Uutinen 7.1.2014

EU tutuksi – Helsingissä!

Opiskelijoita Pohjanmaalta pelaamassa Eurooppatiedotuksen Eurooppatietäjä-peliä.

Nuoria opiskelijoita muun muassa Kajaanista, Nakkilasta, Laihialta ja Ristiinasta vieraili joulun alla eduskunnassa, ulkoministeriössä ja Eurooppa-talossa. He olivat osa 23 opiskelijan joukkoa, jota onnetar suosi EU arjessa -tapahtumien yhteydessä oppilaitoksissa järjestetyissä arvonnoissa viime vuoden aikana. Voittajat pääsivät opettajiensa kanssa Helsinkiin tutustumaan EU-päätöksentekoasioihin Suomessa.

Ensin eduskuntaan

Päivä alkoi kansanedustaja Miapetra Kumpula-Natrin (sd) perehdytyksellä EU-asioiden käsittelyyn eduskunnassa.  EU-asioita eduskunnassa  käsittelevän suuren valiokunnan puheenjohtaja Kumpula-Natri  kertoi ylpeänä:

EduskuntaOpiskelijat tutustuivat myös eduskuntataloon

  Meillä on Euroopan parhaiten informoitu parlamentti: kaikki ministerit käyvät ennen ja jälkeen EU-kokousten suuren valiokunnan kuultavana. Myös opposition edustajat ovat valiokunnan jäseniä, joten oppositionkin tiedonsaantimahdollisuus on vahva.

Paikalle pikaisesti ehtinyt valiokunnan varapuheenjohtaja, opposition edustaja Paula Lehtomäki (kesk) vakuutti myös tyytyväisyyttään tiedonsaantiin:

  Oppositiokin pysyy kärryillä EU-asioissa. Voimme olla tyytyväisiä siihen, miten EU-asioita käsitellään, vaikka olemmekin asioista joskus eri mieltä!

Kuulijat halusivat tietää kuinka paljon suuren valiokunnan jäsenten vaitiolovelvollisuus vaikuttaa julkisuudessa käytävään  EU-keskusteluun? Kumpula-Natrin mukaan vaitiolovelvollisuus ei estä edustajia puhumasta suurista linjoista, ja suurin osa asioista on joka tapauksessa julkisia.

Vaalipohdintoja Eurooppa-talossa

Kampissa, Voimatalossa, sijaitsee Euroopan parlamentin Suomen-tiedotustoimisto sekä Euroopan komission Suomen-edustusto. Siellä ryhmälle toi Brysselistä terveiset Euroopan parlamentin jäsen Anneli Jäätteenmäki (kesk/Liberaalit ALDE).

Ensi kevään EU- vaaleihin liittyen Jäätteenmäki kertoi saaneensa jo tiedusteluja omista jatkosuunnitelmistaan  kollegoiltaan muista EU-maista. Useissa Euroopan maissa on niin sanotut listavaalit, jolloin puolue päättää siitä missä järjestyksessä puolueen voittamat parlamenttipaikat täytetään. Tällöin listan kärkipäässä olevat nimet tietävät tulevansa valituiksi, mikäli puolueella on kannatusta.

  Vastaan kysyjille, että meillä Suomessa asia ratkeaa vaalipäivänä. Minusta suomalainen henkilövaali on demokraattisempi ja kannatan sitä, Jäätteenmäki sanoi.

Meppi Anneli Jäätteenmäki pohdiskeli Eurooppa-talolla EU-vaaleja opiskelijoiden kanssa.Meppi Anneli Jäätteenmäki pohdiskeli Eurooppa-talolla EU-vaaleja opiskelijoiden kanssa.

Jäätteenmäki painotti kuulijoille historian ja yhteiskuntaopin opiskelun tärkeyttä. Euroopan parlamentissa ei hänen mukaansa pärjää vain kielitaidolla, vaan täytyy tuntea muiden maiden menneisyyttä. Esimerkeiksi hän nosti Turkin ja entisen Jugoslavian alueen maat. Satojakin vuosia sitten tapahtuneet taistelut saattavat yhä vaikuttaa ihmisten mielissä ja suhtautumisessa muihin. Asioita ei ymmärrä, ellei tunne taustoja.

EU-arjessa -tapahtuma antoi kiinnostuksen kipinän EU-asioihin

Ulkoministeriön Eurooppatiedotuksessa vieraat saivat päivän päätteeksi kilpailla leikkimielisesti maakunnittain toisiaan vastaan. Kysymyksinä käytettiin Eurooppatiedotuksen kuvallista visaa, Eurooppatietäjää. Tiukan kilpailun voittajaksi selviytyi lopulta Kainuu; Sotkamon ja Kajaanin lukion edustajien ansiosta.

Ainakin yksi vieraista oli kiinnostunut EU:sta jo ennen Helsingissä vietettyä päivää. Lukiota kolmatta vuotta käyvä Anna Liukkonen sai kipinän kiinnostua EU-asioista jo marraskuussa, kun EU arjessa -tapahtuma kävi Ristiinan yhteinäiskoulussa ja lukiossa.

AnnaAnna Liukkonen Etelä-Savosta, Ristiinan lukiosta.

  Haen lukion jälkeen lukemaan lakia ja saatan erikoistua EU-oikeuteen. Unioni vaikuttaa käytännössä lähes kaikkiin asioihin ja EU-tuomioistuimen päätöksillä on suuri merkitys lainsäädännössä. Kiinnostus EU-asioita kohtaan heräsi EU arjessa -tapahtumassa. Ennen sitä EU tuntui kaukaisemmalta asialta.

Entä mitä päivästä jäi muille mieleen? –  Porin Suomalaisen yhteislyseon lukion opiskelijat Jenny Repo ja Jelena Uusitalo kertoivat oppineensa jo lukion vapaaehtoisella EU-kurssilla paljon. Päivän anti oli siis paljolti hyvää kertausta aiemmin opittuun. Erityisesti heille jäi päivästä mieleen Anneli Jäätteenmäen ”rento esitys”. Nuorten naisten mukana tullut opettaja Minna Seppä oli myös tyytyväinen:

– Tosi kiva päivä!

**

Kuluvan Europarlamenttikauden aikana Suomea on kiertänyt EU-arjessa tapahtumien sarja. Osana tapahtumapäivää lukuisat EU-vaikuttajat europarlamentaarikoista EU-virkamiehiin ovat vierailleet myös paikallisissa oppilaitoksissa. Vierailujen yhteydessä kustakin oppilaitoksesta arvottiin kaksi opiskelijaa ja yksi opettaja osallistumaan EU-aiheiseen päivään Helsinkiin. Helsinkiin saapui 19. päivänä joulukuuta 33 vierasta 11 eri oppilaitoksesta: Porin Suomalainen yhteislyseo, Nakkilan lukio, Meri-Porin lukio, Vaasan lyseon lukio, Laihian lukio, Korsholms gymnasium, Kajaanin lukio, Sotkamon lukio, Mikkelin ammattikorkeakoulu MAMK, Etelä-Savon ammattiopisto, Ristiinan yhteinäiskoulu ja lukio.

 Lisää kuvia vierailupäivästä 19.12.2013 Flickr-tilillämme

EU-arjessa -tapahtumista lisätietoa