Uutinen 4.6.2014

Ulkoministeriö ja Centrum Balticum tekevät EU:n Itämeri-strategiaa tunnetuksi

Kuva: Eurooppatiedotus
Ruissalo. Kuva: Eurooppatiedotus

Turun Itämeri-viikon aluksi ulkoministeriö ja Turussa toimiva Centrum Balticum -keskus solmivat yhteistyösopimuksen. Sen pohjalta pyritään lisäämään EU:n Itämeri-strategian tunnettuutta ja edistämään sidosryhmätyötä Suomessa.

– Yhteistyösopimuksen tavoitteena on kerätä eri alojen ja sektoreiden Itämeri-tietoa yhteen paikkaan. Idea tähän on tullut itse asiassa EU:n taholta eli tarvitaan kansallisen tason koordinaatiota, Centrum Balticumin -keskuksen johtaja Kari Liuhto kertoo.

Erja Tikka ja Kari Liuhto
Suomen Itämeri-suurlähettiläs Erja Tikka ja Centrum Balticumin johtaja Kari Liuhto. 

EU:n Itämeri-strategia osoittaa Euroopan unionin kasvavaa kiinnostusta Itämeren aluetta kohtaan. Sen avulla halutaan tiivistää Itämeren alueen valtioiden yhteistyötä ja lisätä aktiivisuutta sekä ongelmien ratkaisussa että mahdollisuuksien hyödyntämisessä.

Suomen puheenjohtajakausi päättymässä

Suomi on toiminut Itämeren valtioiden neuvoston (CBSS)  puheenjohtajana heinäkuun alusta 2013. Puheenjohtajuus päättyy tämän kuun lopussa. Ukrainan tilanne toi muutoksia aiemmin suunniteltuun: pääministeritason huippukokousta ei tänä vuonna järjestetä.

EU:n Itämeri-strategia

– Vaikka Suomen puheenjohtajuus ei nyt päätykään pääministeritason huippukokoukseen Turussa, niin silti täällä  tapaavat  kaksi pääministeriä, useita muita ministereitä ja komissaari, muistuttaa Suomen Itämeri-suurlähettiläs Erja Tikka

Itämeri-strategia pohja myös Venäjä-yhteistyölle

Itämeri-päivien yhteydessä järjestetyssä kansallisessa Itämeri-foorumissa sivuttiin luonnollisesti myös EU:n ja Venäjän muuttunutta suhdetta ja sen vaikutuksia Itämeri-yhteistyöhön. Tilanteesta huolimatta EU:n Itämeri-strategia nähdään silti edelleen hyvänä pohjana yhteyksille ja yhteistyön jatkamiselle.

– Venäläiset eivät enää koe, että maa on unohdettu EU:n Itämeri-strategiassa. EU:n Itämeri-strategia auttaa Venäjää omien ongelmien tunnistamisessa ja modernisaatiokumppanuuden toteuttamisessa, Pietarissa sijaitsevan Turku-keskuksen johtaja Kauko Jämsén toteaa.

Hänen mukaansa tämänhetkisestä tilanteesta huolimatta vuosina 1992-2012 toteutetun Suomen lähialueyhteistyön aikana luotuja verkostoja Venäjällä ei saa päästää rappeutumaan.

– Nyt tarvitaan aktiivisuutta ja verkostoitumisen ylläpitoa alueille ja kaupunkeihin, Jämsén toivoo.

Turussa pidetään 3.–4.kesäkuuta EU:n Itämeri-strategian vuosifoorumi ja Baltic Development Forumin huippukokous. Tapahtuman järjestävät Euroopan komissio, Baltic Development Forum, Suomen Itämeren valtioiden neuvoston puheenjohtajuutta hoitava ulkoministeriö ja Turun kaupunki. Foorumiin osallistuu Itämeri-strategian toteuttamiseen osallistuvia valtionhallintojen, alueiden ja kaupunkien, yritysten, yliopistojen ja tutkimuslaitosten sekä järjestöjen edustajia.

Lue lisää Itämerestä Eurooppatiedotuksen Kansalaisen Itämeri-kirjasta