Uutinen 20.3.2014

EU ei uhkaa Suomen marjoja ja sieniä!

Marjat_kuva: Team Finland

Tämän päivän trendi on suoraan luonnosta ruokapöytään kerättävä ja pyydettävä villiruoka. Villiruoka on marjoja, sieniä, luonnonyrttejä, riistaa ja kalaa. Suomalainen jokamiehenoikeus sallii luonnonvaraisten kasvien keräämisen vapaasti omaan käyttöön, eikä elintarvikelainsäädäntö rajoita keruuta millään tavalla.

Kun luonnontuotteita myydään kuluttajille tai tarjoillaan ravintolassa, toimintaan sovelletaan elintarvikelainsäädännön vaatimuksia esimerkiksi hygieniasta ja muusta elintarviketurvallisuudesta. Säädösten tavoitteena on ennen muuta varmistaa, että myytävät tai tarjoiltavat elintarvikkeet ovat turvallisia.

Onko uuselintarvikeasetus paha susi?

EU:n elintarvikkeita koskeviin säädöksiin liittyy pelkoja ja väärinkäsityksiäkin. Monet niistä ovat turhia. Perinteisiltä elintarvikkeilta ei EU-lainsäädännössä edellytetä ennakkoarviointia eikä hyväksyntää, koska niitä pidetään käyttöhistoriansa kautta turvallisina ja kuluttajat osaavat niitä hyödyntää ja käyttää oikein.

Parhaillaan käsittelyssä olevan EU:n uuselintarvikeasetuksen on pelätty puuttuvan suomalaisille tärkeiden marjojen, sienten ja muiden luonnonantimien keruuseen, käyttöön ja myyntiin. Onneksi turhaan. Mikäli luonnontuotteella on elintarvikekäyttöhistoriaa EU:n alueella ennen vuotta 1997, ei uuselintarvikeasetuksen mukaista ennakkoarviointia vaadita. Ja tällaista käyttöhistoriaahan meidän perinteisillä marjoillamme, sienillämme ja monella muulla luonnosta saatavalla tuotteellamme toki on.

Tervetuloa kuulemaan asiaa elintarviketurvallisuudesta EU:ssa Oulun pääkirjastoon maanantaina 24.3. kello 15-17. Kaikille avoin tilaisuus on osa maa- ja metsätalousministeriön ja Eurooppatiedotuksen yhteistä EU-ruuan juurille -kansalaiskiertuetta. Tilaisuudessa elintarviketurvallisuudesta EU:ssa alustaa ministeriön lainsäädäntöneuvos Anne Haikonen, kommenttipuheenvuorot kuullaan kansanedustaja Eero Suutarilta ja Oulun Kuluttajat ry:n Helena Hoiskolta.

Lisätietoja tilaisuudesta: tiedottaja Martti Ruokolainen, Eurooppatiedotus, p. 040 510 7518, etunimi.sukunimi@formin.fi 

Lisätietoja elintarviketurvallisuudesta: lainsäädäntöneuvos Anne Haikonen, maa- ja metsätalousministeriö, p. 0295 162 438, etunimi.sukunimi@mmm.fi