Uutinen 17.7.2014

Eurooppa-neuvosto päätti Venäjään kohdistuvista rajoittavista toimista

Valtioneuvoston viestintäosasto
17.7.2014

Eurooppa-neuvosto keskusteli keskiviikkona 16. heinäkuuta Brysselissä Ukrainan ja Lähi-Idän tilanteesta. Eurooppa-neuvosto tukee Ukrainan kriisin rauhanomaista ratkaisua ja tuomitsee kapinallisten laittomat toimet Itä-Ukrainassa. Venäjän tulisi käyttää vaikutusvaltaansa kriisin ratkaisemiseksi. Kesäkuun huippukokouksessa EU-päämiehet edellyttivät Itä-Ukrainan tilanteessa kehitystä, jota ei kuitenkaan määräaikaan mennessä ollut tapahtunut. Tästä johtuen Eurooppa-neuvosto teki keskiviikon kokouksessa lisäpäätöksiä rajoittavista toimenpiteistä.

Laajennetut toimenpiteet – kuten matkustuskiellot ja varojen jäädyttäminen – kohdistuvat henkilöihin ja tahoihin, jotka toiminnallaan haittaavat ja uhkaavat Ukrainan suvereniteettiä, alueellista koskemattomuutta ja itsenäisyyttä.

EU:n ulkoministereiden tulisi harkita rajoittavia toimia kohdistuen henkilöihin ja yrityksiin, jotka aktiivisesti tukevat Krimin laittomasta liittämisestä Venäjään tai Itä-Ukrainan epävakauden lisäämisestä vastuussa olevia venäläisiä päätöksentekijöitä.

Eurooppa-neuvosto pyytää lisäksi Euroopan investointipankkia keskeyttämään uudet rahoitushankkeensa Venäjälle. Vastaavasti EU:n jäsenmaiden on tarkoitus toimia koordinoidusti Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankin puitteissa rahoitusoperaatioiden keskeyttämiseksi.

EU-komissiota kehotettiin arvioimaan uudelleen EU:n ja Venäjän välisiä yhteistyöohjelmia ja päättämään tapauskohtaisesti niiden toimeenpanon jäädyttämisestä. Rajat ylittävää yhteistyötä ja kansalaisyhteiskuntaa koskevat hankkeet kuitenkin säilytetään, mikä oli Suomelle tärkeä tavoite.

Eurooppa-neuvosto oli huolestunut Lähi-Idässä jatkuvista väkivaltaisuuksista. EU toivoo kummankin osapuolen lopettavan väkivaltaisuudet ja palauttavan rauhalliset olosuhteet.

Lisätietoja: erityisavustaja (EU-asiat) Lauri Tierala, p. 040 841 7141 ja EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen, p. 02951 60315, valtioneuvoston kanslia