Uutinen 12.5.2014

Eurooppalaisten ministerien yhteiskirjoitus koskien Euroopan rauhaninstituuttia

Me yhdeksän eurooppalaisen maan ulkoministerit – sekä EU:sta että sen ulkopuolelta – olemme kokoontuneet perustaaksemme Euroopan rauhaninstituutin. Instituutti perustetaan, jotta voisimme auttaa ratkaisemaan tämän päivän globaaleja haasteita. Esittelemme instituutin ensimmäisen johtokunnan puheenjohtajan maanantaina 12. toukokuuta Brysselissä.

Sukupolvien aikaiset vihamielisyydet ja sodat Euroopassa ovat korvautuneet syvällä poliittisella ja taloudellisella integraatiolla. Suurin osa mantereesta tunnetaan demokratiasta ja oikeusvaltiosta.

Viimeaikaiset tapahtumat Ukrainassa kuitenkin muistuttavat meitä tämän prosessin hauraudesta ja vaaroista, joita liittyy kansainvälisesti sovittujen turvallisuuden ja vakauden kehysten loukkaamiseen. Viimeisen puolen vuosisadan saavutuksia rauhan ylläpitämisessä ei voida pitää itsestäänselvyytenä. Rauhan ja eurooppalaisten arvojen puolustaminen omalla mantereellamme ja koko maailmassa edellyttää vahvaa poliittista tahtoa.

Euroopan on jatkossakin lunastettava lupauksensa. Kunnioittaen Euroopan moninaisuutta ja tietoisena tarpeiden monilukuisuudesta muualla, edustamiemme hallitusten asenne on ”me pystymme, me sitoudumme”. Euroopan rauhaninstituutti (EIP) perustetaan tässä hengessä.

EIP:n tulee selättää pelon luoma pysähtyneisyys ja sen sijaan koota rohkea rauhan puolesta toimivien joukko. EIP edistää globaalia rauhan tavoittelua tiiviissä yhteistyössä EU:n instituutioiden kanssa konfliktien ehkäisemiseksi, hallitsemiseksi ja ratkaisemiseksi. EU:n ja muiden instituutioiden näkökulmasta EIP on itsenäinen ja joustava kumppani, joka täydentää ja tehostaa EU:n jo käytössä olevaa välinevalikoimaa.

EIP tukee osallistumista ja rakentaa rauhanvälityksen  ja vuoropuhelun kapasiteettia  esimerkiksi konfliktianalyysin, koulutuksen, fasilitoinnin ja valmennuksen keinoin. Se tavoittelee monitahoista diplomatiaa ja edistää konfliktin hallinnan parhaita käytäntöjä. Sen on määrä toimia operationaalisena keskuksena, joka tuo yhteen asiantuntemusta ja jakaa tietoa. Ja sen tulisi toimia siltana eurooppalaisen kansalaisyhteiskunnan pyrkimyksiin.

Tässä uudessa yhteisessä aloitteessa asetamme luottamuksemme instituuttiin, joka on sitoutunut työskentelemään hallitusten ja EU:n kanssa mutta joka samalla pysyy itsenäisenä, jotta se voi toimia nopeasti ja luovasti ja hyödyntää tässä omia kompetenssejaan ja resurssejaan.

Samanaikaisesti olemme sitoutuneita kehittämään EU:n omaa rauhanvälityskapasiteettia.

Euroopan täytyy vastata aikamme vakaviin haasteisiin, jotka uhkaavat rauhaa, vapautta ja kestävää kehitystä sekä globaalilla tasolla että välittömässä naapurustossamme.

Euroopan rauhaninstituutti on kunnianhimoinen keino vahvistaa Euroopan kapasiteettia ja laajentaa diplomaattista työkalupakkia EU:ssa ja sen ulkopuolella.

Didier Reynders, Belgian ulkoministeri

Erkki Tuomioja, Suomen ulkoministeri

Federica Mogherini, Italian ulkoministeri

János Martonyi, Unkarin ulkoministeri

Jean Asselborn, Luxemburgin ulkoministeri

Radosław Sikorski, Puolan ulkoministeri

José Manuel García-Margallo y Marfil, Espanjan ulko- ja kehitysministeri

Carl Bildt, Ruotsin ulkoministeri

Didier Burkhalter, Sveitsin presidentti ja ulkoministeri

Julkaistu European Voice -julkaisussa
11. toukokuuta 2014