Uutinen 28.11.2013

Europarlamentissa kannattaa vaikuttaa

Sampo Terho ja Anneli Jäätteemäki

Onneksi saatiin edes parlamentin päätöslauselma Strasbourgissa reissaamisen lopettamisesta, vaikka Ranska sitä henkeen ja vereen vastustaakin, europarlamentaarikot Anneli Jäätteenmäki ja Sampo Terho huokaavat aloitukseksi. Euroopan parlamentti haluaa lauselman mukaan siis nyt itse päättää toimipaikastaan.

Mutta on Lahden meppikahvien 80-päisen yleisön edessä kysymyksiin vastailevilla edustajilla myös muita ilon- ja huolenkin aiheita.

  EU on rauhanprojektina toteutunut, nyt pitäisi ottaa työllisyys ykkösasiaksi, vaatii Anneli Jäätteenmäki Sampo Terhon nyökytellessä.

   Me perussuomalaiset emme halua eroon unionista emmekä eurostakaan, muistuttaa Terho.

Mutta talouskriisistä aloitetaan, kuinkas muuten. Silläkin on puolensa.

  Neljä ja puoli vuotta on nyt menty eteenpäin talouskriisin kanssa. Se on johtanut lisääntyneeseen säätelyyn EU:ssa – on sikspäkkiä ja tuupäkkiä ja ties mitä – ja nyt ollaan rakentamassa pankkiunionia, Sampo Teho kertaa unionin lähihistoriaa.

–   Mutta ei kaikki säätely ole pahasta, siihen kannattaa suomalaisedustajienkin vaikuttaa. Onhan 13 meppiä alle kaksi prosenttia europarlamentin paikoista. Mutta kun 20 valiokuntaa pyörittää koko ajan asioista, niissä on tärkeätä vaikuttaa, Terho sanoo.

Anneli Jäätteenmäki ja Sampo TerhoEmme me perussuomalaiset aja EU:sta eroamista, Sampo Terho muistutti Lahden Meppikahveilla. Keskustelemassa mukana myös meppi Anneli Jäätteenmäki.

Terho huomauttaa, että talouskriisin hyvänä puolena voi kaikesta huolimatta pitää sitä, että ihmiset ovat kiinnostuneet enemmän politiikasta – ja vaikeaksi koetusta taloudesta.

Anneli Jäätteenmäki harmittelee, että talouskriisin hoidossa kuunnellaan liikaa pankkeja ja finanssivaltaa. Työttömyyden hoitaminen on kunkin maan kansallinen asia, johon negatiivinen talouskasvu on kuitenkin vaikuttanut.

 Pankeilla oli stressitestit, mutta pankit saivat itse määritellä, miten ne tehdään. EU kuuntelee edelleen vain suuria yrityksiä. Siihen ei ole saatu muutosta, vaikka siihen on kiinnitetty huomiota, Jäätteenmäki harmittelee.

Sampo Terho kuvaa työskentelyään europarlamentin talousvaliokunnassa kertomalla, että siellä oli kesällä 45 sääntelyasiaa kesken. Vaikka painopiste on ollut taloudessa, muutkin valiokunnat tietysti työskentelevät.

  Mutta emme me perussuomalaiset aja EU:sta eroamista missään tapauksessa. Tärkein etuhan on kauppa, Terho muistuttaa.

Yksimielisiä molemmat mepit ovat siitäkin, että veropetosyhteistyötä pitäisi unionissa tiivistää ja saada aikaan eurooppalainen sopimus, jolla pankeilta saataisiin tiedot tilisiirroista.

Yleisön kysymykset poukkoilevat aiheesta toiseen, kuten vapaassa keskustelussa on tarkoituskin. Kun yleisön joukosta on kuulunut kriittisiä kommentteja, pyytää lahtelaisrouva puheenvuoron ja muistuttaa EU:n hyvistä puolista.

   Yhteisvaluutta helpottaa liikkumista, EU laski matkapuhelinmaksuja, EU auttoi Italiaa papereitta tulleiden siirtolaisten asioissa, ympäristö-, koulutus- ja puolustusyhteistyö koskee meitä kaikkia. Unioni hoitaa ne asiat, joihin kansallisvaltio yksin ei pysty. Ja lopuksi: sisämarkkinat ja yhteiset talousedut takaavat rauhan.