Uutinen 6.2.2014

Jyväskylän nuoret elävät EU-arkea

EU arjessa Jyväskylässä_parkour_kuva: Eurooppatiedotus

Jos katsoo nuorten jyväskyläläisten vastauksia Euroopan komission Suomen-edustuston joulun alla teettämään mielipidekyselyyn, voi päätellä että kyse on selvästi sukupolvesta, joka on syntynyt unioniaikaan. EU ei nuorten mielestä juuri vaikuta heidän elämäänsä. EU:n liikkuvuusohjelmiin osallistutaan kuitenkin oppilaitoksissa innokkaasti. -EU arjessa -tapahtuma Jyväskylässä viime viikolla keskittyi nuorille tärkeisiin teemoihin.

Unioniajan sukupolvi

Erasmus-vaihto-ohjelman tuntee 61 prosenttia 15–24-vuotiaista nuorista, ja aika monet kädet nousevat Jyväskylän ammattikorkeakoululaisilla merkiksi osallistumisesta vaihto-ohjelmiin. JAMKissa myös opettajat ovat poikkeuksellisen innokkaita ja osallistuvat hekin omiin vaihto-ohjelmiinsa.

Samasta 15–24-vuotiaiden ikäryhmästä 61 prosenttia kokee, ettei EU vaikuta sen kummemmin heidän elämäänsä suuntaan tai toiseen. Kyse on selvästi sukupolvesta, joka on syntynyt unioniaikaan.

Etenkin nuorisotyöttömyyden kurittamassa maakunnassa toiveita unionin painopisteiden asettamisesta kuvaavat seuraavat luvut: 38 prosenttia 15–24-vuotiaista pitää EU:ta erityisen tärkeänä työllisyyden ja osaamisen kehittämisessä, 33 prosenttia näkee erittäin tärkeäksi EU:n roolin ympäristö-, ilmasto- ja energiakysymyksissä ja 16 prosenttia talouskysymyksissä.

Eurooppa nuorille_Jyväskylä_Eurooppatiedotus
Seminaarissa puhuivat muun muassa suunnittelija Janne Savolainen työ-ja elinkeinoministeriöstä, toimitusjohtaja Teemu Pohjonen, Verena Kaun Jyväskylän Eurooppanuorista ja läänintaiteilija Pasi Saarinen.

Perjantaipäivänä Jyväskylän keskustassa kauppakeskus Forumissa liikkuu tavalliseen tapaan kaikenikäistä väkeä. Aukiolle on rakennettu lava, jonka edustalla telineissä heiluu vauhdikkaita veikkoja.  He ovat Parkour-akatemian poikia, jotka esiintyvät kuin taitavat sirkusammattilaiset. Yleisö aplodeeraa. Yle välittää tapahtuman tunnelmia iltapäivän mittaan.

Forumissa parkouria ja poliitikkoja

Tämän jälkeen lavalle kipuavat avaamaan tämän yleisölle avoimen tapahtuman maakuntavaltuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Mauri Pekkarinen, Jyväskylän kaupunginjohtaja Markku Andersson ja Eurooppatiedotuksen päällikkö Riitta Swan.

Heidän jälkeensä tulevat europarlamentaarikot eli istuvista mepeistä ovat mukana Sari Essayah, Sirpa Pietikäinen, Hannu Takkula ja Petri Sarvamaa. Kansaedustajista mukaan ovat lähteneet toukokuun EP-vaaleissa parlamenttipaikkaa tavoittelevat Mia-Petra Kumpula-Natri, Eila Tiainen ja Kauko Tuupainen sekä EU-asioita hoitavan eduskunnan suuren valiokunnan jäsenenä kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo.

EUarjessa_jyväskylä_parkour_kuva:Eurooppatiedotus
Parkour Akatemian esitykset värittivät ohjelmaa kauppakeskus Forumissa.

Edustajia jututtaa YLEn Radio Jyväskylän toimittaja Mikko Maasola, joka vitsailee EU:n pian ehkä säätävän parrankasvattamisen kieltävän direktiivin – onko toimittaja siis tuoreita partamiehiä?

Edustajat ovat yllättävän samanmielisiä, oikeastaan vain Pekkarinen ja Tuupainen ovat harmissaan siitä, ettei Brysseliin maksettavasta rahasta ihan kaikki palaudu takaisin Suomeen, vaan menee jakoon myös meitä köyhempiin maihin.

Innovaatioita keskisuomalaisittain

Nyt lavalla koolla oleva päättäjien joukko on aamupäivällä hajaantunut ja vieraillut mm. Voimalaitoksen Nuorten Taitopajoissa, Jyväskylän ammattikorkeakoulun Älykodissa, Sepän lukiossa ja Saarijärven Biotalousinstituutissa. Kussakin paikassa olleet kertovat innostuneina, minkälaisia uusia ideoita ja mahdollisuuksia ovat nähneet eri puolilla Keski-Suomea.

