Uutinen 10.7.2013

Matkailijan muistilista

matkailu päänoston

Vuoden vilkkain lomasesonki on käynnissä. Tuhannet suomalaiset matkustavat lähiviikkoina ulkomaille muualle Eurooppaan ja etäämmäs. Niin lähelle kuin kauas matkustettaessa on syytä muistaa tietyt perusasiat. Tällöin vuoden ehkä odotetuin matka onnistuu paremmin ja vähin harmein. Ulkoministeriön suositukset turvalliselle matkalle rakentuvat kolmelle M-kirjaimelle: matkustustiedote, matkustusilmoitus ja matkavakuutus. Myös terveen järjen käyttö ja kohdemaan olosuhteiden huomioiminen ehkäisevät hankaliin tilanteisiin joutumista.

Sitten viime kesän on matkailijan muistilistalla vähän muutoksia. Kuljetuspalvelujen kuluttajansuojaan on tullut EU-lainsäädännön myötä muutoksia ja Kroatian liittyminen Euroopan unioniin 1. heinäkuuta helpottaa matkailua.

Ulkoministeriö tarjoaa tietoa kohdemaan tilanteesta ja suosittelee matkustusilmoitusta

Liikkumisvapaus on suomalaisten perustuslaillinen oikeus. Jokainen matkailija päättää viime kädessä itse minne matkustaa ja minkälaisia riskejä on valmis ottamaan. Ulkoministeriön maittain julkaistavat ja säännöllisesti päivitetyt matkustustiedotteet antavat arvokasta tietoa yleisestä turvallisuustilanteesta lähes kaikissa maailman maissa.

Firenze smallMatkalle lähdettäessä kannattaa tarkastaa ulkoministeriön matkustustiedote.

Kohdemaan turvallisuustilanteeseen voi tutustua helposti etukäteen perehtymällä verkossa ulkoministeriön matkustustiedotteisiin. Palvelu toimii myös mobiilisivustona eli tietoihin pääsee käsiksi ulkomailla puhelimen avulla tai tekstiviestien välityksellä.

Sivu m.formin.fi kannattaa tallettaa mobiilipuhelimeen jo ennen matkalle lähtöä. Sen kautta löytää helpoiten matkustustiedotteet ja voi tehdä matkustusilmoituksen jopa matkalla jo ollessaan.

Ulkoministeriö suosittelee vapaaehtoisen matkustusilmoituksen tekemistä silloin, kun lähdetään omatoimimatkalle tai riskialttiisiin maihin. Tämä tarkoittaa yhteystietojen antamista ulkoministeriölle, jotta paikallinen edustusto saa ilmoituksen antajaan yhteyden kriisin tai hätätilanteen sattuessa. Matkustusilmoituksen voi tehdä verkossa osoitteessa www. matkustusilmoitus.fi.

Niin sanottu extreme-matkailu ja matkustaminen perinteisten matkakohteiden ulkopuolelle ovat lisääntyneet. Varsinaisten kriisipesäkkeiden ulkopuolellakin on alueita, joilla esimerkiksi sieppausriski on viime aikoina kasvanut, muistuttaa ulkoministeriön kansalaispalveluista hallinnollinen avustaja Marja-Riitta Jaakola.

-Luonnononnettomuudet kuten tulvat, metsäpalot tai rajumyrskyt ovat arkipäivää myös lähempänä Euroopassa. Matkailijan kannattaakin tällaisessa tilanteessa seurata ja noudattaa ennen kaikkea paikallisviranomaisten ohjeita, lisää Jaakola.

Mikäli kaikista varotoimista huolimatta matkalla joutuu ikävyyksiin tai hädänalaiseen asemaan, antavat Suomen edustustot apua ja neuvoja. EU:n ulkopuolella voi kääntyä myös toisen EU-maan edustuston puoleen, mikäli Suomella ei ole omaa edustustoa ko. maassa.

-Niin sanottua konsulikyytiä eli valtion kustantamaa kotimatkaa ei ole saatavilla. Konsulipalvelulain nojalla edustustot kuitenkin neuvovat miten menetellä ja järjestää omatoimisesti esim. ennenaikainen kotiinpaluu, summaa hallinnollinen avustaja Marja-Riitta Jaakola.

Liian moni lähtee matkaan ilman matkavakuutusta

alpit smallEU/Eta-maissa ja Sveitsissä eurooppalainen sairaanhoitokortti on hyödyllinen matkakaveri.

EU/Eta-maissa ja Sveitsissä saa äkillisissä sairaustapauksissa tai tapaturmissa hoitoa eurooppalaisella sairaanhoitokortilla lähinnä julkisen terveydenhuollon piirissä. Ehdot ja kustannukset ovat samat kuin muillakin maassa asuvilla. Eurooppalainen sairaanhoitokortti on maksuton ja sen myöntää Suomessa Kela.

