twitterissä @UM_ET ja Facebook -sivuillamme Eurooppatiedotus

Eurooppatiedotus: Talouskriisin taustat ja kulku

EKP: Pääoman merkitseminen jäsenmaittain

EVM: Sopimus perustamisesta (en)