Uutinen 2.7.2014

Komission puheenjohtajan valinta puhuttaa

Kuva: Euroopan komissio
José Manuel Barroso ja Jean-Claude Juncker

Eurooppa-neuvosto päätti viime viikolla ensimmäistä kertaa äänestyksen kautta omasta ehdokkaastaan komission johtoon. Luxemburgilaisen Jean-Claude Junckerin valinta seuraavaksi komission puheenjohtajaksi varmistunee ensi viikolla 15. heinäkuuta, kun Euroopan parlamentti äänestää nimityksestä. Mitä 59-vuotiaasta Jean-Claude Junckerista  tiedetään?

Jean-Claude Juncker on erittäin kokenut poliitikko, joka tuntee niin kotimaansa kuin EU-asiat läpikotaisin. Juncker toimi Luxemburgin pääministerinä lähes 20 vuotta – viime vuoteen saakka. Ennen pääministerin kauttaan hän toimi valtiovarainministerinä vuodesta 1989 lähtien. Juncker on opiskellut lakia Strasbourgin yliopistossa. Puoluetausta hänellä on kristillissosiaalisessa kansanpuolueessa.

Juncker oli vahvasti vaikuttamassa Maastrichtin sopimukseen, jolla luotiin Euroopan unioni vuonna 1992. Eurokriisin aikana hän neuvotteli talousapupaketit Kreikalle, Portugalille ja Irlannille, sillä hän toimi euroalueen valtiovarainministereistä koostuvan euroryhmän puheenjohtajana vuosina 2005–2013.

Luxemburgilaisen Junckerin tiedetään olevan hyvin perillä myös muiden maiden sisäpolitiikasta. Hän on tähän asti onnistunut hyvin löytämään tasapainon eteläisen ja pohjoisen Euroopan jäsenmaiden välillä. Suuri käsillä oleva haaste on Ison-Britannian kanssa tehtävä yhteistyö, sillä britit haluavat neuvotella EU-jäsenyytensä ehdot uudelleen. Asiaa ei helpota, että britit vastustavat Junckerin valintaa komission johtoon.

Junckeria kuvaillaan rennoksi ja huumorintajuiseksi. Britanniassa media nimittää miestä federalistiksi, vaikka hän ei haikaile EU:sta liittovaltiota. Sen sijaan Junckerin tiedetään haluavan sitouttaa kaikki EU-maat yhteistyöhön.

Valintamenettely erosi aiemmista

Tähän saakka Eurooppa-neuvosto on valinnut komission puheenjohtajan yksimielisesti eli on haettu ehdokasta, joka sopii kaikille – ja erityisesti isoille jäsenmaille. Nyt piti ottaa huomioon myös Euroopan parlamentin vaalien tulos.

Jean-Claude Juncker oli Euroopan parlamentin keskustaoikeistolaisen Euroopan kansanpuolueen EPP:n kärkiehdokas kevään EU-vaaleissa. Kärkiehdokkaat olivat puolueryhmien ehdokkaita komission johtoon. EPP on vaalien jälkeen yhä parlamentin suurin ryhmä 221 jäsenellä, vaikka se hävisikin useita paikkoja.

EU:n viimeisin perussopimus eli Lissabonin sopimus antoi parlamentille lisää valtaa komission puheenjohtajan valinnassa, sillä sen mukaan valinnassa pitää ottaa huomioon parlamentin vaalien tulos. Jo aikaisempien perussopimusten nojalla parlamentilla on ollut valta hyväksyä ensin komission puheenjohtaja Eurooppa-neuvoston esityksestä ja sitten koko komissio.

Päämiesten kokous joutui äänestämään puheenjohtajaehdokkaan valinnasta, koska Britannian pääministeri David Cameron vastusti Junckerin nimitystä. Myös Unkarin pääministeri Viktor Orbán liittyi vastustamaan Junckerin valintaa. Äänestys tehtiin käsiäänestyksellä: 26 kättä nousi Junckerin puolesta. Valintaan riittää kahden kolmasosan enemmistö.

Eurooppa-neuvoston päätelmiin kirjattiin, että kun uuden komission toiminta on käynnissä, komission puheenjohtajan nimittämismenettelyä tarkastellaan uudelleen ottaen huomioon EU:n perussopimukset. Saattaa olla, että seuraavissa Euroopan parlamentin vaaleissa kärkiehdokkaita ei nähdä.

Jean-Claude Juncker seuraa komission johdossa portugalilaista José Manuel Barrosoa. Uusi komissio aloittaa työnsä uuden puheenjohtajansa johdolla marraskuussa. Sitä ennen Euroopan parlamentti kuulee jokaisen komissaariehdokkaan ennen kuin se nimittää komission tehtäväänsä. Komission toimikausi on viisi vuotta.