Uutinen 13.5.2013

Eurooppa-viikolla kuultua: ”EU är som en krokodil. Små öron och stor mun.”

Eurooppa-viikolla kuultua: 

Eurooppapäivä_Salpausselän_lukio_Sirpa_Pietikäinen_Peilin_kauttaEurooppa-päivä Salpausselän lukiossa. 

Eurooppatiedotuksen tiedottajat vierailivat oppilaitoksissa eri puolilla Suomea Eurooppa-viikolla 6. – 8.5. 2013. Erityisesti haluttiin tavoittaa nuoret keskustelemaan EU-asioista. Kouluvierailuille osallistuivat myös europarlamentaarikot Sirpa Pietikäinen Lahdessa ja Anneli Jäätteenmäki Tampereella, missä järjestettiin myös Meppikahvit.

Tiedottajat kertoivat luennoilla parissakymmenessä oppilaitoksessa Eurooppa-päivästä, EU:n ideasta ja arvoista, Suomen EU-jäsenyydestä ja Euroopan kansalaisten teemavuodesta talouskriisiä unohtamatta. Kiertuepaikkakunnat olivat Hyvinkää, Hämeenlinna, Iisalmi, Kemi, Kerava, Lahti, Nastola, Raisio, Riihimäki, Rovaniemi, Tampere, Uusikaupunki, Vaasa, Valkeala, Vantaa ja Varkaus.

Eurooppatiedotus oli keskiviikkona myös Helsingin Kampintorilta, missä Eurooppa-päivää juhlittiin koko päivän ajan kansalaistapahtumassa. Päivän keskusteluissa oli esillä erityisesti Euroopan kansalaisten teemavuosi 2013.

Eurooppapäivä_Kamppi.Eurooppa-päivä Kampintorilla 8.5. 2013.


Teräviä kysymyksiä ja kommentteja

Paljon esillä ollut talouskriisi ja sen hoito näkyivät Eurooppa-viikonkin keskusteluissa. Erityistä huolta kannettiin kansalaisten hyvinvoinnista niin Suomessa kuin muissa EU-maissa, ja etenkin suurten säästöpaineiden alla olevissa kriisimaissa. Toisaalta jossain määrin aiheeseen oli myös väsytty.

Talouskriisiin liittyen tiedottajat vastasivat myös seuraavanalaisiin kysymyksiin: Romahtaako seuraavaksi Slovenia? Miten EU:n antama tuki näkyy Kreikassa? Mitä seurauksia olisi Suomelle, jos eroaisimme euroalueesta? Entä mitä seurauksia siitä tulisi, jos euroalue hajoaisi? Yksi oppilaista epäili, saadaanko lainattuja euroja koskaan takaisin. Euron kannattajiakin toki löytyi, muun muassa Lumon lukiossa Vantaalla enemmistö kannatti yhteisvaluutta euroa, kun vaihtoehtona olivat kansalliset valuutat.

Eurooppapäivä. Salpausselän lukio 282Salpausselän lukiolaiset kysyivät tiukkoja kysymyksiä Sirpa Pietikäiseltä.

Keskustelua ja kysymyksiä tuli myös muista aiheista. Mikä on tilanne nuuska-asioissa? Käykö uusi ajokortti henkilötodistuksesta? Miksi Suomessa ei alenneta autoveroa? Voidaanko Kosovoa pitää itsenäisenä? Miten helpoiten pääsee opiskelemaan toiseen EU-maahan? Mitä tarjottavaa EU:lla on nuorisolle?

Oppilas Vaasassa taas kiteytti EU:n syvimmän olemuksen seuraavanlaisella vertauskuvalla: ”EU är som en krokodil. Små öron och stor mun”!

Nuorten mielissä työllisyysasiat 

Entä mitä asioita nuoret pitävät tärkeimpinä asioina, joihin EU:n pitäisi keskittyä? Salpausselän lukiossa nuoret pitivät tärkeimpinä asioina ikääntymistä, ympäristöä, nuorten työllisyyttä ja rahoitusmarkkinoiden hoitamista.

Valkealan lukion oppilaat olivat puolestaan käyneet huhtikuussa Brysselissä. Oppilaat olivat olleet mukana Suomen edustajina Euroopan talous- ja sosiaalikomitean nuortenistunnossa, jossa nuoret ehdottivat tukea ensimmäisen työpaikan saantiin ja nuorten yrittäjyyteen. Lisäksi he ehdottivat Euroopan laajuista opintotukea vähävaraisista perheistä tuleville opiskelijoille Suomen mallin mukaan.

Eurooppapäivä_Keravan_lukio.Keravan lukiolaiset Eurooppa-mietteissä.

Mepit vauhdissa Lahdessa ja Tampereella

Myös mepit saivat vastailla monenlaisiin tiedusteluihin. Europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki vieraili Tammerkosken lukiossa ja Meppikahveilla Tampereella, jossa käytiin kiihkeääkin keskustelua talouskriisistä, mutta myös Kroatian mukaantulosta uudeksi EU-jäsenmaaksi, Unkarin ihmisoikeustilanteesta ja elintarvikkeiden alkuperäismerkinnöistä. Lisäksi yleisöä kiinnosti meppien työskentely. Tekevätkö suomalaismepit yhteistyötä keskenään ja miksei Brysselin ja Strasbourgin välistä ”rallia” lopeteta säästöjen vuoksi?

Eurooppapäivä_Anneli_Jäätteenmäki_haastattelussa_TampereellaAnneli Jäätteenmäki radiohaastattelussa Tampereen Meppikahvien jälkeen.

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen vieraili Lahdessa Salpausselän lukiossa. Tilaisuudessa pohdittiin päätöksentekoa ja demokratian toteutumista EU:ssa. – Demokratiassa poliittinen ratkaisu on se, mitä mieltä enemmistö on, kiduttavallakin tavalla, kertoi Pietikäinen ja kysyi puolestaan nuorilta, saavatko he aina tahtosa läpi?

Lisäksi keskusteltiin tulevasta rahoituskaudesta. Mitä me saamme ja mitä maksamme ja voivatko kaikki EU-maat olla nettosaajia? Sirpa Pietikäinen korosti sosiaalista ulottuvuutta Euroopan unionissa ja kehotti pitämään ihmisistä huolta.

 

Lisää kuvia Eurooppa-viikon tapahtumista Eurooppatiedotuksen Flickr -tilillä

Eurooppa -viikko 2013 Eurooppatiedotuksen Storify-tilillä