Uutinen 24.9.2013

Maratonmies Suomesta taas askeleen eteenpäin Luxemburgissa

Tuomari Heikki KanninenUudessa tehtävässä aloittanut Heikki Kanninen lähtee luomaan EU:n yleiseen tuomioistuimeen tiimihenkeä. Kuva: Euroopan unionin tuomioistuin

Pitkän ja painavan tuomariuran tehnyt Heikki Kanninen on valittu Euroopan unionin yleisen tuomioistuimen varapresidentiksi 17. syyskuuta 2013. Hän on ensimmäinen tuomari tässä tehtävässä ja aikoo työssään kuunnella kollegoitaan ja muuta henkilökuntaa kehittäen työpaikkansa hyvää henkeä.

Onnittelut! Miltä tuntuu voitto tässä kisassa?

Tästä saa tietysti uutta voimaa ja motivaatiota työhön – ja lisää työtä ja vastuuta tämä tuokin. Uuden työtehtävän lisäksi jatkan nimittäin tuomarin tavanomaisia töitä.

Euroopan unionin yleisen tuomioistuimen varapresidentin virka on uusi. Miksi se oli tarpeen?

Organisaatio on kasvanut ja juttuja on tullut lisää. Yksi tärkeimpiä tehtäviä on avustaa tuomioistuimen presidenttiä. Henkilökohtaisesti olen kiinnostunut myötävaikuttamaan tuomioistuimen pyrkimyksiin huolehtia siitä, että lainkäyttö on yhdenmukaista. Jutturuuhkan purkaminen ei tästä heti helpotu, mutta toivon, että varapresidentin tehtävän perustaminen auttaa osaltaan tässä. Eräissä asioissa käsittely tuomioistuimessa vie useita vuosia.

Varapresidentin tärkeimmät ominaisuudet?

Tiimihengen ja konsensuksen luominen. Tässä pitää olla kyky kuunnella ja ottaa tarvittaessa sovitteleva rooli.

Ensimmäiset tehtävät työlistalla?

Ensiksikin vanhat työtehtävät, kuten tuomarin ja jaoston puheenjohtajan työt, säilyvät ennallaan.

Toiseksi minun on pyrittävä luomaan uuden työn sisältö ja standardit, mikä on haasteellista. Tavoitteenani on osoittaa, että viran perustamisesta syntyy lisäarvoa organisaatiolle.

Kolmanneksi minua kiinnostaa organisaation kehittäminen, avoimuus ja työmotivaation ylläpito. Mikään organisaatio ei pysty tuottamaan tulosta ilman hyvää henkeä.

Luxemburgissa asumisen parhaat puolet?

Aurinkoa täällä on enemmän kuin Brysselissä. Toisaalta vähemmän kuin Helsingissä. Tämä on turvallinen, siisti ja hyvin toimiva maa.

Mistä voima ja huilaus työpaineiden keskellä?

Lenkkeily on päivittäinen must ja olen jo kolme kertaa osallistunut Luxemburgin puolimaratonille

Heikki Kanninen, 61, on työskennellyt useissa merkittävissä kansallisissa ja kansainvälisissä tehtävissä. Luxemburgissa hän ollut nyt vuodesta 2005, ensin tuomarina EU:n virkamiestuomioistuimessa ja sittemmin jo neljä vuotta EU:n yleisessä tuomioistuimessa, jossa käsitellään mm. kilpailua ja muita elinkeinoelämää koskevia asioita. Varapresidentin toimikausi on kolmivuotinen.