Uutinen 4.3.2014

Miten suomalaisten ääni kuuluu EU:ssa?

EU arjessa –kiertue päättyy Hämeenlinnassa 7.3. Katse jo kevään EP-vaaleissa

EUarjessa_Elli_soittajat Seinäjoella

Miten voimme kansalaisina ja äänestäjinä osallistua ja ohjata EU:n toimintaa? Tarjoavatko hiljattain käyttöön otettu EU-kansalaisaloite ja vastaava kotimainen kansalaisaloite tähän parempia mahdollisuuksia? Entä mikä on eduskunnan asema EU-päätöksenteossa? Miten alueiden kuten Kanta-Hämeen ääni kuuluu Brysselissä tai Strasbourgissa?

Viimeisen neljän vuoden aikana Suomea on kiertänyt EU-arjessa -tapahtumien sikermä. Hämeenlinnan tapahtuma päättää kiertueen, joka on vieraillut kaikissa Suomen maakunnissa Ahvenanmaalta Lappiin.

EU arjessa –päivä tuo vierailulle Hämeenlinnaan koko joukon EU-vaikuttajia. Mukana ovat mm. maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen ja komission varapuheenjohtaja Olli Rehn. Euroopan parlamentin jäsenistä mukana ovat Liisa Jaakonsaari, Anneli Jäätteenmäki, Sirpa Pietikäinen ja Hannu Takkula. Kansanedustajista päivän ohjelmaan osallistuvat Sanni Grahn-Laasonen, Jouko Jääskeläinen, Satu Haapanen, Johannes Koskinen, Ismo Soukola ja Mirja Vehkaperä.

Päivän aluksi julistetaan mielipidetutkimus, joka kertoo kantahämäläisten suhtautumisesta Euroopan unioniin ja suomalaisten vaikutusvaltaan EU:ssa. Tutkimuksessa vertaillaan myös mielipide-eroja Suomen maakuntien välillä

EU arjessa vie EU-vaikuttajat aamupäivällä vierailuille mm. Kaurialan ja Lammin lukioihin sekä Hämeen ammattikorkeakouluun. Forssassa perehdytään Hämeen ammattikorkeakoulun Kehräämössä paikalliseen Cleantech -osaamiseen.

Hämeenlinnan keskustassa Tavastila-kauppakeskuksessa esittäytyvät paikalliset EU-toimijat ja EU-osarahoitteiset hankkeet . Puheena on EU ihmisten arjessa ja luvassa on monipuolista ohjelmaa klo 11.00–13.00.

Hämeenlinnan EU arjessa –tapahtuma huipentuu klo 14.00-16.00 Raatihuoneella järjestettävään yleisölle avoimeen Demokratia ja vaikuttaminen EU:ssa –seminaariin. Seminaarissa pohditaan EU:n vaikutusta suomalaiseen ja eurooppalaiseen demokratiaan ja siinä huomioidaan Suomen säännöllisen valtiopäivätoiminnan 150-vuotisjuhlavuosi. Seminaaria voi seurata myös verkon kautta.

 - Hämeenlinnan tapahtuma on teemansa puolesta oiva päätös koko kiertueelle,  tiedottaja Juhana Tuomola Eurooppatiedotuksesta kertoo.

– Kun puhutaan EU:sta arjessamme, on vaikea ohittaa keskustelua päätöksenteosta ja vaikutusvallasta. Hämeenlinnan tapahtuma virittelee osaltaan myös valmistautumaan kevään EP-vaaleihin.

Päivän tarkka ohjelma

www.euarjessa.fi 

#EUarjessa