Uutinen 28.5.2013

Yhdeksäsluokkalaisten EU-tietokilpailun voitto meni Ouluun

EU-tietokilpailun voittaja Veera Juntunen ja Eurooppaministeri Alexander Stubb. Kuva: UM.

Ulkoministeriön Eurooppatiedotuksen ja Historian-ja yhteiskuntaopin opettajien liiton HYOL ry:n järjestämän, peruskoulun yhdeksäsluokkalaisille suunnatun EU-tietokilpailun ensimmäinen palkinto meni tänä vuonna Ouluun. Veera Juntunen Pohjankartanon koulusta pokkasi 28. toukokuuta ensimmäisen palkinnon eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubbilta.

Toisen ja kolmannen mitalisijan saavuttivat Annele Heikkilä Parolan yhteiskoulusta Hattulasta ja Lauri Särkiö Lahden yhteiskoulusta. Kilpailuun osallistui yhteensä 7000 yhdeksäsluokkalaista yli sadasta peruskoulusta ympäri Suomea.

EU-tietokilpailun voittajat Veera Juntunen, Annele Heikkilä ja Lauri Särkiö ja Eurooppatiedotuksen tiedottaja Hanna Päivärinta. Kuva: UMEU-tietokilpailun kolme parasta: Veera Juntunen, Annele Heikkilä ja Lauri Särkiö sekä Eurooppatiedotuksen tiedottaja Hanna Päivärinta.

EU-tietokilpailun tavoitteena on edistää koko ikäluokan EU-tiedon opiskelua ja tuoda Euroopan unionia lähemmäksi nuoria. Kilpailutehtävissä piti muun muassa pohtia EU-jäsenyyden vaikutuksia Suomelle ja suomalaisille.

EU-asiat mainettaan helpompia?

Veera, Annele ja Lauri ovat kaikki kolme sitä mieltä, että EU-asioiden maine monimutkaisina ja vaikeina on vahvasti ylimainostettu. Helppoja EU-asiat eivät välttämättä ole, mutta ihan opittavissa olevia asioita kuitenkin.

  EU-asioissa tuli vastaan yllättävänkin paljon ihan käytännönläheisiä asioita, esimerkiksi liikkumiseen liittyen, totesi Lauri.

Palkitut nuoret voisivat ajatella EU-opintoja jatkossakin, ainakin lukion Eurooppa-kurssi kiinnostaa ensimmäisenä askeleena.

Voittoisan Veeran opettaja Sirpa Tuomivaara Pohjankartanon koulusta kehui oppilaitaan laaja-alaisiksi.

EU-tietokilpailun voittaja Veera Juntunen esittelee voittamaansa tietokonetta Sirpa Tuomiselle. Kuva: UM EU-tietokilpailun voittaja Veera Juntunen esittelee voittamaansa tietokonetta opettajalleen Sirpa Tuomivaaralle. Kuva: UM

  Nuorille EU on selvästi muutakin kuin talousasioita. Se on myös esimerkiksi matkustamista ja vaihto-opiskelua. Kansalaisen vaikuttamismahdollisuuksia EU-tasolla olen kovasti yrittänyt opetuksessa pitää myös esillä. Tänä vuonna niitä onkin käsitelty myös EU:n kansalaisten teemavuoden kautta, kertoi  Tuomivaara.

Ministeri Stubb palkitsi voittajakolmikon tekniikalla

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb kertoi onnittelutervehdyksessään omista opiskeluajoistaan. Ministerin aloittaessa opintonsa jenkkiyliopistossa vuonna 1989 ei ollut läppäreitä, laaja-kaistaa tai digikameroita.

Stubbin mielestä on hienoa, että nykyisen Twitter-sukupolven nuoret ovat jaksaneet pohtia EU-asioita monelta kannalta. Hän myös tunnusti voittajakolmikolle epäilyksensä siitä, että olisi itse kouluaikoinaan kyennyt vastaavanlaiseen suoritukseen.

  EU on ennen muuta arvoyhteisö, se kannattaa muistaa. Talous on keino toteuttaa arvoja. Vaikka on tietenkin kiva, että meillä on myös euroja taskussa, evästi ministeri vielä voittajakolmikkoa sen lähtiessä palkinnonjakotilaisuudesta tutustumaan Rahamuseoon.

Lisää valokuvia EU-tietokilpailun palkintojenjakotilaisuudesta 28.5. 2013 Eurooppatiedotuksen Flickr-tilillä

Voittajakolmikon essee-vastaukset:

pdfVeera Juntusen EU-tietokilpailu -essee

pdfAnnele Heikkilän EU-tietokilpailu -essee

pdfLauri Särkiön EU-tietokilpailu -essee