Uutinen 30.7.2013

Kroatia – 28. EU-maa

Kroatian_pääkaupunki_Zagreb. Kuva: Euroopan komissio.Kroatian pääkaupunki Zagreb.

Kroatiasta tulee Euroopan unionin 28. jäsenmaa 1. heinäkuuta 2013. Se on ensimmäinen Länsi-Balkanin maa, joka saavuttaa EU-jäsenyyden.

Kroatia haki EU-jäsenyyttä vuonna 2003 ja jäsenyysneuvottelut Euroopan unionin kanssa alkoivat syksyllä 2005. Saman vuoden alussa Kroatia ja EU solmivat vakautus- ja assosiaatiosopimuksen, joka on pääosin vapaakauppasopimus. Se on voimassa jäsenyyden alkamiseen saakka, jolloin Kroatia tulee osaksi EU:n sisämarkkinoita.

EU-liittymissopimus allekirjoitettiin joulukuussa 2011. Sopimus hyväksyttiin kansanäänestyksellä vuoden 2012 tammikuussa. Äänestäjistä 66 prosenttia puolsi Kroatian EU-jäsenyyttä.

Kun kaikki EU-maat ovat hyväksyneet Kroatian liittymissopimuksen niin sanotut ratifiointiasiakirjat ja tallettaneet ne Roomaan astuu sopimus voimaan 1.7.2013. Suomen eduskunta on jo hyväksynyt sopimuksen, ja Suomi tehnyt talletuksen 6.5.

Kroatian faktalaatikko

Kroatian ja EU:n välisessä neuvotteluprosessissa sovellettiin ensimmäistä kertaa uudistettua menettelyä, jossa neuvottelut on jaettu 35 eri neuvottelulukuun. Neuvotteluprosessi on ollut siten vaativampi kuin aikaisempien laajentumiskierrosten yhteydessä.

EU-jäsenyysprosessi on toiminut monessa mielessä Kroatian uudistuspolitiikan moottorina. Se on tuonut mukanaan paljon uudistuksia muun muassa oikeuslaitoksen toimintaan. Tavoitteena on ollut oikeuslaitoksen tehokkuuden, riippumattomuuden ja puolueettomuuden lisääminen. Uudistaminen jatkuu osin vielä jäsenyyden alkamisen jälkeenkin.

Toinen merkittävä asia EU-jäsenyyden myötä on ollut maan perusoikeustilanteen parantaminen. Erityisesti 1990-luvun sotiin liittyvien sotarikosten käsittely on ollut siinä merkittävässä osassa.

Kroatia EU:ssa

Euroopan unionin neuvosto

Kroatia on ollut toiminut tarkkailijana ministerineuvostossa liittymissopimuksen allekirjoituksen jälkeen, ennen varsinaisen jäsenyyden alkamista.

Jäsenyyden myötä Kroatialla on Euroopan unionin neuvostossa 7 ääntä, saman verran kuin Suomella.

Määräenemmistöpäätöksiin tarvittava äänimäärä neuvostossa nousee 255 äänestä 260 ääneen. Näitä sääntöjä noudatetaan 31.10.2014 saakka, jonka jälkeen siirrytään Lissabonin sopimuksen tuomiin määräyksiin.

Euroopan komissio

Kroatialainen Neven Mimica nimitettiin huhtikuussa 28. komissaariksi Euroopan komissioon. Neven Mimica aloittaa tehtävässään 1.7.2013. Hän vastaa komissiossa kuluttajansuojaan liittyvistä asioista.

Kroatian_jäsenyyssopimuksen_sinetöinti. Kuva: Euroopan unionin neuvosto.EU-valtioiden päämiesten allekirjoittama Kroatian liittymissopimus.

Euroopan parlamentti

Euroopan parlamentissa on toiminut 12 kroatialaista tarkkailijajäsentä tämän kevään ajan. Huhtikuussa maassa järjestettiin Euroopan parlamentin vaalit, joiden tulosten perusteella 12 Euroopan parlamentin jäsentä eli meppiä aloittaa täysivaltaisen työskentelyn Euroopan parlamentissa 1.7.2013 alkaen.

Ensi vuonna järjestettävissä Euroopan parlamentin vaaleissa (22.-25.5.2014) kroatialaiset äänestävät muiden EU-maiden kanssa samaan aikaan edustajat Euroopan parlamenttiin. Tällöin Kroatia tulee saamaan 11 edustajaa Euroopan parlamenttiin.

Suomi ja Kroatia

Suomi tunnusti Kroatian 17. tammikuuta 1992 ja diplomaattisuhteet maiden välille solmittiin saman vuoden helmikuussa. Samaan aikaan sovittiin myös viisumivapaudesta Suomen ja Kroatian välillä.

Kroatiassa arvioidaan olevan edustettuna noin 30 suomalaisyritystä.

Suomi on tukenut Kroatian EU-tietä komission rahoittaman, viranomaisten välisen Twinning-hankeyhteistyön avulla. Suomella on ollut Kroatian kanssa viitisentoista Twinning-hanketta, erityisesti tilasto-, ympäristö- ja merenkulkualoilla.