Uutinen 15.1.2013

Matkailijan muistilista

Kesälomamatkojen varaaminen on jo täydessä vauhdissa ja tuhannet suomalaiset suunnittelevan lomia lähelle ja kauas. Viime vuosi toi matkailijan muistilistaan muutoksia koskien verkkovierailumaksuja, lasten passeja ja lemmikkieläinten matkustussääntöjä. Kaksi asiaa eivät kuitenkaan muutuneet eli ennen matkaa on aina syytä ottaa matkavakuutus ja perehtyä kohdemaan tilanteeseen. (Päivitetty 15.1.2013)

 Lissabon. Kuva:</span> Juhana Tuomola/Eurooppatiedotus.

Matkapuhelimella halvemmalla nettiin EU-maissa

Matkapuhelut, tekstiviestit sekä mobiilidatapalvelut halpenivat viime vuoden heinäkuusta lähtien Euroopan unionin alueella matkustettaessa. Hintojen aleneminen perustuu uuteen verkkovierailuasetukseen. Se määrittää hintakatot matkaviestinpalveluihin EU:n alueella, nyt myös ensi kertaa mobiilidatan kuluttajahinnoille. Mobiilidatapalveluita ovat esimerkiksi sähköpostin, www-sivustojen, valokuvien tai elokuvien lataaminen kännykkään tai muuhun mobiililaitteeseen.

Toisessa EU-maassa soitettujen ja vastaanotettujen puhelujen hinnat laskivat edelleen ja esimerkiksi tekstiviestin vastaanotto on nykyisin maksutonta.

Hintakatot ovat voimassa vain ulkomailla tapahtuvissa verkkovierailuissa (roaming). Ne eivät koske esimerkiksi kotimaasta ulkomaille soitettuja puheluita. Hinnat ovat voimassa ainoastaan EU:n alueella. EU:n ulkopuolelle kuten Venäjälle tai Turkkiin matkustettaessa hinnat kannattaa tarkistaa omalta operaattorilta.

Lapselle aina oma passi mukaan

Lapsella on jatkossa oltava oma passi mukana matkalla. Kuva: Eurooppatiedotus.Lapsella on jatkossa oltava oma passi mukana matkalla. Kuva: Eurooppatiedotus.

Lapsella on oltava matkustettaessa aina oma passi.  Lapset eivät voi enää matkustaa siten, että nimi on lisätty vanhempien passeihin. Taustalla on EU:n muuttunut passiasetus vuodelta 2009, jonka siirtymäaika päättyi kesäkuun lopussa.

Monilla vanhemmilla on edelleen voimassa olevia kymmenen vuoden passeja, joihin on myös merkitty lapsi tai lapset. Passin haltija eli vanhempi voi käyttää passia normaalisti sen voimassaoloajan. Muuttuneen asetuksen myötä passiin merkityillä lapsilla ei kuitenkaan ole enää matkustusoikeutta samalla passilla vaan lapset tarvitsevat jatkossa aina oman matkustusasiakirjan                                                                                           

Lemmikkieläinten matkustussäännöksissä muutoksia

Myyräekinokokin leviämisen estämiseksi on erityisesti koirien matkustussäännöksiä muutettu vuoden 2012 alussa. Nyt myös EU-maista tuotavat alle 3 kuukauden ikäiset pennut sekä esimerkiksi Ruotsista Suomeen tulevat koirat pitää lääkitä aina ennen niiden saapumista maahan. Tämä koskee myös lyhyitä matkoja, kun palataan esim. Virosta tai Norjasta kotiin. Ekinokokkilääkitys vaaditaan ainoastaan koirilta, kissoja ei tarvitse enää lääkitä

Lemmikkieläinten matkustussääntöjä on tiukennettu. Kuva: Juhana Tuomola, Eurooppatiedotus.

Koirien ja kissojen raivotautivasta-ainetutkimuksia ei enää vaadita, kun matkustetaan Suomesta Ruotsiin, Yhdistyneeseen kuningaskuntaan, Irlantiin tai Maltalle. Kaikkiin jäsenmaihin kuljetettavien koirien, kissojen sekä frettien täytyy olla rokotettuja raivotautia vastaan vähintään kolme viikkoa ennen tuontia.

Koirien, kissojen ja frettien mukana on oltava eläimen lähtömaasta riippuen aina joko lemmikkieläinpassi tai 15.12.2011 hyväksytyn komission täytäntöönpanoasetuksen liitteen mukainen eläinlääkärintodistus. Määräykset kannattaa tarkistaa ennen matkalle lähtöä eläinlääkäriltä tai esim. Eviran sivuilta.

Liian moni lähtee matkaan ilman matkavakuutusta

EU/ETA-maissa ja Sveitsissä saa äkillisissä sairaustapauksissa tai tapaturmissa hoitoa eurooppalaisella sairaanhoitokortilla lähinnä julkisen terveydenhuollon piirissä. Ehdot ja kustannukset ovat samat kuin muillakin maassa asuvilla. Eurooppalainen sairaanhoitokortti on maksuton ja sen myöntää Suomessa KELA.

Eurooppalainen sairaanhoitokortti ei kuitenkaan korvaa matkavakuutusta. Kortti ei kata esim. kotiinkuljetusta tai vaikkapa onnettomuustapauksissa toiselle osapuolelle aiheutettua haittaa. Ambulanssilennot ulkomailta Suomeen saattavat maksaa kymmeniä tuhansia euroja. Niinpä matkavakuutus kannattaa aina ottaa. Vakuutusta valitessa on hyvä tarkistaa ehdot ja korvaussummat.

Ulkoministeriö tarjoaa tietoa kohdemaan tilanteesta ja suosittelee matkustusilmoitusta

– Kohdemaan turvallisuustilanteeseen voi tutustua etukäteen perehtymällä verkossa ulkoministeriön matkustustiedotteisiin. Palvelu toimii nykyään myös mobiilisivustona eli tietoihin pääsee käsiksi ulkomailla puhelimen avulla tai tekstiviestien välityksellä.

– Sivu m.formin.fi kannattaa tallettaa mobiilipuhelimeen jo ennen matkalle lähtöä. Sen kautta löytää helpoiten matkustustiedotteet ja voi tehdä matkustusilmoituksen jopa matkalla jo ollessaan.

– Ulkoministeriö suosittelee vapaaehtoisen matkustusilmoituksen tekemistä silloin, kun lähdetään omatoimimatkalle tai riskialttiisiin maihin.

– Uusi matkustusilmoitus.fi -sivusto on avattu. Sen tarkoituksena on yksinkertaistaa ja nopeuttaa matkustusilmoituksen tekoa.

Lue myös:

Matkapuhelinten käyttö halpenee EU:n alueella matkustettaessa. (Viestintäviraston verkkosivuilla)

Lemmikkieläinten matkustusohjeita (Eviran verkkosivuilla)

Eurooppalaisesta sairaanhoitokortista (Kelan verkkosivuilla)

Matkustustietoa ulkoministeriön verkkosivuilla

Matkustusilmoitus.fi