Uutinen 6.2.2014

Suurlähetystö Kreikan EU-puheenjohtajuuskauden hulinassa

Kreikan EU-puheenjohtajakaudelal kokouspaikkana toimii historiallinen Zappeion. Kuva: Suomen SL Ateena

Kalenterisivujen kääntyessä uudelle vuodelle 2014 Euroopan huomio kiinnittyi entistä tiiviimmin Ateenan valokeilaan. Vuoden alkajaisiksi tummennetut autot, punaiset matot ja kameroiden välke johdattelivat korkean tason kutsuvieraat Ateenan konserttitalo Megaron uumeniin, jossa pääministeri Antonis Samaras isännöi Kreikan puolivuotisen EU-puheenjohtajuuskauden avajaistilaisuutta. Ensimmäisten viikkojen seremonioiden ja juhlapuheiden hiljennyttyä arki Ateenassa alkavan puheenjohtajuuskauden kokousrumban ympärillä käynnistyi toden teolla.  

Jäsenvaltiosta toiseen kiertävän EU-junan vetovastuu siirtyi Kreikalle kaiken kaikkiaan jo viidennen kerran maan jäsenyyshistorian aikana. Perinteisesti EU-puheenjohtajuutta on pidetty kunkin maan tilaisuutena nostaa parrasvaloihin omia prioriteettejaan lyhyen, mutta intensiivisen puolivuotiskauden aikana. Vuonna 2009 voimaan tullut Lissabonin sopimus korostaa aiempaa vahvemmin EU-politiikan Bryssel-vetoisuutta vähentäen samalla unionin vaihtuvan puheenjohtajuusmaan vetovastuuta. Muutoksesta huolimatta yksinään seremoniaalisesta mandaatista ei ole kysymys.

Talous ja työllisyys Kreikan asialistalla

Vuonna 2014 Kreikan puheenjohtajuuskauden tavoitteita leimaa luonnollisesti talouskysymykset työllisyydestä ja talouskasvusta euroalueen yhteistyön tiivistämiseen. Talouden ohella esille nousevat maahanmuutto ja meripolitiikka kuvastavat Kreikan ja laajemmin Kaakkois-Euroopan alueellisesti keskeisiä kysymyksiä. Kreikan vaikea taloustilanne heijastuu myös puheenjohtajuuden käytännön arkeen.

Kiristyneissä taloudellisissa olosuhteissa Ateena on ollut pakotettu karsimaan ylimääräiset kulut ja loistokkaat himmelit minimiin. Toisaalta tietyt asiat eivät koskaan muutu. Edes niukkuuden keskellä mikään ei himmennä Kreikan ainaista vetovoimaisuuden sädettä – läpi talven paistavaa aurinkoa ja pohjoisia kokousvieraita hellivää lauhaa Välimeren ilmastoa.

Zappeionion uumenissa
Historiallisen Zappeionin uumenissa. Kuva: Heini Hyrkkö.

Ateena ei jätä kylmäksi

Kaupunkina Ateena ei jätä vierailijoitaan kylmäksi. Kiintotähtenä ja kokousvieraiden ihailun kohteena on itseoikeutetusti kaupunkimaisemaa hallitseva Akropolis ja sen juurelle levittyvät Plakan sokkeloiset kadut. Historian havinaa voi aistia myös puheenjohtajuuskauden virallisella kokousestradilla Zappeionissa, joka toimi jo ensimmäisten nykyaikaisten Olympiakisojen miekkailun kisa-areenana vuonna 1896.

Puheenjohtajuuskauden kalenteri hallitsee pitkälti myös suurlähetystömme arkitaivalta. Ministerien saapumiset löytyvät jo hyvissä ajoin korostetusti punaisella alleviivattuna kalenterien sivuilta. Korkean tason vierailut venyttävät väkisinkin pienen suurlähetystön resursseja, mutta kaikesta selvitään lopulla sujuvalla yhteispelillä ja tehokkaalla aikataulutuksella. Ensimmäinen kuukausi on opettanut, että vähintään porsaan ellei norsun mentävä reikä löytyy lähes jokaisesta tarkoin tehdystä suunnitelmasta. Vierailupäivän koittaessa rutiinit pöllyävät, ja vain harva löytää itsensä toimistolta koneen ääreltä. Hulinat käynnistyvät lentokentältä, josta karavaani siirtyy uljaan Zappeioniin sokkeloisille käytäville. Lopulta ilta saattaa päättyä Akropolisin juurella mutkittelevien metsäisten polkujen varsille – kaikki on mahdollista!

Puheenjohtajuuskaudella Suomen ja Kreikan yhteistyö on tiivistä. Kuvassa Suomen edustajia vierailujen yhteydessä avustava liaison officer Adamantia Koutsoliakou (vas.) ja suurlähetystön
Puheenjohtajuuskaudella Suomen ja Kreikan yhteistyö on tiivistä. Kuvassa Suomen edustajia vierailujen yhteydessä avustava liaison officer Adamantia Koutsoliakou (vas.) ja suurlähetystön
EU-puheenjohtajuuskausikoordinaattori Heini Hyrkkö.

Suurlähetystöllä vauhtia ja vaarallisia tilanteita

Puheenjohtajuuskauden ajan suurlähetystö tekee töitä sen eteen, että Suomesta saapuvien vieraiden lyhyt kokousvisiitti Etelä-Euroopan maisemiin sujuisi mutkattomasti. Yhteistyö kreikkalaisten kollegoiden kanssa on äärimmäisen tiivistä, jotta kaikki saadaan sujumaan kohdalleen. Suurlähetystölle korvaamatonta apua on tuonut oma kreikkalainen ”lissumme” eli liaison officer Adamantia Koutsoliakou, joka sukkuloi suurlähetystömme ja kreikkalaisten järjestäjätahojen välillä. Samalla Adamantia on tärkeä paikallinen tukihenkilö Suomesta saapuville ministereille, olipa kyse sitten kuljetuksista, paikallisista nähtävyyksistä tai kokousten aikana esille nousevista toiveista.

Kesäkuun loppuun mennessä puheenjohtajakauden karavaani väistyy Ateenan katukuvasta, historiallisen Zappeionin valot himmenevät, ja puheenjohtajuuskapula siirtyy Joonianmeren vastarannalle naapuriin, Italiaan. Monenkirjavan 28 jäsenvaltion unionissa puheenjohtajuus ei ole jokavuotista herkkua – tai hampaiden kiristystä.  Talouskriisin keskellä Kreikka toivoo puolivuotiskauden tuovan maalle nostetta eurooppalaisten kumppaniensa silmissä. Suurlähetystön osalta vilkas kokoustahti määrittää työtämme pitkälle paahtavaan keskikesään saakka. Aurinkoisten päivien ohella luvassa on siis vilkasta hulinaa ja vaihtuvia tilanteita Ateenan historiallisilla näyttämöillä.

Teksti ja kuvat: Heini Hyrkkö

Kirjoittaja työskentelee EU-puheenjohtajuuskausikoordinaattorina Ateenan suurlähetystössä