Uutinen 24.1.2013

Euroryhmä sai uuden puheenjohtajan

Euroryhmän puheenjohtaja Jeroen Dijsselbloem, komission varapuheenjohtaja Olli Rehn ja valtiovarainministeri Jutta Urpilainen keskustelivat euroryhmän kokouksessa. Kuva: Euroopan unionin neuvosto.Euroryhmän puheenjohtaja Jeroen Dijsselbloem, komission varapuheenjohtaja Olli Rehn ja valtiovarainministeri Jutta Urpilainen keskustelivat euroryhmän kokouksessa. Kuva: Euroopan unionin neuvosto.

Euroryhmä valitsi 21.1.2013 uudeksi puheenjohtajakseen Alankomaiden valtiovarainministeri Jeroen Dijsselbloemin, 46. Hän on toiminut valtiovarainministerinä vuoden 2012 marraskuusta ja kansanedustajana Alankomaiden parlamentissa vuodesta 2000. Koulutukseltaan Dijsselbloem on maatalousekonomian maisteri.

 Euroryhmä on epävirallinen euroalueen valtiovarainministerien kokous. Se perustettiin jo 1997 käsittelemään yhteisvaluutta euroon liittyviä asioita. Aluksi ryhmällä ei ollut pysyvää puheenjohtajaa vaan puhetta johti kulloisenkin EU-puheenjohtajamaan valtiovarainministeri.

Ministeri Urpilainen antoi kokouksessa lahjaksi väistyvälle puheenjohtaja Junckerille lahjaksi valokuvan omasta ensimmäisestä euroryhmän kokouksestaan. Kuva: Euroopan unionin neuvosto.Ministeri Urpilainen antoi kokouksessa väistyvälle puheenjohtaja Junckerille lahjaksi valokuvan omasta ensimmäisestä euroryhmän kokouksestaan. Kuva: Euroopan unionin neuvosto.

Vuonna 2004 euroryhmä päätti valita itsellensä pysyvämmän puheenjohtajan kaksivuotiskaudeksi. Tehtävään valittiin vuoden 2005 alusta Luxemburgin valtiovarainministeri Jean-Claude Juncker, joka jatkoi tehtävässä aina Dijsselbloemin valintaan asti. Lissabonin sopimuksen (astui voimaan 1.1.2009) myötä puheenjohtajan valinta sovittiin suoritettavan enemmistöpäätöksellä, kahden ja puolen vuoden kaudeksi kerrallaan.

Ennen Lissabonin sopimuksen voimaan astumista euroryhmällä ei ollut virallista asemaa EU:ssa. Sopimuksessa sille myönnettiin asema epävirallisesti kokoontuvana elimenä, joka keskustelee euroon liittyvistä asioista. Euroryhmä kokoontuu yleensä päivää ennen talous- ja rahoitusasioiden neuvoston (ECOFIN) kokousta.

ECOFINin tehdessä puhtaasti euroalueeseen liittyviä päätöksiä on päätösoikeus ainoastaan euroalueen jäsenvaltioilla. Samalla ryhmän kokouksiin vahvistettiin osallistumisoikeus talous- ja raha-asioiden komissaarille ja Euroopan keskuspankin pääjohtajalle. Mukana on myös talous- ja rahoituskomitean euroryhmä-kokoonpanon puheenjohtaja.

Lisätietoa:

Suomen EU-edustuston uutinen aiheesta

Dijsselbloemin CV

pdfDijsselbloemin prioriteettiohjelma (pdf 96,2 Kb)