Uutinen 19.12.2012

Vuoden viimeinen huippukokous työskenteli sopuisissa tunnelmissa

Vuoden 2012 viimeinen Eurooppa-neuvoston kokous eli EU-huippukokous erosi ainakin yhdessä asiassa tämän vuoden muista huippukokouksista: kriisitunnelma puuttui. Kokous keskittyi talous- ja rahaliiton kehittämiseen tulevaisuudessa.

Eurooppa-neuvoston kokous 13.-14.12.2012, perhekuva. Kuva: Euroopan unionin neuvosto.Eurooppa-neuvosto kokoontui kriisejä täynnä olleen vuoden 2012 viimeiseen kokoukseen 13.-14. joulukuuta. Kuva: Euroopan unionin neuvosto.

Tärkeimmistä päätöksistä liittyen pankkivalvontaan oli valtiovarainministereiden kokous sopinut jo edellisenä päivänä. Huippukokous vahvisti päätökset. Moni muu asia sen sijaan siirtyi päätettäväksi vasta tulevina vuosina.

Euroopan yhteinen pankkivalvonta

Tulevassa eurooppalaisessa pankkivalvontamallissa Euroopan keskuspankin (EKP) alaisuuteen perustetaan valvontaelin. Se ottaa suoraan tarkkailtavakseen noin kaksisataa suurta eurooppalaista pankkia, joiden taseen loppusumma on yli 30 miljardia ja ylittää 20 % valtioiden kansantuotteesta. Jokaisesta euromaasta tullee kolme pankkia valvontaan. EKP voi tarvittaessa ottaa tarkkailuunsa myös pienempiä pankkeja tai kehottaa kansallisia viranomaisia tekemään niin.

Valvontaviranomaista varten EKP:n alaisuuteen perustetaan oma, rahapoliittisista tehtävistä selkeästi erotettu neuvosto, jossa äänivaltaa voisivat käyttää myös ne euroon kuulumattomat valtiot, jotka päättävät osallistua pankkivalvontaan. Muuten EKP:ssä äänivalta on vain euroalueen jäsenvaltioilla. Aluksi pankkivalvontaan ei osallistu euroalueen ulkopuolisia valtioita, mutta halutessaan ne voivat liittyä järjestelmään myöhemmin.

Myös Euroopan parlamentti käsittelee vielä ensi vuonna pankkivalvontaa.

Suomen ja Tanskan pääministerit Jyrki Katainen ja Helle Thorning-Schmidt keskustelevat ennen Eurooppa-neuvoston kokouksen alkua. Kuva: Euroopan unionin neuvosto.Suomen ja Tanskan pääministerit Jyrki Katainen ja Helle Thorning-Schmidt keskustelevat ennen Eurooppa-neuvoston kokouksen alkua. Kuva: Euroopan unionin neuvosto.

Moni asia jäi vielä auki

Pankkiunioniin kuuluvista muista asioista, talletussuojasta ja kansallisista kriisinratkaisumekanismeista, olisi tarkoitus päättää ensi kesäkuuhun mennessä.

Sama koskee niin sanottua two-pack-lakipakettia, joka tarkoittaa kahta euroalueen budjettikurin parantamiseen tähtäävää asetusehdotusta.

Talouspolitiikan koordinaatioon palattaneen siis ensi kesäkuun huippukokouksessa. Kiistellyimmät asiat kuten euroalueen yhteinen budjetti ja yhteislainat sen sijaan siirtyvät kauemmas tulevaisuuteen.

Lue myös:

Eurooppa-neuvoston päätelmät 14.12. 2012 (pdf, englanniksi)

Etenemissuunnitelma EMUn toteuttamiseksi, Eurooppa-neuvosto, 14.12.2012 (pdf)