Uutinen 20.12.2013

EU:n turvallisuus- ja puolustusyhteistyön kehittäminen käyntiin

Valtioneuvoston viestintäosasto
20.12.2013

 

Brysselissä 19.20. joulukuuta kokoontunut Eurooppa-neuvosto käsitteli pääaiheina yhteistä turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa ja pankkiunionia. Ensimmäistä kertaa huippukokouksen pääaiheeksi nostetusta turvallisuus- ja puolustuspolitiikasta alusti Naton pääsihteeri Anders Fogh Rasmussen.

”EU:lta odotetaan selkeästi suurempaa vastuunkantoa omasta turvallisuudestaan. Se, että kokoonnumme yhdessä pohtimaan uusia yhteistyön muotoja, on jo itsessään merkittävä asia. Sovimme, että EU:n puolustusyhteistyötä ryhdytään kehittämään hyvässä yhteistyössä Naton kanssa – nämä eivät ole keskenään kilpailevia harjoituksia. Palaamme jatkotyön seurantaan kesäkuussa 2015. Eurooppa-neuvosto sopi lisäksi konkreettisista askelista eteenpäin esimerkiksi eurooppalaisen puolustusteollisuuden ja – markkinoiden avaamiseksi. Tämä on ollut yksi Suomen tavoitteista. Olemme halunneet luoda uusia mahdollisuuksia pk-yrityksille, avata markkinoita sekä kehittää huoltovarmuusjärjestelmää. Nyt kaikilla näillä osa-alueilla edistytään”, sanoi pääministeri Katainen Brysselissä.

”Pankkiunionin osalta saatiin maaliin monta hanketta. Yhteisen kriisinratkaisumekanismin osalta Suomi sai läpi keskeiset tavoitteensa sijoittajavastuun edistämisestä ja yhteisvastuun välttämisestä. Myös sopimusluontoisten järjestelyjen osalta Suomi voi olla tyytyväinen keskeisiin sovittuihin periaatteisiin: järjestelyt ovat osa eurooppalaista ohjausjaksoa ja ne kunnioittavat kansallisia menettelyjä. Nyt kun Euroopassa on päästy yli akuuteimmasta talouskriisistä, tulee prioriteetin olla jäsenmaiden rakenneuudistuksissa. Ne ovat tehokkain keino kestävän talouskasvun ja kilpailukyvyn luomiseksi”, lisäsi pääministeri Katainen.

Lisätietoja: erityisavustaja (EU-asiat) Pasi Rajala, p. 02951 60311 tai 0400 464 393 ja EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen, p. 02951 60319, valtioneuvoston kanslia.