Uutinen 15.10.2013

Euroopan parlamentti haluaa estää nuoria aloittamasta tupakointia

Meppikahveilla Tampereella 11.10. 2013 keskusteltiin uudesta tupakkadirektiivistä. Kuva: Eurooppatiedotus

Euroopan parlamentti äänesti viime viikolla tupakkadirektiivistä. Asiasta käytiin vilkasta keskustelua, mutta loppujen lopuksi äänestystulos oli selvä: 560 puolesta ja 92 vastaan. Tupakkadirektiivistä keskusteltiin myös Eurooppatiedotuksen järjestämässä Meppikahvit-tilaisuudessa Tampereella viime perjantaina, heti parlamentin hektisen täysistuntoviikon jälkeen.

Voimassa oleva tupakkadirektiivi on vuodelta 2001. Sen jälkeen on ehtinyt tapahtua paljon. Markkinoille on tullut erilaisia uusia tupakkatuotteita, kuten sähkö- ja yrttisavukkeita. Erityisesti sähkötupakan käytössä on vedottu sen positiiviseen vaikutukseen tupakasta vieroituksessa. Tästä ei kuitenkaan komission ja parlamentin mielestä ole vielä tarpeeksi tutkimustietoa. Sähkötupakkaa ei kielletä, mutta sen käyttöä porttituotteena kohti tavallista tupakointia halutaan vähentää.

Parlamentti haluaa, että sähkötupakka otetaan lääketuotteita säätelevän lainsäädännön alaisuuteen vain jos sähkötupakan ilmoitetaan olevan sairauden hoitoon tai ehkäisyyn. Muussa tapauksessa sähkötupakkaa pitää kohdella muiden tupakkatuotteiden tavoin.

Mentolisavukkeet kielletään

Maailman terveysjärjestön WHO:n arvion mukaan tupakointi tappaa ennenaikaisesti 700 000 eurooppalaista vuosittain. Tupakan aiheuttamista sairauslomista taas koostuu suuri lasku jäsenmaiden harteille.

Tupakkadirektiivi uudistuu_kuva: Euroopan komissioEU:ssa halutaan varjella erityisesti nuoria tupakan vaaroilta. Kuva: Euroopan komissio

Komission direktiiviehdotuksessa halutaan ensisijaisesti suojella kansalaisten terveyttä. Päähuomio lainsäädäntötyössä kiinnitetään erityisesti lapsiin ja nuoriin: tupakoinnin aloittamisen houkuttelevuutta halutaan vähentää. Nuoret aloittavat tupakoinnin usein mentolisavukkeilla. Siksi ne haluttiin direktiiviehdotuksessa kieltää kokonaan. Parlamentin äänestyksen perusteella mentolisavukkeiden käytölle tulee enintään kahdeksan vuoden siirtymäaika.

Pakkauskokojen halutaan jatkossa olevan standardikokoisia ja sisältävän 20 savuketta. Varoitusteksti tupakan haitallisuudesta pitää kattaa 65 % tupakkapakkauksen pinta-alasta. Tupakka-askeihin tulee myös kuvalliset varoitukset,.

       Aikuiset eivät aloita tupakointia, vaan tupakka koukuttaa nimenomaan nuoria. Siksi tupakoinnin aloittamisen houkuttelevuutta, esimerkiksi makutupakoita ja huulipunapakkauksien näköisiä askeja, tulee karsia. Myös sähkötupakka voi olla uusi kanava nikotiiniriippuvuuteen monelle nuorelle, totesi europarlamentaarikko Satu Hassi Eurooppatiedotuksen Meppikahveilla Tampereella perjantaina.

       Olisin halunnut, että myös erityisesti nuoria naisia tupakoimaan houkuttelevat niin sanotut slim-savukkeet olisi kielletty, mutta parlamentti ei valitettavasti ollut samaa mieltä, harmitteli europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki.

Vakavasta aiheesta huolimatta Meppikahveilla yleisöä myös nauratti Liisa Jaakonsaari, joka kertoi omista tupakkakokeiluistaan kauan sitten, partioleirillä. Jaakonsaaren mukaan oli onni, että asiaan silloin puuttui vastuullinen vartionjohtaja. Sellainen saa hänen mukaansa nyt Euroopan unioninkin olla suhteessa nuoriin ja lapsiin.

Massiivista lobbausta

Tupakkadirektiiviäänestystä edelsi tavallista voimallisempi lobbauskampanja Euroopan parlamentin jäseniä kohtaan. Myös suomalaismepit ovat saaneet tästä osansa. Meppien sähköpostit ovat tukkeutuneet viesteistä, joissa vaadittiin direktiivin hylkäämistä. Tuhansien viestien lähettäjä paljastui kuitenkin yhdeksi ja samaksi tahoksi, tupakkateollisuuden kampanjaksi.

Jonkin verran tupakkadirektiiviä vastustavat lobbaajat onnistuivatkin tavoitteissaan, esimerkiksi mentolisavukkeiden kieltoa koskevan siirtymäajan piti komission ehdotuksessa olla maksimissaan kolme vuotta, kun parlamentti siis nyt kääntyi kahdeksan vuoden siirtymäajan kannalle.

Meppikahveille osallistuneet mepit Satu Hassi, Liisa Jaakonsaari, Anneli Jääteenmäki ja Hannu Takkula olivat kuitenkin kaikki tyytyväisiä siihen, että direktiivi tulee voimaan. Pelkona oli se, että asia olisi siirtynyt seuraavan EU-puheenjohtajamaan Kreikan kaudelle. Silloin asia olisi voinut taas mutkistua.

Seuraavaksi jäsenvaltiot eli neuvosto alkaa hioa direktiivin yksityiskohtia. Aikaansaadusta sopimuksesta äänestetään vielä myöhemmin parlamentissa. Tavoitteena on saada sopimus uudesta direktiivistä aikaan vielä tämän vuoden puolella.

Lue lisää:

Tupakkatuotteita koskeva direktiivi; komission ehdotus ja parlamentin tarkistukset.

EU-edustuston kolumni 5/2013: Palaako – muutakin kuin hermot?