Uutinen 28.1.2014

Perjantaina Jyväskylässä: Eurooppa nuorille!

EU arjessa Elli_iso. Kuva: Eurooppatiedotus

EU arjessa –tapahtumakiertue suuntaa perjantaina 31. tammikuuta Jyväskylään, missä teemana ovat nuorten mahdollisuudet niin Jyväskylässä, Suomessa kuin Euroopassa. Mitä mahdollisuuksia EU-ohjelmat avaavat kansainvälistymiseen ja opiskeluun? Miten nuoret voivat vaikuttaa EU-päätöksentekoon? Entä mitä nuoret itse toivovat Euroopan unionilta ja Suomen EU-politiikalta?

Päivän aikana näistä teemoista keskustellaan oppilaitos- ja yritysvierailuilla,  yleisötapahtumassa Forum-kauppakeskuksessa ja seminaarissa Jyväskeskuksen Finnkinossa.

Ohjelmassa on parkour- ja musiikkiesityksiä, keski-suomalaisten EU-hankkeiden esittelyä sekä meppi- ja kansanedustajapuheenvuoroja. Iltapäivän seminaarissa kello 14.00-16.00 pääsevät ääneen muun muassa apulaisyksikönpäällikkö Trine Jakobsen Euroopan komissiosta, nuori toimitusjohtaja Teemu Pohjonen sekä mepit Sari Essayah, Sirpa Pietikäinen, Petri Sarvamaa ja Hannu Takkula.

Päivän aluksi julkistetaan Euroopan komission Suomen-edustuston tilaama mielipidetutkimus keski-suomalaisten EU-kannoista.

Nuorisotyöttömyys haastaa Euroopan

Nuorisotyöttömyys on yksi tämän hetken suurimmista ongelmista Euroopassa. Työttömänä on kuusi miljoonaa alle 25-vuotiasta eurooppalaista nuorta. Suomen tavoitteena on edistää sellaista EU-tason politiikkaa, joka tukee ensisijaisesti EU-jäsenmaiden omia kansallisia ponnisteluja nuorisotyöttömyyden torjunnassa. Suomen käyttöönottama nuorisotakuu on herättänyt paljon kiinnostusta muissa EU-maissa.

EU:n Eurooppa 2020 -strategian yhtenä tavoitteena on, että koulunsa keskeyttäneiden määrä Euroopan unionissa saataisiin laskettua alle 10 prosenttiin ja korkea-asteen tutkinnon suorittaneiden määrä nousisi ainakin 40 prosenttiin. Strategiassa kiinnitetään huomiota myös nuorten syrjäytymisen ja köyhyyden torjuntaan.

Parkour_Jyväskylä_EUarjessa
Jyväskylän EU arjessa-tapahtumassa on ohjelmassa luvassa myös parkouria. Kuva: Parkour-Akatemia

EU-ohjelmat liikuttavat ja vaalit vaikuttavat

Uuden ohjelmakauden 2014-2020 myötä käynnistyvät EU:n vaihto- ja nuoriso-ohjelmat, kuten uudistunut Erasmus+ –ohjelma. Ohjelmien tavoitteena on lisätä nuorten kansainvälistymismahdollisuuksia.

Toukokuussa järjestettävät Euroopan parlamentin vaalit ovat myös nuorten vaalit. Tuhannet suomalaisnuoret saavat niissä käyttää ensi kertaa äänioikeuttaan.  Nuorille ehdokkaille ja äänestäjille 25. toukokuuta on siis näytön paikka.

EU arjessa

EU-arjessa –tapahtumien tavoitteena on lisätä keskustelua siitä, miten Euroopan unioni vaikuttaa arkipäiväämme. Tapahtumia on järjestetty kuluneen Euroopan parlamentin toimikauden aikana eri puolilla Suomea. Tapahtumien lähtökohtana ovat maakunnallisesti tärkeät EU-teemat sekä alueen asukkaiden ajatukset Euroopan unionista.

EU-arjessa –tilaisuuksien suunnittelusta ja toteutuksesta vastaavat ulkoministeriön Eurooppatiedotus, Euroopan komission Suomen-edustusto, Euroopan parlamentin Suomen tiedotustoimisto, työ- ja elinkeinoministeriö ja eduskuntatiedotus yhteistyössä maakunnallisten toimijoiden kanssa. Tärkeimmät mediayhteistyökumppanit ovat Yleisradion maakunnalliset toimitukset.

EU arjessa -tapahtumaan voi osallistua myös Twitterissä: #EUarjessa.

Viimeinen EU arjessa –tapahtuma järjestetään Hämeenlinnassa 7. maaliskuuta.

target="_blank">Löydät Jyväskylän EU arjessa -ohjelman tarkemman ohjelman täältä