Uutinen 14.4.2014

Ulkoministeri Tuomioja Rovaniemellä: Arktinen yhteistyö sujuu edelleen

Kuva: Mari-Riitta Mällinen, Arktinen keskus
Tuomioja_Arktisessa_Eurooppatiedotus

Ukrainan kriisi ei ainakaan toistaiseksi ole heijastunut arktiseen yhteistyöhön ja toive tietysti on, että niin ei käy jatkossakaan. Näin arvioi Rovaniemellä viikonloppuna vieraillut ulkoministeri Erkki Tuomioja.

Suomen arktisen politiikan laajana tavoitteena on pohjoisten alueiden ihmisten hyvinvointi. Sen toteuttamiseksi tarvitaan rauhaa ja vakautta ja erityisesti globaalin ilmastomuutoksen aiheuttaman noidankehän hallintaa.

Erkki Tuomioja pitää tärkeimpänä lähtökohtana  haavoittuvan ympäristön reunaehtojen toteuttamista kaikessa taloudellisessa toiminnassa. Öljy- ja kaasuteollisuudelle, kaivostoiminnalle ja merenkululle on asetettava erittäin tiukat ympäristönormit  herkällä arktisella alueella.

Tuomioja pitää realistisena taloudellisen toiminnan vilkastumista arktisella alueella.

– Suomella on runsaasti  osaamista. Emme ehkä ole tarpeeksi osanneet markkinoida näitä vahvuuksiamme, mutta asiaan on herätty ja panostuksia  avainalueille, kuten meriteollisuuteen, on jo tehtykin.

Arktikum_kuva_Arktikum
Arktinen keskus Rovaniemellä koordinoi valmistelevaa hanketta, joka selvittelee muun muassa EU:n informaatiokeskuksen mahdollista perustamista. Päätöksen keskuksen perustamisesta tekee EU. Kuva: Arktikum

ILO-sopimukselle vihreää valoa

Tuomioja korosti alkuperäiskansojen etujen huomioimista ja äänen kuulumista arktisessa päätöksenteossa.  Suomen kohdalla ajankohtaisen ILO 169 -sopimuksen osalta ministeri Tuomioja oli varovaisen optimistinen.

– Hallituksen tavoitteena on edelleen saada sopimus ratifioitua. On mahdollista, että asiakokonaisuus saadaan syksyllä eduskunnan käsittelyyn.

EU:lle vahvempi rooli

Ulkoministeri Tuomioja toivoi EU:n arktisen roolin vahvistuvan.

–  Arktisen neuvoston maista Suomi, Ruotsi ja Tanska ovat myös EU:n jäsenmaita. Tätä yhteistyötä pitää  kehittää. Tärkeää on myös selkeyttää EU:n asema  Arktisessa neuvostossa. Nyt päätös EU:n virallisesta tarkkailija-aseman täytäntöönpanosta on vielä kesken.

Suomen arktisen politiikan tavoitteet

Tuomiojan mukaan Euroopan unionin arktisen politiikan kehittämiseen kuuluu myös hanke EU:n arktisen informaatiokeskuksen perustamiseksi Rovaniemelle.  Ministerin kalenteriin soviteltiin Rovaniemellä hankkeen päätösseminaarin ajankohtaa syksyllä Brysselissä.

– EU:n byrokratiaseulan läpi tämä vielä pitää puristaa, Tuomioja totesi.

Suomi satsaa viisumipalveluun

Ulkoministeri  Tuomioja selvensi Rovaniemellä Suomen viisumipolitiikan linjoja.

– EU:n ja Venäjän välinen viisumivuoropuhelu on tällä hetkellä keskeytynyt. Varsinaisiin neuvotteluihin asti ei vielä ole edes edetty.  Suomen linja on ollut panostus viisumipalveluihin ja olemme tilanteessa, jossa Suomeen ja Schengen-alueelle saa viisumin tai monikertaviisumin sujuvasti ja nopeasti.

– Olemme investoineet huomattavasti muun muassa Pietariin ja paikkariippumaton viisuminkäsittely on keskitetty Kouvolan viisumipalvelukeskukseen. Suomi haluaa kaikin tavoin edistää  Venäjä-yhteyksiä muun muassa matkailun ja opiskelijavaihdon alueilla, Tuomioja korosti.