Uutinen 28.6.2013

EU-selonteko 2013 – Vahvempi, yhtenäisempi ja reilumpi EU on Suomen etu

Kuva: Valtioneuvosto

Hallitus antoi EU-poliittisen selonteon eduskunnalle kevätistuntokauden lopuksi kesäkuussa. Eduskunta jatkaa selonteon käsittelyä syksyllä.

EU-selonteko määrittelee maamme EU-politiikan linjan ja antaa vastauksia EU:n tulevaisuuteen kohdistuviin kysymyksiin. Edellinen EU-selonteko on vuodelta 2009.

Uuden selonteossa hallitus määrittää, että Suomi on sitoutunut yhteiseen rahaan euroon sekä talous- ja rahaliiton vahvistamiseen. Suomi myös tukee Euroopan tiiviimpää yhdentymistä. Maallemme tärkeitä kehittämisalueita ovat oikeusvaltioperiaatteen toteutuminen, jonka tulee näkyä ja toteutua kansalaisten jokapäiväisessä elämässä. Globaalin kilpailun kiristyessä on kiinnitettävä huomiota toimiin, joilla vahvistetaan jäsenvaltioiden kasvupotentiaalia ja kilpailukykyä samalla kun pidetään huolta työllisyydestä sekä hyvinvoinnista.

Suomelle muita tärkeitä asioita ovat yhteisen energiapolitiikan kehittäminen, ilmastonmuutoksen torjuminen, henkilöiden vapaan liikkuvuuden edistäminen, unionin ulkoisen toiminnan vahvistaminen sekä unionin laajentuminen. Selonteon mukaan tässä vaiheessa integraation syventäminen on toteutettavissa nykyisten perussopimusten puitteissa. EU-selonteossa todetaankin, ettei Suomi näe nyt tarvetta muuttaa Euroopan unionin rakenteita.

Tutustu EU-selontekoon verkossa ja osallistu keskusteluun Twitterissä kanavalla #EUselko.

Mitä mieltä sinä olet Suomen EU-politiikasta ja sen tulevaisuudesta? EU-selonteko

 

Eurooppatiedotus järjestää ensi syksynä sarjan avoimia keskustelutilaisuuksia EU-selontekoon liittyen. Ensimmäisenä on vuorossa 8.8. Vaasa. Tilaisuudessa alustaa puolustusministeri Carl Haglund, kansanedustaja Mikko Savola kommentoi. Tämän jälkeen seuraavat tilaisuudet Mikkelissä, Tampereella ja Turussa.

Porin SuomiAreenan Kansalaistorilla 17.–19. heinäkuuta vierailee Eurooppatiedotuksen teltalla  europarlamentaarikkoja keskustelemassa ajankohtaisista EU-aiheista kuten EU-selonteosta.

Kerro meille, mitä sinä haluaisit heiltä kysyä?