Eurooppalainen sairaanhoitokortti ei kuitenkaan korvaa matkavakuutusta. Kortti ei kata esimerkiksi kotiinkuljetusta tai vaikkapa onnettomuustapauksissa toiselle osapuolelle aiheutettua haittaa. Ambulanssilennot ulkomailta Suomeen saattavat maksaa kymmeniä tuhansia euroja. Niinpä matkavakuutus kannattaa aina ottaa. Vakuutusta valitessa on hyvä tarkistaa ehdot ja korvaussummat.

Matkailijan karttaan muutoksia, Kroatiasta EU-maa

Kroatia liittyi Euroopan unioniin 1. heinäkuuta. Näin ollen keskeiset matkailijaa koskevat EU-säännökset astuivat myös voimaan. Pääsääntöisesti EU-jäsenyys vahvistaa kuluttajan ja matkailijan oikeuksia Kroatiassa.

Kroatia ei liity heti Schengen-alueeseen ja maahan matkaavalta vaaditaan edelleen matkustusasiakirja eli käytännössä passi. Kroatian valuutta ei ole toistaiseksi vaihtumassa euroksi, vaan kunat säilyvät maksuvälineinä. Sen sijaan useiden tuotteiden tuonti Kroatiasta vapautuu ja monet matkustustuontia koskevat rajoitukset poistuvat kokonaan.

latviarahat smallMaksatko jo seuraavalla Latvian matkallasi euroilla?

Latviaan matkaavaan on hyvä muistaa, että maa ottaa todennäköisesti euron käyttöön vuoden 2014 alussa. Näin tapahtuessa Latvian latit poistuvat käytöstä, eli ne eivät välttämättä käy enää maksuvälineenä seuraavalla Latvian matkalla.

 

 

 

Lentomatkustajan EU-oikeudet tunnetaan, mutta juna-, laiva- ja bussimatkustajan oikeuksia ei  

Lentomatkustajat ovat varsin hyvin selvillä oikeuksistaan esim. lennon myöhästyessä, peruuntuessa tai ylivaraustilanteessa. Eurooppalainen lainsäädäntö takaa nykyään myös bussi-, juna- ja laivamatkustajalle samanlaisia oikeuksia EU-alueella.

Perussääntö kaikissa kuljetuspalveluissa on, että EU-alueella matkustajalta ei voi veloittaa matkalipusta korkeampaa hintaa kansallisuuden tai myyntipaikan perusteella. Myöhästymisen tai peruuntumisen sattuessa matkustajalla on oikeus saada riittävästi ajantasaista tietoa siitä, mitä tapahtuu. Mahdolliset valitukset ja korvausvaateet tulee yleensä esittää kuljetusyhtiöille mahdollisimman pian tapahtuman jälkeen.

– Oikeus korvauksiin ei ole automaatio, vaan korvauksia tulee osata vaatia. Jos perusteltuun korvausvaatimukseen ei suostuta, on hyvä tietää mihin tahoon olla yhteydessä. Suomen ulkopuolisten palvelutarjoajien osalta oikea osoite on Euroopan kuluttajakeskus, kertoo Euroopan kuluttajakeskuksen Suomen toimipisteen johtaja Leena Lindström.

Junamatkan myöhästymisestä voi saada hyvitystä

Junamatkustajien oikeudet koskevat kaikkia EU-alueella liikkuvia kansainvälisiä junia. EU-maat voivat itse päättää, koskevatko nämä oikeudet myös kotimaanliikenteen junia kuten kauko- ja paikallisliikenteen vuoroja ja sellaisia kansainvälisiä junia, joiden lähtö- tai määräasema on EU:n ulkopuolella.

Tietyin ehdoin junamatkan myöhästyessä yhdestä kahteen tuntia voi lipun hinnasta saada korvausta 25 %. Jos myöhästyminen on yli kaksi tuntia, korvaus on puolet lipun hinnasta.

Merenkäynti ei ole korvausperuste

Laivaliikenteessä EU:n turvaamia oikeuksia sovelletaan, kun lähtö tapahtuu EU:ssa sijaitsevasta satamasta minkä tahansa yhtiön laivalla. Sama pätee myös silloin, kun saavutaan EU:n alueella sijaitsevaan satamaan minkä tahansa yhtiön laivalla.

Matkustaja voi anoa korvausta, jos laivavuoro peruuntuu tai myöhästyy. Esimerkiksi jos laivan lähtö myöhästyy yli 90 minuuttia, matkustajalle on useimmissa tapauksissa tarjottava virvokkeita ja aterioita suhteessa odotusaikaan ja majoitus, jos matkustaja joutuu yöpymään.

meri smallKaikki laivamatkustajat eivät vielä tunne oikeuksiaan EU-lainsäädännön osalta.