Jyväskylän ammattikorkeakoulun Älykodissa oli hienoja esteettömän asumisen ja elämisen innovaatiota esimerkiksi vammaisille ja vanhuksille. Meppi Sari Essayah harmitteli kuitenkin sitä, että opetusministeriö ei ole mukana hankkeessa.

– Kyllä pitäisi olla, sillä peruskoulun lisäksi nämäkin ovat vientituotteita. Älykodissa kehitetyille laitteille on maailmalla kysyntää, muun muassa Kiinassa ja Kazaktanissa.

EUarjessa_Saarijärvi
Kansanedustaja Eila Tiainen ja meppi Hannu Takkula keskustelivat opiskelijoiden kanssa Saarijärven Biotalousinstituutissa.

Eurooppa nuorille!

Iltapäivällä Jyväskylän EU arjessa huipentui Jyväskeskuksessa Finnkinon elokuvateatterissa järjestettyyn yleisölle avoimeen Eurooppa nuorille! -seminaariin. Sen aiheena on EU:n tuomat mahdollisuudet ja vaikutukset nuorten elämään.

Lavalla ovat nuoret ja mepit, katsomon puolella täysi salillinen kuulijoita sekä eturivissä innokkaasti tviittaavat kansanedustajat.

Seminaarin avaa Keski-Suomen ELY-keskuksen ylijohtaja Juha S. Niemelä ja siihen osallistuvat meppien ja kansanedustajien ohella apulaisyksikönpäällikkö Trine Jakobsen Euroopan komissiosta ja suunnittelija Janne Savolainen työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Nuorten äänen tuovat seminaarissa kuuluviin nuori ja napakasti hyviä pointtejaan tykittävä toimitusjohtaja Teemu Pohjonen, Verena Kaun Jyväskylän Eurooppanuorista ja nuorten läänintaiteilija Pasi Saarinen. Hän haluaa toimia nuortensa edusmiehenä ja on siksi koonnut heiltä parin tiiviin A4:n verran omakohtaisia kommentteja aiheesta EU ja minä/nuori.

Kommentit ovat hienoja: ne ovat aitoja, avoimia, rehellisiä, hauskojakin ja sydämestä tulleita, yllättävän optimistisia vaikkei niiden lausujilla välttämättä mitenkään ole kaikki asiat parhaalla mahdollisella tolalla. Tuosta kannattaa valittavien vanhempien ottaa oppia – ei muuta kuin eteenpäin kuin mummo lumessa!

Seminaarin keskustelu on monipolvista ja kiinnostavaa, puheena ovat koko ajan nuorten asiat.

Käy muun muassa ilmi, että tammikuussa 2014 käynnistynyt Erasmus+  -ohjelma kokoaa yhteen kaikki EU:n nykyiset koulutukseen ja nuorisoon liittyvät rahoitusjärjestelmät. Ohjelmasta myönnetään ensi kertaa tukea myös urheilulle, ja uutta on sekin, että jo kerran Erasmus-vaihdossa ollut voi hakea uudelleen vaihtoon, ja vaikka olisi jo valmistunut.

Ohjelman vuosien 2014–2020 budjetti on 14,7 miljardia euroa, jossa on lisäystä nykytasoon 40 prosenttia. Näin ollen tulevien seitsemän vuoden aikana ohjelma tarjoaa yhteensä yli neljälle miljoonalle eurooppalaiselle mahdollisuuden opiskeluun, harjoitteluun, työkokemuksen hankkimiseen tai vapaaehtoistyöhön ulkomailla.

Eri maakunnissa kiertäneen EU arjessa -tapahtuman suunnittelusta ja toteutuksesta vastaavat ulkoministeriön Eurooppatiedotus, Euroopan komission Suomen-edustusto, Euroopan parlamentin Suomen tiedotustoimisto, eduskuntatiedotus, työ- ja elinkeinoministeriö sekä tapahtumien valtakunnallinen päämediayhteistyökumppani Yle.

Jyväskylän järjestelyissä olivat mukana myös Jyväskylän kaupunki, Keski-Suomen liitto, Keski-Suomen ELY-keskus, Keski-Suomen TE-toimisto, Eurooppalainen Keski-Suomi ry, Jyväskylän Eurooppanuoret ry, Nuorten Keski-Suomi ry, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Jyväskylän yliopiston kirjasto, Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO ja Pohjoismainen tiedotustoimisto/ Pohjola-Norden.

Valokuvia Jyväskylän tapahtumasta Flickr-palvelussa.

style="line-height: 1.6em">EU arjessa -tapahtumakiertue päättyy 7. maaliskuuta Hämeenlinnaan.

Lue myös: 

target="_blank">Storify-kooste Jyväskylän EU arjessa -päivästä

target="_blank">Euroopan komission Suomen edustuston teettämä mielipidekysely keskisuomalaisille

target="_blank">EU arjessa -tapahtumat

Twitterissä: #EUarjessa