Uutinen 3.10.2013

Selkoa EU:sta kiertue Jyväskylässä ja Tampereella: Kilpailukyky ja sisämarkkinat keskiössä

Selkoa EU:sta kiertue Jyväskylässä ja Tampereella:

 Alexander Stubb Jyväskylässä Selkoa EU.sta? -tilaisuudessa

Euroopan unionissa moni asia on muuttunut viime vuosien aikana. Intregraatio on  hidastumassa, luonnehti Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb tilannetta Jyväskylän yliopistolla järjestetyssä Selkoa EU:sta? –tilaisuudessa viime viikolla. Päätöksenteko on sirpaloitunut EU-maissa ja yhteisen sävelen löytäminen jäsenmaiden kesken on vaikeampaa.

Myös Tampereella alkuviikosta oman panoksensa kiertueeseen tuonut elinkeinoministeri Jan Vapaavuori on sitä mieltä, että talouskriisi on lisännyt jakolinjoja Euroopan unionin sisällä. Silti kilpailukyky-, työllisyys ja hyvinvointi- ja energiakysymykset ovat tärkeitä paitsi Suomelle koko Euroopan unionille.

Lisää ihmisten ja kaupan vapautta

Erityisen huolissaan ministeri Stubb oli erilaisten ääriliikkeiden noususta Euroopassa sekä ihmisten vapaan liikkuvuuden rajoittamisen yrityksistä.

–  Ihmisten vapaata liikkumista EU:ssa yritetään rajoittaa niin politiikan oikealta kuin vasemmalta laidalta. Vedotaan rikollisuuden lisääntymiseen ja kotimaisten työmarkkinoiden suojeluun.

Stubb painotti vapaakaupan merkitystä taloudelliselle hyvinvoinnille. Protektionismi ei ole koskaan ollut toimiva talousjärjestelmä.  Euroopan unioni neuvotteleekin parhaillaan vapaakauppasopimuksista USA:n ja Japanin kanssa. EU itse ei kuitenkaan ole aina ollut reilu kaupan vapauttamisen suhteen kehitysmaiden kanssa, muistutti Stubb.

Sisämarkkinoiden syventämistä tarvitaan yhä unionin sisällä. Esimerkiksi digitaalisten markkinoiden osalta EU on kymmenen vuotta Yhdysvaltoja jäljessä. Syynä tähän on Stubbin mukaan, että digitaaliset sisämarkkinat EU:ssa eivät vielä toimi.

Ministeri Vapaavuori taas viittasi Tampereella EU:n tuoreeseen kilpailukykyraporttiin. Sen mukaan kuilu EU:n ja suurimpien kilpailijoiden Yhdysvaltojen, Japanin ja Kiinan välillä korkean teknologian alalla on jälleen kasvussa.

Suomi tukee markkinoiden avaamista

Suomen EU-politiikan päälinjat ovat ministerin mukaan selkeät: Suomi tukee vapaakauppaa, sisämarkkinoiden kehittämistä, laajentumista, euroa, unionin arvopohjaa sekä yhteisen äänen vahvistamista EU:n ulkopolitiikassa.

Jyväskyläläisyleisö kysyi myös ministerin kantaa tuleviin laajentumisiin ja siihen kuinka monta maata unionissa ylipäätään voisi olla. Ministeri Stubbin arvion mukaan noin 40 maan Euroopan unioni voisi tulevaisuudessa olla mahdollinen.

Seuraavaksi Selkoa EU:sta? –kiertue suuntaa Turkuun 7. lokakuuta.