Laivaliikenteessä korvausta ei makseta, jos myöhästyminen johtuu vaikeista sääolosuhteista tai luonnonkatastrofista.

Mennään bussilla, mutta sovitusti aikataulussa  

Linja-automatkustajien oikeuksia sovelletaan lähinnä kaukoliikenteen reittiliikenteessä eli yli 250 km:n matkoilla, joiden lähtö- tai määräpaikka on jossakin EU-maassa. Osaa oikeuksista sovelletaan kaikessa reittiliikenteessä.

Jos yli 250 kilometrin matkan vuoro peruuntuu tai myöhästyy yli kaksi tuntia, on oikeus saada uudelleenreititys lopulliseen määräpaikkaan vastaavin ehdoin mahdollisimman pian ja lisämaksutta. Vastaavasti voi myös anoa lipun hinnan palautusta ja tarvittaessa maksutonta paluumatkaa linja-auton ensimmäiseen lähtöpaikkaan esimerkiksi silloin, kun matkan tarkoitus jää toteutumatta.

Linja-autoyhtiö on velvollinen maksamaan korvauksia onnettomuuden sattuessa sekä henkilövahingoista että vahingoittuneista matkatavaroista.

– Juna-, laiva- ja bussimatkustajan oikeudet ovat tulleet vasta hiljattain voimaan, joten kulunee vielä aikaa ennen kuin ne käytännössä osoittavat merkityksensä, huomauttaa johtaja Leena  Lindström Euroopan kuluttajakeskuksesta.

EU:ssa ihan kaikki tuliaiset eivät ole sallittuja

EU-maista voi tuoda tuliaisia omaan käyttöön yleensä ilman tulleja ja veroja. Tämä pätee silloin kun tuliaiset tuo mukanaan samassa kulkuneuvossa, jolla itsekin saapuu Suomeen. Kaikki myytäväksi tarkoitettu tavaroiden tuonti on verollista, ja siitä tulee ilmoittaa Tullille.

Tupakkatuotteiden tuonnissa on joitakin rajoituksia. Tupakkatuotteissa on oltava terveyshaitoista varoittavat pakkausmerkinnät suomeksi ja ruotsiksi. Jos merkinnät puuttuvat, savukkeita ei saa tuoda toisestakaan EU-maasta 200 kappaletta enempää. Nuuskatuotteita saa tuoda henkilökohtaiseen käyttöön rajallisen määrän, ja alkoholin tuonnissa on hyvä muistaa Suomessa käytössä olevat ikärajat.

Lääkkeitä EU/Eta-alueelta voi tuoda henkilökohtaiseen käyttöön enintään vuoden käyttöä vastaavan määrän. Tarvittaessa matkustajan on pystyttävä osoittamaan, että lääkevalmiste on tarkoitettu omaan käyttöön.

Ampuma-aseiden, niiden osien ja patruunoiden kuljettamiseen EU-maiden välillä liittyy rajoituksia. Lisäksi näitä rajoituksia sovelletaan monissa maissa, kuten Suomessa, mm. kaasusumuttimiin.

EU:n ulkopuolelta palatessa tiukemmat tuontirajat  

EU:n ulkopuolelta tapahtuvaan tuontiin sovelletaan eri sääntöjä. Esimerkiksi alkoholin ja tupakkatuotteiden verovapaiden tuomisten enimmäismäärä on tarkasti rajattu. Tämän ohella lentokoneella tai meritse EU:n ulkopuolelta saapuva matkustaja saa tuoda muita tuotteita tulleitta ja veroitta enintään 430 euron ja maaliikenteessä 300 euron edestä. Nämä rajoitukset koskevat myös Kanariansaaria ja Ahvenanmaata.

Lisäksi tiettyjä tuotteita, kuten lihaa tai lihatuotteita ja maitoa tai maitotuotteita ei saa tuoda lainkaan EU:n ulkopuolelta. Automatkailijan on syytä muistaa, että polttoainetta saa tuoda EU:n ulkopuolelta tankillisen ja pienen varatankin verran veroitta.

Lemmikkien kanssa matkustavan on syytä aina ottaa selvää tuontiin ja vietiin liittyvistä määräyksistä hyvissä ajoin ennen matkaa, olipa matkakohde EU:ssa tai EU:n ulkopuolella.

Tullista muistutetaan, että tuontirajoituksilla ja valvonnalla kitketään myös harmaata taloutta.

– Tuoteväärennökset, kuten autojen varaosat ja lääkkeet voivat olla hengenvaarallisia eikä niitä kannata tuoda ulkomailta kotiin, muistuttaa tulliylitarkastaja Jarkko Keskinen Tullista.