Uutinen 14.2.2014

Eurooppatiedotuksen Twitterlounas toimittajille: Soppaa ja vaalianalyysejä

Twitterlounas_Eurooppatiedotus

Eurooppatiedotus järjesti 12. helmikuuta Twitter -taskulounaan toimittajille. Lounaspuhujaksi ensimmäiseen  tilaisuuteen saimme Eurooppaministeri Alexander Stubbin. Mistä lounaalla puhuttiin ja tietenkin twiitattiin? –Euroopan parlamentin vaaleista, mepin vaikutusvallasta ja toki myös Twitteristä työvälineenä.  Lounaspöydässä oli kännyköiden näplääminen kerrankin sallittua ja keskustelu kävi vilkkaana niin Twitterissä kuin salin puolella.

Meppi – vastuuton vallankäyttäjä?

Ensimmäinen lounaskysymys koski Euroopan parlamentin jäsenten eli meppien vaikutusmahdollisuuksia. Alexander Stubbin mukaan mepin vaikutusvalta riippuu mepistä itsestään.

Eurooppatiedotus_Twitterissä

–   Väitän, että taitava, kielitaitoinen ja sosiaalisesti kyvykäs meppi on vaikutusvaltaisempi kuin yksittäinen ministeri. Ansioitunut meppi pääsee muovaamaan laajoja lainsäädäntöpaketteja, joilla on vaikutuksia koko Eurooppaan. Tällaisia ovat olleet esimerkiksi kemikaaliasetus REACH ja palveludirektiivi.

–  Myös poliittisella ryhmällä on tärkeä merkitys. Suurimpien puolueiden edustajat saavat valiokuntien puheenjohtajuudet, merkittävimmät raportoinnit jne. Ilman ryhmää ei ole mitään vaikutusvaltaa, vaikka karismaa olisi kuinka. Olisikin reilua kuluttajansuojaa äänestäjille kertoa ennen vaaleja tulevasta ryhmästään, Stubb painotti.

Keskustelua herätti ministerin luonnehdinta siitä, että mepillä on paljon valtaa, mutta vähän vastuuta. Kansanedustajalla taas hänen mukaansa ei ole sellaisia vaikutusmahdollisuuksia kuin mepillä, mutta sen sijaan paljon vastuuta.

Euroopan parlamentin lisääntyneen vaikutusvallan myötä myös Suomen hallitus lobbaa meppejä.

–  Nyt kun parlamentilla on sananvaltaa myös vaikkapa maatalousasioissa, niin kyllä olemme kertoneet suomalaismepeille hallituksen tavoitteista maatalouden osalta.  On mielestäni ihan luonnollista, että virallinen Suomi pyrkii vaikuttamaan meppeihin, Eurooppaministeri totesi.

Stubbin mukaan mepit ajavat kuitenkin niin kansallisia, äänestäjiensä, koko EU:n kuin puolueryhmänsä etuja.

Äänestysprosentti nousee – kiitos perussuomalaisille?

Euroopan unioni kiinnostaa ihmisiä nyt ihan eri tavoin kuin aiemmissa EU-vaaleissa. EU-asiat ovat politisoituneet, mikä on Stubbin mielestä positiivista. Näin saadaan enemmän ihmisiä vaaliuurnille asti.

–  Veikkaan Suomen osalta äänestysprosentin olevan yli 50 prosenttia.

Osan kunniasta EU-keskustelun vilkastuttamisesta ministeri antoi perussuomalaisille, jotka hänen mielestään ovat raikastaneet EU-keskustelua Suomessa. Kaiken kaikkiaan hän veikkaa 80 prosenttia paikoista kuitenkin säilyvän niin sanotuilla perinteisillä puolueilla Euroopan parlamentissa. Tiivistä ”sinipunayhteistyötä” Euroopan kansanpuolueen ja sosiaalidemokraattien välillä tarvitaan parlamentissa jatkossakin.

#ETpress tunnuksella keskusteltiin myös Twitterin käytöstä. Eurooppaministeri Stubbille Twitter on tärkein uutislähde sekä kansalaisjournalismin yksi muoto.
#ETpress tunnuksella keskusteltiin myös Twitterin käytöstä. Eurooppaministeri Stubbille Twitter on tärkein uutislähde sekä kansalaisjournalismin yksi muoto.

Nimityskierros – meneekö kuten Strömsössä?

Yksi syy EU-vaalien kiinnostavuuden nousuun ovat niin sanotut EU-huippuvirat, joiden nimityskierros käynnistyy heti vaalien jälkeen. Meneekö kierros aivan siten kuin Lissabonin sopimuksen pohjalta voisi olettaa onkin sitten toinen juttu. Pöydällä ovat paitsi komission puheenjohtajan myös Eurooppa-neuvoston pysyvä puheenjohtajan, parlamentin puhemiehen ja euroryhmän puheenjohtajan paikat. Sen lisäksi huomioitaneen myös Euroopan neuvoston ja NATOn pääsihteeripaikat.

 -  Oletettavasti  paikoista tullaan käymään monenlaisia vääntöjä.  Kyllä jäsenvaltiot tulevat olemaan päätöksenteossa myös vahvasti mukana. Tämä on ensimmäinen kerta Lissabonin sopimuksen mukaan, mutta toisaalta en usko, että tämä kierros välttämättä betonoisi järjestelmää suuntaan tai toiseen, Eurooppaministeri pohti toimittajien kysymyksiä.

Valintoihin vaikuttaa moni asia vaalituloksen lisäksi: Eurooppa-neuvoston päämiesten kokoonpano, maiden välinen tasapaino eli eteläiset ja pohjoiset jäsenmaat, eurossa mukana olevat sekä euron ulkopuoliset maat jne.

Yhden vahvan veikkauksen ministeri tosin lausui lounaan päätteeksi:

–  Sellainen hytinä minulla on, että seuraava komission puheenjohtaja on nainen.

Euroopan parlamentin vaalit pidetään 25.5. 2014.

Kaikki Twittertaskulounaan keskustelut:

#ETpress