Uutinen 13.5.2014

Kansalaisjärjestöjen viesti vaalien alla: Eurooppa ei saa unohtaa muuta maailmaa

Kehys ry_ Samuli Liuskari ja Reetta Helander. Kuva: Eurooppatiedotus

Kansalaisjärjestöt ovat tärkeitä vaikuttajia eurooppalaisessa päätöksenteossa. Siksi Euroopan parlamentin tulevat jäsenet kiinnostavat myös kansalaisjärjestöjä. Moni järjestö osallistui tänä vuonna aktiivisesti myös Eurooppa-päivän rientoihin. Helsingin tapahtumassa esittäytyi edustava joukko kansalaisvaikuttajia vaalitavoitteineen.

– Me haluamme olla mukana muistuttumassa EU:n globaalista vastuusta, kertoo projektikoordinaattori Samuli Liuskari Kehys ry:stä.

– Ongelma on se, että katsomme EU:ta liiaksi täältä Euroopan sisältä emmekä näe keskinäisriippuvuutta muun maailman kanssa.

Reilua kauppaa
Värikästä ja iloista EU-vaikuttamista Reilun kaupan puolesta. Kuvassa markkinointikoordinaattori Jatta Makkula ja projektipäällikkö Maija Lumme.

Kehitysyhteistyöjärjestöjen EU-yhdistys Kehys ry:n tiedottaja Reetta Helander näkee myönteisenä vaalien alla virinneen pakolaiskeskustelun. Se muistuttaa myös maailmasta EU:n ulkopuolella.

– Omassa vaalimanifestissamme todetaan, että ei pitäisi jaotella maailma pohjoiseen ja etelään. Olemme samassa veneessä.

– Köyhyyden vähentäminen on myös eurooppalaisten etu. Tulevilla mepeillä on tässäkin paljon vaikutusvaltaa, muistuttaa Helander.

Äänestäen kohti reilumpaa kauppaa

Reilu kauppa ry:n projektipäällikkö Maija Lumme ja markkinointikoordinaattori Jatta Makkula penäävät tulevilta mepeiltä tukea reilulle kaupalle. EU ja etenkin Euroopan parlamentin jäsenet ovat heidän mukaansa avainasemassa matkalla kohti kansainvälisen kaupan sosiaalisia tavoitteita. Näitä ovat esimerkiksi kunnon työ ja oikeus ruokaan.

Reilu kauppa –liike onkin  käynnistänyt europarlamenttivaalien alla oman Äänestä reilua kauppaa –kampanjan, jonka tavoitteena on luoda yhteys EU-tason päätöksentekoon.

– Reilun kaupan kriteerit ovat paitsi Euroopan myös koko maailman laajuisia.  EU:n tasolla ollaan jo varsin pitkällä reilun kaupan ehtojen huomioimisessa ja esimerkiksi hankintadirektiiviin niitä on jo sisällytettykin, kertoo Maija Lumme.

– EU on esimerkki, mutta meillä on Suomessa vielä paljon työtä tehtävänä tässä suhteessa, hän muistuttaa. 

SAMOK ry_kuva: Eurooppatiedotus
Korkeakouluopiskelijoiden tavoitteet EP-vaaleissa sisältävät viisi teemaa.

Opiskelijat Euroopan puolesta

– Korkeakouluopiskelijat ovat huomattavan iso äänestäjäryhmä, muistuttaa Suomen opiskelijakuntien liitto SAMOK ry:n hallituksen jäsen Anniina Sippola.

Sekä Suomen ylioppilaskuntien liitto että SAMOK ry ovatkin lähteneet yhdessä kampanjaan äänestysaktiivisuuden puolesta suomalaisissa korkeakouluissa.

Tiedottaja Henna Sihvonen kertoo aktivoimiskampanjan sisältävän viisi teemaa.

– Korkeakouluopiskelijoiden yhteisinä tavoitteina europarlamenttivaaleissa ovat kestävä Eurooppa, mahdollisuuksien Eurooppa ja avoin Eurooppa. Lisäksi ajamme rajatonta Eurooppa, jossa kaikilla tulee olla yhdenvertaiset mahdollisuudet liikkua, työskennellä ja opiskella. Moniarvoisuus on Euroopan voimavara, joten suvaitsevainen Eurooppa on viides tavoitteemme.

Kansalaisjärjestöjen vaalimanifesteja ja -koneita:

Kehys ry

Reilu kauppa ry

SAMOK ry – Suomen opiskelijakuntien liitto

Animalia 

Allianssi