Uutinen 2.1.2013

Irlannista EU-puheenjohtajamaa

Irlanti aloitti EU-puheenjohtajamaana 1. tammikuuta 2013. Irlanti hoitaa puheenjohtajuutta vuoden 2013 ensimmäisen puolivuotiskauden eli kesäkuun loppuun saakka. Sen jälkeen puheenjohtajuuskapula siirtyy Liettualle.

Irlannin EU-puheenjohtajakauden logo 2013.

Alkava puheenjohtajakausi on Irlannille jo sen historian seitsemäs. Edellisen kerran maa oli EU:n johdossa vuonna 2004. Irlanti liittyi Euroopan talousalueeseen vuonna 1973, joten se viettää puheenjohtajakautensa alussa myös EU-historiansa 40-vuotissyntymäpäiviä.

Talous yhä tärkein

Irlannin kauden tavoitteena on edistää kahta asiakokonaisuutta, jotka periytyvät edelliseltä eli Kyproksen kaudelta: EU:n monivuotisten rahoituskehysneuvottelujen eli budjettineuvottelujen loppuunsaattaminen sekä talous- ja rahaliitto EMUn ja erityisesti pankkiunionin kehittäminen. Irlanti haluaa myös edistää talouden elpymistä, kasvua ja työllisyyttä.

Irlannin pääministeri Enda Kenny. Kuva: Euroopan unionin neuvostoIrlannin pääministeri Enda Kenny. Kuva: Euroopan unionin neuvosto

Rahoituskehysneuvottelut vuosille 2014-2020 muovaavat ehkä eniten Irlannin kauden ohjelmaa. Lissabonin sopimuksen myötä puheenjohtajamaan merkitys näissä neuvotteluissa korostuu ennen kaikkea suhteiden hoitamisessa Euroopan parlamenttiin.

Kasvua digitaalimarkkinoilta

Irlannin puheenjohtajakauden ohjelmassa kiinnitetään paljon huomiota työllisyyden parantamiseen. Erityisesti nuorisotyöttömyys, joka on kolmessatoista EU-jäsenmaassa peräti yli 25 prosenttia, halutaan nostaa esiin unionin asialistalla.

Irlanti korostaa digitaalimarkkinoiden ja pienten- sekä keskisuurten yritysten merkitystä työpaikkojen luomisessa. Myös vapaakauppaneuvotteluja esimerkiksi USAn, Japanin, Singaporen ja Kanadan kanssa halutaan edistää.

Irlanti, Liettua ja Kreikka triona

Tulevat kolme EU-puheenjohtajamaata muodostavat niin sanotun trion, joka asettaa yhdessä eteenpäin vietävät tavoitteet seuraavien 18:sta kuukauden ajaksi. Irlanti on tehnyt työohjelman yhteistyössä Liettuan ja Kreikan kanssa, joka hoitavat puheenjohtajuutta Irlannin jälkeen oman puolivuotiskautensa ajan.

Myös trion tärkeimpänä tavoitteena on taloustilanteen vakauttaminen Euroopassa.

Lue lisää:

Irlannin EU-puheenjohtakauden verkkosivusto

Twitterissä: #eu2013.ie