Uutinen 20.5.2014

E-ääni ennakkoon – piuhaa pitkin Suomesta Viroon

E-äänestys_Viro. Kuva: VVK.ee

Virossa vaalipäivä on sama kuin Suomessakin eli sunnuntai 25. Toukokuuta. Ennakkoon voi äänestää 15.-21.5. joko perinteisesti ennakkoäänestyspaikassa tai sähköisesti e-äänen antamalla vaikkapa kotikoneelta. Turussa, Viron kunniakonsulaatissa oli myös mahdollisuus viime viikolla äänestää sähköisesti ennakkoon.

– Turun seutu vetää virolaisia. Täällä on hyvä  työllisyystilanne varsinkin ympäryskunnissa ja esim. puutarhaviljely  tarjoaa mahdollisuuksia. Pystyvästi seudulla asuvien virolaisten määrää on vaikea arvioida, mutta heitä on ainakin 3000, Varsinais-Suomen Viro-keskuksen toiminnanjohtaja Kirsi Äyräs kertoo.

Faktaruutu: Viro ja EPvaalit

– Useimmat täällä asuvat virolaiset ovat edelleen Viron puolen äänestysrekisterissä eli äänestänevät Viron puolen ehdokkaita. Ehkä pidempään täällä asuvat ovat siirtyneet Suomen puolella äänestäviksi. Paljon riippuu siitä kumman Suomenlahden rannan politiikkaa on alkanut aktiivisemmin seurata., Äyräs pohtii.

– Äänestysaktiivisuus edellisissä europarlamenttivaaleissa oli Suomen luokkaa. Virossa äänoikeuttaan vuoden 2009 EU-vaaleissa käytti 43,9% äänestäjistä kun Suomen puolella luku oli 40,3.

– Veikkaan, että Viron äänestysaktiivisuus nousee vähän, ehkä kaksi prosenttia, arvailee asiakaspalvelija Mari Jurtom Viron Turun kunniakonsulaatissa.

Viron kunniakonsulaatin asiakaspalvelijat ÜIle Priks ja Mari Jurtom perehtymässä henkilökortinlukijan käyttöön äänestyksessä. He opastivat virolaisia ennakkoäänestäjiä Turussa Varsinais-Suomen Viro-keskus ry:n toimistolla.Kuva: Kirsi Äyräs
Viron kunniakonsulaatin asiakaspalvelijat ÜIle Priks ja Mari Jurtom perehtymässä henkilökortinlukijan käyttöön äänestyksessä. He opastivat virolaisia ennakkoäänestäjiä Turussa Varsinais-Suomen Viro-keskus ry:n toimistolla.Kuva: Kirsi Äyräs

E-äänen voi myös perua ja vaihtaa

Virolaisten virallinen ennakkoäänestyspaikka Suomessa on Viron suurlähetystö Helsingissä. Varsinais-Suomen Viro-keskuksen yhteydessä toimiva Viron kunniakonsulaatti tarjoaa kuitenkin mahdollisuuden sähköiseen ennakkoäänestämiseen verkon kautta.  

– Emme ole virallinen ennakkoäänestyspaikka, mutta tarjoamme verkkoyhteyden ja henkilökortinlukijan sekä ohjeita sähköiseen äänestämiseen, Jurtom valaisee.

Hänen mukaansa  erityisesti nuoret äänestävät mielellään verkon kautta ja ehkä muutenkin ikäluokista  aktiivisemmin. Aänestysaktiivisuudessa on myös eroja isojen kaupunkien ja maaseudun välillä.

Viron kunniakonsulaatti Turussa sijaitsee Brinkkalan sisäpihalla. Kuva: Kirsi Äyräs
Viron kunniakonsulaatti Turussa sijaitsee Brinkkalan sisäpihalla. Kuva: Kirsi Äyräs

– Ennakkoon äänestäminen onnistuu täällä Turussakin kunhan vain on mukana virolainen henkilökortti ja siihen vaadittavat kaksi pin-koodia. Periaatteessa verkossa äänensä voi antaa milloin tahansa eli palvelu on auki 24 tuntia vuorokaudessa. Me tarjoamme äänestysmahdollisuuden kolmena päivänä eli 15.-17.toukokuuta, joista lauantai on ollut vilkkain, kunniakonsulaatin asiakaspalvelija Ülle Priks opastaa. 

Europarlamenttivaalit poikkeavat yhdellä merkittävällä tavalla Suomen vaaleista. Annetun e-äänen voi käydä verkossa perumassa ja äänestää uudelleen niin kauan kuin ennakkoäänestys jatkuu.

Sähköinen äänestäminen on Virossa ollut mahdollista vuodesta 2005. Virolaisäänestäjät luottavat myös europarlamenttivaaleissa sähköisen äänestämiseen. Toukokuun puolivälissä julkaistussa gallupissa jopa yli 76% vastaajista piti sähköistä äänestämistä turvallisena.

Virossa ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä torstaina 15.5. EU-vaaleissa ääniä annettiin 18 513, joista valtaosa eli 15 405 sähköisinä.