Uutinen 20.2.2014

Riika ja Uumaja – EU:n kulttuuripääkaupungit 2014

Riika on toinen EU:n kulttuuripääkaupunki 2014. Kuva: Juhana Tuomola

Euroopan kulttuuripääkaupunkivuosi on yksi näkyvimpiä Euroopan unionin kulttuurihankkeita. EU:n kulttuuripääkaupunkihanke alkoi vuonna 1985 Ateenasta. Tähän mennessä jo 40 eurooppalaista kaupunkia on toiminut kulttuuripääkaupunkina. Valitut maat päättävät itse, minkä kaupungin asettavat kulttuuripääkaupungiksi. Suomalaisia EU:n kulttuuripääkaupunkeja ovat olleet Helsinki (2000) ja Turku (2011).

Kulttuurin paikallinen ja eurooppalainen ulottuvuus

Kulttuuripääkaupungin valinnassa painotetaan erityisesti kaupungin etukäteen tekemää vuosiohjelmaa,  minkä pitää olla erityinen normaalivuoteen verrattuna.  Ohjelmassa tulisi olla mukana paljon eurooppalaista yhteistyötä, esimerkiksi taiteentekijöiden kesken. Lisäksi tarkoituksena on heijastaa Euroopan kulttuurin monimuotoisuutta ja toisaalta myös yhteistä eurooppalaista identiteettiä. Kulttuuripääkaupunkivuoden tarjonnalla tulisi myös olla mahdollisimman matala kynnys kaikenikäisten kaupunkilaisten osallistumiselle.  Kulttuuriohjelma tulisi myös sitoa osaksi kaupungin pidempiaikaista kehittämistyötä. Myös matkailun lisääminen on yksi kulttuurivuoden tärkeä tavoite.

Kulttuuripääkaupungit saavat EU:n Kulttuuri-ohjelmasta 1,5 miljoonan avustuksen. Sen lisäksi ne voivat saada rahoitusta myös Euroopan unionin aluekehitysrahastoista.

Riika ja Uumajan kulttuurivuoden ohjelmat käynnistyivät virallisesti tammikuun loppupuolella.

Kirjaketju EU:N kulttuuripääkaupunki Riiassa. Kuva: Märtins Otto, Riga 2014
Kirjojen ystävien ketju siirsi Riian kansalliskirjaston teoksia uuteen kansalliskirjastoon tammikuussa. Tapahtuma oli osa kulttuuripääkaupunkivuoden avajaistapahtumia. Kuva:Märtins Otto, Riga2014

Riika – sekoitus modernia ja historiaa

Latvian pääkaupungin ja Baltian maiden suurimman kaupungin Riian historia ulottuu 800 vuoden päähän. Jokainen vuosisata on jättänyt omat merkkinsä kaupungin arkkitehtuuriin.  Riian historiallinen keskusta art nouveau  –arkkitehtuurineen on UNESCON:n maailmanperintökohde.

Riikan kulttuurivuoden ohjelmassa tärkeässä roolissa ovat muun muassa museot ja musiikki. Riika isännöi heinäkuussa maailman suurinta kuorokilpailua ”World Choir Games”, missä kilpailee kuoroja 70 maasta. Myös oopperaensi-iltoja on luvassa.

Riika haluaa vuoden aikana lisätä tunnettuuttaan myös museoiden Mekkana. Matkalaukku-niminen näyttely entisessä KGB:n päämajassa kertoo tarinoita ihmiskohtaloista historian paineissa. Näyttelyn teemana ovat esineet, joita ihmiset ovat pakanneet mukaansa kun heillä on ollut viisitoista minuuttia aikaa poistua maasta.

Latvia tunnetaan meripihkastaan – siksi meripihkanäyttely Riian luonnontieteellisessä museossa kuuluu myös itseoikeutetusti kulttuurivuoden museotarjontaan.

 Riian kulttuurivuoden tarjontaan voit tutustua tarkemmin täällä.

Uumaja ja kahdeksan vuodenaikaa

Palava lumi -esitys Uumajan kulttuuripääkaupunkivuoden avajaisissa 1.2.2014. Kuva: Håkan Larsson, Umeå2014
Palava lumi -esitys Uumajan kulttuuripääkaupunkivuoden avajaisissa 1.2.2014. Kuva: Håkan Larsson, Umeå2014

Uumaja sijaitsee 650 kilometriä Tukholmasta pohjoiseen ja saamelaisalueella. Siksi vuoden 2014 toinen kulttuuripääkaupunki onkin ottanut kulttuurivuotensa pääteemaksi saamelaisen kalenterin mukaan kahdeksan eri vuodenaikaa. Vuodenajoille tyypilliset erityispiirteet näkyvät vuoden aikana järjestettävissä tapahtumissa. Jokainen vuodenaika aloitetaan juhlallisuuksin. Myös luonnon monimuotoisuus kytkeytyy vuoden tapahtumiin.

Kulttuurivuoden aikana Uumajassa järjestetään 40 festivaalia, 80 tapahtumaa ja 100 projektia sekä avataan uusia museoita ja kulttuurin kohtauspaikkoja.

Uumaja haluaa vuoden aikana myös esitellä eurooppalaisille pohjoista Ruotsia sekä vahvistaa kulttuurivaihtoa muiden eurooppalaisten kaupunkien kanssa.

Uumajan kulttuurivuoden tarjontaa.

 Lue myös: 

target="_blank">Lisätietoa EU:n kulttuuripääkaupunkiohjelmasta EU:n verkkosivuilla (en)